Vilka Mercedes-modeller har ambient belysning

Vilka Mercedes-modeller har ambient belysning

För elva år sedan introducerade Mercedes funktionen Ambient Lightning i sitt infotainmentsystem COMMAND som gjorde det möjligt för föraren att välja mellan några färger och intensiteter. Blixtdioderna användes för att framhäva specifika delar av instrumentpanelen och göra kupén till en trevligare plats att tillbringa tid i.

Sedan dess har Mercedes börjat erbjuda ambient lightning i i stort sett alla nyare Mercedes-modeller. Och det nuvarande stadiet av ambient lightning-tekniken har debuterat i 2022 års Mercedes S-klass. Nu är den ambienta belysningen mycket mer än bara en svag ljuskälla under instrumentbrädans luckor.

Dagens ambient lightning-teknik består av hundratals olika färger och intensiteter som kan blandas och matchas efter förarens önskemål. Mercedes är också angelägen om att utöka funktionaliteten hos det ambienta belysningssystemet under årens lopp.

Ambient lighting package

Numera har Mercedes 64-färgs LED-omgivande belysningspaketet med LED-belysning som standard på alla nyare modeller. Detta system består av många små LED-ljusdioder som är placerade i hela bilen, fram och bak, och som kapslar in passagerarna i en behagligt upplyst miljö.

Mercedes och många kunder säger att dessa funktioner ger en större känsla av lyx och lugn, men vissa anser att dessa lampor distraherar och är alldeles för blingy. Det är säkert att säga att dessa inte faller i allas smak, men det är verkligen slående när hela interiören är upplyst som en 2000-talets technopop nattklubb.

Mercedes är angelägen om att vidareutveckla systemet i ett försök att göra systemet mer kapabelt till olika funktioner eftersom många fortfarande tror att detta system bara är en gimmick. Ambient lightning-funktionen har blivit en av de största biltrenderna nuförtiden, och tillverkarna tävlar om att erbjuda det bästa systemet hittills.

  Är Mercedes bra i snö?

W223 Mercedes S-klass Ambient Lighting technology

Nästa steg i den ambienta belysningstekniken kan vara det system som erbjuds i den nyaste Mercedes S-klass. Detta system har ökat antalet dioder från 247 till 263, och alla dioder är nu ljusare, mer konfigurerbara och erbjuder en massa ytterligare funktioner.

Systemet kallas Active Ambient lightning och fungerar som ett extra tillval i den nya S-klassen. Det här systemet är nu integrerat med förarassistanssystemen, vilket innebär att den ambienta blixten nu även fungerar som en säkerhetsfunktion eftersom den kan förstärka visuella varningar och signaler.

Dessutom kan det här systemet också arbeta med klimatkontrollsystemen, så när du ändrar temperaturen börjar ljuset blinka rött om du väljer en varmare temperatur, eller blått om du väljer en kallare temperatur.

Detta system kan också fungera med ljudassistenten ”Hey Mercedes”, eftersom lamporna blinkar när röstinspelning förväntas. Detta system drar nu också nytta av Mercedes ENERGIZED COMFORT-funktionen som kombinerar AC, Ambient lightning, uppvärmning/ventilation av sätena och många andra system för att skapa en specifik stämning i interiören.

Ambient lightning säkerhetsproblem och eftermarknadspaket för ambient belysning.

Som tidigare nämnts anser vissa att Ambient lightning-funktionen bara är en gimmick, och inte bara det, systemet i sig utgör också ett allvarligt säkerhetsproblem eftersom det kan distrahera och isolera föraren från den yttre miljön.

Det finns inga specifika uppgifter om att ambient lightning skulle vara ett säkerhetsproblem, de flesta rapporter om effekterna av ambient lightning är positiva och de flesta är också förtjusta i systemet, eftersom det ger mer komfort och stressförnekande egenskaper.

  Vilken är den snabbaste Mercedes sedan?

Många eftermarknadsföretag erbjuder ambient lightning till ett ganska lättillgängligt pris, men inget av dessa är faktiskt integrerat i bilens infotainmentsystem. Dessutom erbjuder de flesta av dem ingen ytterligare funktionalitet förutom själva blixten.

Detta kan vara vettigt om din bil inte kommer med ambient belysning, men det är säkert att säga att dessa system inte är lika tillförlitliga som de som erbjuds i nuvarande tyska premiumbilmärken.

FAQ-avdelning

Erbjuder alla biltillverkare ambient belysning?

De flesta i premiumsegmentet erbjuder ambient belysning, vissa märken som BMW erbjuder även ytterligare säkerhetsfunktioner som t.ex. ambient belysning som blinkar i dörren för att varna mötande bilar, cyklister och fotgängare om att dörren är öppen.

Många av de mer prisvärda bilmärkena börjar också erbjuda ambient belysning, och det förväntas att nästan alla nyare fordon snart kommer att erbjuda ambient belysning. Det verkar som om konsumenterna övervägande gillar funktionen, vilket innebär att ambient belysning kan komma att bli standard på många nya fordon framöver.

Finns det några mer avancerade belysningssystem för omgivande belysning för närvarande?

Vissa biltillverkare som Rolls Royce tar den ambienta belysningen ett helt steg längre. Rolls Royce erbjuder en funktion som kallas Starlight Headliner och som består av ett stort antal särskilt placerade lysdioder som ser ut som en stjärnfylld himmel.

Dessa system kan anpassas så att de matchar stjärnkonstellationerna den dag du föddes eller vilken annan dag som helst för den delen. Dessutom erbjuder dessa system också en funktion som kallas ”stjärnskott”, vilket i princip innebär att systemet då och då imiterar ett stjärnskott för att göra interiören lite mer lyxig.

  Vilket märke har den bästa interiören - Audi, Mercedes eller BMW?

Hur avancerade är ljussystemen i dagens bilar?

Många moderna biltrender omger ljussystemen. En av dem är de ambienta belysningssystemen, många bilar i dag har också avancerade dansande ljusskenor och avancerade belysningsfunktioner och -detaljer.

Vissa märken som BMW, Audi och Mercedes erbjuder också Laser-lampor som är mycket kraftfullare jämfört med vanliga LED-lampor. Dessa lampor kan lysa upp vägen upp till 600 meter och de fungerar endast vid högre hastigheter och om ljusföroreningarna är tillräckligt låga.

Dessutom kan moderna ljussystem också projicera specifika ljuspunkter på vägytan som gör att du kan se specifika vägskyltar, väglinjer och mycket mer.

De kan också tona ut en del av ljuskäglan för att inte blända mötande förare eller framhäva fotgängare eller djur vid sidan av vägen. Dessa system är otroligt avancerade, dessutom är de också riktigt dyra att ersätta om du hamnar på att bryta dem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts