Vilka Mercedes har en Renault-motor?

Vilka Mercedes har en Renault-motor?

Det kan tyckas förvånande att Mercedes, ett förstklassigt tyskt lyxmärke, skulle använda en Renault-motor. Det är inte så att Renault tillverkar dåliga motorer, tvärtom eftersom Renault har utvecklat några av de bästa F1-motorerna genom tiderna, men Renault har ett varumärkesvärde som inte är i närheten av Mercedes.

Men 2010 undertecknade Mercedes och Renault & Nissan ett ömsesidigt avtal som innebär en del teknikdelning mellan tillverkarna. Daimler köpte 3,1 % av aktierna i både Renault och Nissan, och Renault och Nissan köpte 1,55 % av aktierna i Daimler vardera.

Samarbetet resulterade i en gemensam utveckling av en 1,6 liter fyrcylindrig turbomotor med fyra cylindrar och en Renault-växellåda som erbjöds i Mercedes Vito skåpbil. Men Renault tillhandahöll också en 1,5 liters dieselmotor som fortfarande används i vissa modeller av A-klass, CLA-klass och B-klass. Dessutom erbjöds även en C200-modell med en 1,6 liters Renault-motor.

Mercedes C200

Innan C200 började använda en 1,6L dieselmotor från Renault under modellåret 2021, erbjöds C200 en 2,1L-motor. Den nya motorn i C200 var ett direkt resultat av att Mercedes ville uppnå högsta möjliga effektivitetsstandarder, men ändå erbjuda tillräckligt med kraft och ett ganska sofistikerat kraftverk.

Renault utvecklade en 1957 cc 4-cylindrig motor med 160 hk och 360 Nm vridmoment. Det är värt att nämna att den utgående 2,1L-motorn erbjöd något färre hästkrafter och i stort sett samma vridmomentsiffror. Bränsleförbrukningen för 1,6L-motorn är också lägre och beräknas till 4,2L/100km (56 MPG US).

De manuella versionerna av C200 kan ge ännu mer imponerande bränsleeffektivitetsresultat jämfört med den utgående versionen. Tiden för 0-60MPH för dessa modeller ligger någonstans runt 8 sekunder. Alla de tekniska aspekterna av denna motor är ganska imponerande för en Mercedes C-klass på instegsnivå.

  Vilka Mercedes är fyrhjulsdrivna?

Det är också värt att nämna att Mercedes inte erbjuder den här versionen av C-klassen på vissa marknader, bland annat i USA. Den här typen av motorer tilltalar främst den europeiska marknaden, och priset ligger någonstans runt 41 000-47 000 dollar, beroende på växellåda och trimalternativ.

Mercedes A-klass, B-klass, CLA-klass

Men den förmodligen mest utbredda Renault-motorn i en Mercedes är den fyrcylindriga 1,5 litermotor som finns i A180 och andra instegsmodeller av Mercedes B-klass och CLA-klass. Den här motorn är ganska identisk med den som finns i Renault Megane, den enda skillnaden är den lilla ökningen av hästkrafter i Mercedes-varianterna.

Mercedes säljer också en minivan som heter Mercedes Citan, denna minivan är bokstavligen en ombäddad Renault Kangoo, inte många människor är ens medvetna om dess existens eftersom den har liten eller ingen relevans för varumärket Mercedes. Denna plattform delas också med Dacia Dokker, så i princip bär samma minivan tre olika märken.

Renault har levererat över 100 000 Renault-motorer till Mercedes sedan 2012 för modellerna A-klass, B-klass och CLA-klass. Dessa typer av avtal är ganska vanliga inom bilindustrin eftersom de garanterar en rejäl besparing för alla inblandade märken. Särskilt i dag när bilmotorerna blir mindre och en fyrcylindrig motor är den mest populära motorn på marknaden.

Renault- och Nissan-motorer tillförlitlighet

Mercedes-Benz är ett märke som är känt för sin förstklassiga byggkvalitet, exceptionella lyxbilar och en allmän ökning av komplexiteten jämfört med märken som Renault eller Nissan. Detta innebär att Mercedes tar ett annat grepp när de utvecklar en ny modell jämfört med Renault och Nissan som fokuserar på tillgänglighet.

  Mercedes leasing VS. Köp

Den mest populära motorn som används mellan dessa märken är den tidigare nämnda fyrcylindriga 1,5 dCi-motorn. Denna motor hade en del problem i de tidiga produktionsskedena, men Renault såg till att reda ut alla dessa problem ganska tidigt i produktionen.

Det är anledningen till att denna motor är så utbredd som den är. Även om det kan tyckas att en Renault-motor i en Mercedes är ett recept för katastrof, är fakta lugnande till Renaults fördel eftersom dessa motorer erbjuder stor tillförlitlighet, effektivitet och kraft.

Vissa rapporter tyder på att dessa motorer också är ganska oljetörstiga, men i övrigt har de senare versionerna av denna motor bara blivit bättre och bättre, och sällan har några specifika problem rapporterats.

FAQ-avsnitt

Är det värt att köpa en Mercedes med Renault-motor?

När du köper C-klass, eller någon annan Mercedes-modell som erbjuder en Renault-motor, bör du inte fokusera på ”Renault-motorn”-delen av bilen. Det stora flertalet människor äger dessa bilar utan att någonsin vara medvetna om att motorn inte är utvecklad av Mercedes.

Och det är det som är silverkanten i hela historien. Folk inser bara inte eftersom det inte finns någon anledning att vara misstänksam. Många moderna Mercedes-modeller har 4-cylindriga motorer som skiljer sig något från de motorer som erbjuds i dessa modeller. Så ja, om du vill ha en Mercedes på instegsnivå med dessa motorer är det värt det.

Erbjuder Mercedes sina motorer till andra tillverkare?

Som tidigare nämnts är dessa samarbeten mellan biltillverkare ganska vanliga, och Mercedes har under en tid tillhandahållit den otroliga 4,0L AMG BiTurbo V8-motorn till Aston Martin. Aston Martin Vantage, DB11 och den nyligen lanserade Aston Martin DBX använder alla den nämnda AMG V8-motorn.

  Hur kan jag avgöra vilken modell av Mercedes jag har?

Audi, Porsche, Bentley och Lamborghini använder alla olika varianter av samma V8-motor. Audi RS6/RS7/RSQ8, Bentley Benteyga/Continental, Porsche Panamera/Cayenne och Lamborghini Urus använder alla samma V8-motor på 4,0 liter i olika versioner.

Alla biltillverkare gör detta numera, Chevy gör det, GM gör det, VAG gör det, Toyota gör det. Det är en enkel kostnadsbesparingsåtgärd som de flesta människor aldrig kommer att vara medvetna om.

Vilken är den bästa Mercedes-motor som någonsin erbjudits en annan tillverkare?

Som vi sett tidigare är den här typen av satsningar vanliga på marknaden för instegsbilar, men även i bilindustrins högsta segment. Ett perfekt exempel på detta är den ikoniska AMG 6.0L twin-turbo V12-motorn med dubbelturbo som Mercedes tillhandahåller den exotiska hyperbilen Pagani Huayra.

Mercedes brukade erbjuda en variant av den här motorn i de äldre S600 Mercedes-modellerna, och de modellerna kan nu köpas för bara 30 000 dollar. För att få en liten överblick över sammanhanget kan man säga att en ”vanlig” Huayra kostar minst 1 miljon dollar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts