Vad gör en lyxbil till en lyxbil?

Om du någonsin har undrat vad som gör en lyxbil till en lyxbil är du inte ensam. Även om många antar att det bara är de höga priserna på dessa fordon, finns det i själva verket mycket mer än så. Lyxbilar erbjuder vanligtvis massor av bekvämligheter som helt enkelt inte finns på de flesta standardbilar, och från hur den är tillverkad till antalet tjusiga funktioner inuti fordonet är detta verkligen bilar som sticker ut bland de andra. Om du är nyfiken på vad som gör en lyxbil verkligen lyxig kan du fortsätta läsa.

Kvaliteten som gör skillnad

Tänk så här: en typisk lyxbil har samma delar och komponenter som en standardbil, men skillnaden i kvaliteten på dessa delar och komponenter är slående. Låt oss till exempel ta en titt på bilens interiör. Alla biltillverkare gör interiören i sina bilar bekväm att köra och åka i, men tillverkare av lyxbilar går ett steg längre än så. I en lyxbil är varje tum av interiören gjord för att ge den ultimata komforten för både förare och passagerare. Förare och passagerare blir så bortskämda att de är skyddade mot buller och olika ojämnheter på vägen.
Ett annat exempel är fjädringssystemet. Upphängningssystemen är till för att hålla hjulen stadigt planterade på marken under de flesta körscenarier. En lyxbil har å andra sidan uppgraderade fjädringssystem som till synes eliminerar alla ojämnheter och spår i vägen så att körningen och körupplevelsen blir super smidig. Faktum är att du med en lyxbil troligen inte ens kommer att märka att de där spåren och guppen ens finns där. Vissa lyxbilar har till och med justerbara fjädringar på luftfjädrar, och dessa kompenserar automatiskt för de vägförhållanden som du kommer att råka ut för.

  Lionel Messi's bilar - Messi's extremt dyra bil

Funktioner gör stor skillnad

När det gäller lyxbilar är en av de största skillnaderna mellan dem och standardbilar antalet och kvaliteten på de funktioner de erbjuder. Medan en standardbil till exempel kan ha tygstolar som är mycket bekväma, kan en lyxbil ha stolar i äkta läder som är uppvärmda och har olika inställningar för värmen. Standardbilar har radio, CD-spelare och ljudanläggningar, men lyxbilar har de absolut bästa ljudanläggningarna på marknaden, t.ex. från Bang and Olufsen.
Andra funktioner som är vanliga i lyxbilar är bl.a:

 • Fördelare för doft i kupén.
 • Mugghållare som är uppvärmda eller kylda.
 • Digitala cockpits.
 • Vikbara brickor för att ställa maten på.
 • Fram- och baksäten med massageapparater.
 • Huvudenheter som kan dras in så att ingen kan stjäla dem.
 • LED-strålkastare
 • Stämningsbelysning i hela bilen
 • Elektriska fotsteg
 • Elektriskt skjutbara bakrutor
 • Tak som visar stjärnor och månar
 • Satellitstödda biltransmissioner
 • Måntak med dubbla paneler
  Så som du ser är det inte bara extrafunktioner som mugghållare eller bekväma säten som gör en lyxbil till en lyxbil, utan det är uppvärmda och kylda mugghållare och säten som masserar dig som gör en lyxbil till en lyxbil. Du kan tänka på det som att köpa en resväska. Om du köper en resväska från ett varuhus eller till och med en bagageaffär kommer den att hålla dina kläder skyddade och ta dem från en plats till en annan som den ska. Men om du köper en Louis Vuitton-resväska kommer den inte bara att hålla längre och se snyggare ut, utan logotypen kommer också att tala om för världen att du har råd med det allra bästa.
  Du brukar också märka att lyxbilar har funktioner som karosserier gjorda av aluminium eller kolfiber i stället för stål, ljudisolering som gör att färden blir mycket tystare, många säkerhetsfunktioner som gör att alla i bilen blir säkrare, telematik som automatiskt upptäcker en olycka och kallar på hjälp, och till och med conciergetjänster som hämtning och leverans av fordonet när det är dags för rutinunderhåll eller till och med garantireparationer.
  Du får definitivt inte dessa funktioner med standardbilar, och detta är bara några av de funktioner som gör lyxbilar, ja, så lyxiga.
  Vilken är den bästa lyxiga SUV:n för seniorer?

Hur är det under huven?

Naturligtvis finns det fortfarande mer i en lyxbil än dess komfort- och bekvämlighetsfunktioner. Lyxbilar är mycket olika när det gäller saker under huven också. Detta inkluderar mycket kraftfulla motorer och växellådor, och ett av resultaten av detta är den genomsnittliga lyxbilens förmåga att komma från 0 MPH till 60 MPH eller snabbare på rekordtid – vanligtvis på under fem sekunder, beroende på bil. Mercedes AMG Coupé tar till exempel bara 3,7 sekunder för att komma upp till 60 MPH, och dess motor på 563 hästkrafter gör också att bilen har en topphastighet på 200 MPH.
Så även om lyxbilar har funktioner som ger en jämn och tyst körning och förmåner som får dig att känna dig på samma sätt som när du flyger i första klass, är de också mycket bättre byggda när det gäller de saker som gör att de går bra, det vill säga deras motor och allt annat som finns under huven. Med andra ord går lyxbilar bättre, ser bättre ut och skämmer bort förare och passagerare bättre än vad vanliga bilar gör, vilket bara är några av de många skälen till varför de anses vara lyxbilar.
Även om det inte finns något minimipris som följer med en bil som är känd som en lyxbil, kan man lugnt anta att om man utgår från dagens bilpriser, kommer ingen lyxbil på marknaden idag troligen att finnas tillgänglig för under 35 000-40 000 dollar. Detta är bara ett minimum. Ett bra exempel är den nya Jeep Grand Wagoneer. Även om en Jeep i allmänhet inte anses vara en lyxbil, kostar just den här modellen mer än 100 000 dollar när den är fullt utrustad, vilket definitivt placerar den i kategorin ”lyx”.
Andra lyxfordon har haft priser på 3 miljoner dollar, 6 miljoner dollar och till och med i intervallet 12-15 miljoner dollar, så om du kan hitta ett riktigt lyxfordon för 35 000-40 000 dollar ska du se dig själv som lyckligt lottad. Det är verkligen många saker som gör en lyxbil till en lyxbil, och när du börjar undersöka lyxbilar kommer du att få en uppfattning om varför dessa bilar är så eftertraktade av så många människor.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts