Vad gör Tesla Autopilot?

Tesla är en av de mest tekniskt avancerade bilarna på marknaden. Tack vare det avancerade förarassistanssystemet autopilot som gör den exceptionell. Men vad är det som Tesla Autopilot arbetar med?

Autopilot är ett system som gör att din Tesla kan köra, accelerera och bromsa automatiskt inom sitt körfält. Den här funktionen är dock inte helt autonom för tillfället eftersom den behöver aktiv förarövervakning. Trots detta är systemet mycket bekvämt eftersom det hjälper dig med de mest utmanande delarna av körningen.

Även om Tesla inte är helt autonom för tillfället kommer alla nya Teslas med den fullständiga självkörande hårdvara som krävs i framtiden. Detta system är skapat för att utföra korta och långa resor utan att föraren i bilen behöver göra någon aktivitet.

Vad är Tesla Autopilot?

Tesla Autopilot är det autonoma förarassistanssystem som Tesla levereras med. Det är den funktion som gör det möjligt för din Tesla att se sina miljöer, till exempel bilar, vägar, föremål och människor runtomkring. Efter att denna funktion har kartlagt omgivningen kan den köra själv upp till en begränsad räckvidd.

Så trots att Teslas autopilotsystem är mycket användbart är det begränsat i vad det kan göra eftersom det kräver hjälp av en fullt uppmärksam förare för att fungera ordentligt. Utan en förares kontroll kan saker och ting gå åt helvete väldigt snabbt och okontrollerbart. Tesla planerar dock att göra sina bilar helt autonoma inom en snar framtid.

Hur fungerar Teslas autopilot?

Innan vi diskuterar vad Tesla Autopilot kan göra är det viktigt att förstå att det finns en grundläggande Tesla Autopilot och en utökad Tesla Autopilot. Basic Tesla Autopilot är utrustad på alla nya Teslas som standardfunktion, medan enhanced Tesla autopilot tillhandahålls i vissa regioner, till exempel Storbritannien.

  Kräver Teslas mycket underhåll?

Den grundläggande Tesla Autopilot fungerar kommer med grundläggande funktioner som gör att bilen kan accelerera, bromsa och med minimal styrning. Bilen accelererar upp till en förinställd hastighet, bromsar för fotgängare och andra bilar och styr för att hålla bilen i sitt körfält.

Dessutom är grundläggande Tesla Autopilot utformad för att hjälpa dig med den mest utmanande delen av körningen. Till exempel när du kör på motorvägar eller liknande vägar. Några av de ytterligare funktioner som grundläggande autopilot har är övervakning av döda vinklar, nödbromsning, adaptiv farthållare och kollisionsvarningar.

Trots att det grundläggande autopilotsystemet erbjuder alla ovanstående funktioner ger det inte autonom körning. Det kommer ändå att kontrollera acceleration och bromsning, men föraren kommer att ha ansvaret för att styra bilen.

Tvärtom ger det förbättrade Autopilot-systemet dig det bästa av både grundläggande och fullt självkörande funktioner som vi kommer att diskutera vidare nedan. Förbättrad autopilot ger funktioner som automatisk parkering, tillkallning, automatiskt körfältsbyte och funktionen ”Navigera på autopilot”, men utan alternativ för stoppskyltar eller trafikljus.

För amerikanska förare som vill ha mer än det grundläggande Autopilot-systemet erbjuder Tesla systemet Full Self Driving (FSD). Tesla-ägare måste köpa detta paket för 10 000 dollar för att få ta del av dess funktioner. Dessutom är det här systemet utrustat med fler funktioner än den grundläggande autopilotfunktionen.

Tesla FSD kan skryta med funktioner som automatiskt körfältsbyte som kan hantera sammanslagningar, omkörningar och utfarter. Dessutom kan den även styra ”Navigera på autopilot”, men även känna igen trafikljus och stoppskyltar, vilket den förbättrade autopiloten inte kan göra. Andra funktioner är bland annat ett automatiskt parkeringssystem och en funktion för att ”kalla på”.

  Mercedes EQC VS Tesla

Vilka funktioner gör autopiloten möjlig?

Tesla kommer med många funktioner som gör autopilot möjlig. Dessa inkluderar åtta surroundkameror som erbjuder 360 graders sikt runt bilen på upp till 250 meters avstånd. Dessutom har den 12 uppdaterade ultraljudssensorer som arbetar tillsammans med kamerorna, vilket gör det möjligt att upptäcka båda objekten runt bilen.

FAQ

Vad är några av de saker som Tesla Autopilot inte kan göra?

Nu när du vet vad Tesla Autopilot gör är det också viktigt att veta vad Tesla Autopilot inte kan göra. Det här systemet har svårt att märka att bilar i andra körfält inte är direkt framför det. Så om en bil i en annan fil stannar eller saktar ner kommer Autopilot att bromsa i tron att den är i sin fil.

En annan situation där Autopilot inte är exakt är att upptäcka kurvor på vägen. Om en bil svänger runt en kurva och din Tesla är precis bakom den kan den tro att bilen svänger över vägen och den kommer också att bromsa omedelbart. Det spelar ingen roll om vägen är markerad eller inte, den kommer att stanna.

Vad är skillnaden mellan Tesla Autopilot och den förbättrade piloten?

Tesla autopilot är det grundläggande självkörningssystemet som följer med alla nya Teslas. Teslas förbättrade autopilot är däremot endast tillgänglig i vissa utvalda regioner, till exempel Storbritannien. Dessutom kommer den förbättrade autopiloten med ytterligare funktioner som till exempel navigera på autopilot.

  Är Tesla-bilar bra för bilresor?

Kan man sova i en Tesla medan man kör?

Även om Tesla har ett självkörande system är det inte tillrådligt att sova i bilen eftersom den behöver mänsklig kontroll för att fungera korrekt. Om något går fel kan du hamna i problem. Du kan dock låta bilen köra dig på motorvägen och om du tar en tupplur utan att veta om det kan autopiloten rädda dig under en begränsad sträcka.

Är Tesla full självkörning värt det?

Om du kör långa sträckor eller på motorvägar är Teslas självkörningsfunktion värd det. Det beror på att den kommer att göra det mesta av arbetet åt dig medan du slappnar av och kör säkert. Om du däremot kör din Tesla i staden kanske autopiloten inte är särskilt användbar för dig eftersom du inte behöver använda den för det mesta.

Vilka säkerhetsfunktioner är standard på alla Teslas?

Alla nya Tesla-bilar har standardiserade säkerhetsfunktioner för att hålla dig säker och trygg. Några av standardfunktionerna är sidokollisionsvarning, automatisk nödbromsning, frontkollisionsvarning och automatiskt helljus.

Slutsats

Sammanfattningsvis är Teslas autopilot ett system som gör det möjligt för bilen att styra, accelerera och bromsa automatiskt inom sin fil. Systemet behöver dock en uppmärksam förare för att styra bilen eftersom det inte är helt autonomt ännu. Systemet underlättar dock förarens arbete genom att utföra vissa uppgifter med minimalt mänskligt ingripande.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts