Vad är skillnaden mellan AMG och vanliga Mercedes?

Vad är skillnaden mellan AMG och vanliga Mercedes?

En Mercedes AMG är en sportigare, kraftfullare och bättre utrustad version av de vanliga Mercedes-modellerna. En AMG-modell är vanligtvis betydligt dyrare, men bara AMG-paketet består av ett gäng uppgraderingar av styling och drivlina som lätt motiverar priset.

Numera fungerar AMG som en intern tuningavdelning för Mercedes, men AMG började först som ett oberoende ingenjörsföretag som specialiserade sig på att göra bilar snabbare och mer atletiska. AMG-bilar använder också material av högre kvalitet som kolfiber för många interiör- och exteriördelar.

AMG-bilar erbjuder också många exklusiva AMG-alternativ som inte kan köpas med vanliga Mercedes-modeller, t.ex. speciella sportsäten, Alcantara-ratar, speciella fyrhjulsdriftsystem, kolkeramiska bromsar och exklusiva AMG-utomhusfärger.

Prisskillnad AMG vs ”vanlig” Mercedes

Ett AMG-sportpaket kan utrustas med många vanliga Mercedes-modeller, men det här paketet består bara av några kosmetiska detaljer här och där, och kanske några uppgraderingar av fjädringen, men det räcker inte om du vill ha en fullständig AMG-upplevelse.

Till exempel kostar 2021 års Mercedes E450 sedan 62 000 dollar och den erbjuder en 3,0-liters inline 6-turbo med 362 hk och en 0-60-tid på 4,9 sekunder. Dessa siffror är ganska fruktiga, och endast ett fåtal personer skulle vilja ha något som är nästan dubbelt så kraftfullt som E450.

För dem som gör det är 2021 E63 AMG S den sedan för 107 000 dollar att köpa. E63 kommer med en handgjord 4,0-liters BiTurbo V8 med 603 hästkrafter. E63 kan sprinta 0-60 på häpnadsväckande 3 sekunder död.

  Gör Mercedes elbilar?

Prisskillnaden mellan en vanlig Merc och en AMG är alltid ganska stor. En Mercedes GLE 580 kostar runt 79 000 dollar och modellen GLE 63 AMG S kostar 113 000 dollar i grundpris. Priserna på begagnatmarknaden skiljer sig också rejält mellan en vanlig och en AMG-modell.

Skillnader i design, stil och utrustning AMG vs. vanlig Mercedes

Som tidigare nämnts skiljer sig AMG-modellerna ganska mycket från vanliga Mercedes-modeller. Och det är väntat med tanke på prisskillnaderna mellan de två. Men AMG-avdelningen tar sig tid när de utformar AMG-varianter, eftersom många av de yttre panelerna är AMG-specifika och inte skulle passa en vanlig Mercedes.

AMG-modellerna får exklusiva färgsättningar, speciella karossatser som är utformade för att ge bättre kylning och aerodynamiska egenskaper. De har vanligtvis bredare öppningar för luften att passera igenom, och många ytterligare ventiler som inte finns i mer vanliga Mercedes-modeller.

AMG-modeller är också kända för den omfattande användningen av kolfibermaterial för många delar av exteriören och interiören. Dessutom är AMG-modeller utrustade med ett ton av exklusiva AMG-alternativ som inte kan specificeras på en vanlig Mercedes-modell.

Till exempel. Det omkopplingsbara fyrhjulsdriftssystemet 4MATIC+ som kan växla från tvåhjulsdrift till fyrhjulsdrift finns inte på vanliga Mercedes-modeller. Särskilda AMG-avgaser, säten, rattar, dekorationsmaterial, färger, fjädringsuppsättningar, hjul, dekaler kan inte köpas på icke-AMG-modeller.

Prestandaskillnad AMG vs ”vanlig” Mercedes

Den största skillnaden mellan AMG- och icke-AMG-modeller är prestandan, eftersom vissa AMG-modeller ibland till och med är dubbelt så kraftfulla som en vanlig icke-AMG-variant. AMG-bilar är inställda för prestandakörning, och de kompromissar med komforten för att uppnå en otroligt atletisk körupplevelse.

  Kan man köra Mercedes utan extra batteri?

AMG-modeller har vanligtvis 350-720 hästkrafter beroende på modell, och dessa siffror är svåra att hitta på icke-AMG-modeller. Vissa AMG-modeller kan nå 200 mph och sprinta 0-60 på 3 sekunder. Många av dem är också betydligt lättare jämfört med vanliga Mercedes-modeller.

AMG:s är inte gjorda för körkomfort, eftersom de flesta AMG:s erbjuder fjädringsuppsättningar som är ganska styva även i komfortinställningar. Mercedes har beslutat att AMG-avdelningen ska prioritera prestanda, och endast prestanda. Några av de ”mindre” AMG 35-, AMG 45- och AMG 53-modellerna är lite mindre kompromisslösa när det gäller komfort.

FAQ-avdelning

Är AMG-modeller dyrare att försäkra och underhålla?

AMG-modeller är dyrare att köpa, underhålla och försäkra jämfört med vanliga Mercedes-modeller. AMG:s anses vara mer riskfyllda jämfört med vanliga Mercedes-modeller på grund av effektuttagen och prioriteringen av prestanda framför allt annat.

AMG:s kräver särskild utrustning för diagnostik, problemdetektering och många av systemen i AMG:s är inte kompatibla med vanliga Mercedes-modeller, vilket ytterligare ökar underhållspriserna för AMG-modeller.

Vilken är bäst, Audi RS, BMW M eller AMG?

Audi RS Sport-divisionen och BMW Motorsport (M)-divisionen är i princip samma sak som AMG. Alla tre erbjuder interna tuningbehandlingar för vanliga Audi-, BMW- och Mercedes-modeller. BMW är vanligtvis de som erbjuder den mest racingkänsla av dem alla.

AMG:s är vanligtvis huliganernas bilar eftersom de erbjuder fantastiska däckdödande förmågor. Audi RS-modellerna är något nedkylda, de är inte lika ”in your” face som AMG:s, och inte heller lika rasistiska som BMW:s M-bilar. Audis är inte lika roliga att köra, men de är mer bekväma, mer lik vanliga Audi-modeller.

  Bästa begagnade Mercedes-AMG att köpa?

Vilken är den bästa AMG-motorn genom tiderna?

Många AMG-modeller är berömda av många anledningar, men motorn är vanligtvis den lysande stjärnan i alla AMG-fordon. AMG-motorerna är handbyggda och erbjuder den högsta effekten per liter i nästan hela bilindustrin, precis som motorn som finns i AMG A45, den 420 hästkrafter starka 2,0-liters fyrcylindriga motorn.

Att välja den bästa av de bästa är inte lätt, särskilt eftersom AMG har ett långvarigt samarbete med Pagani, som består av att tillhandahålla V12-motorer till hyperbilsföretaget som säljer för flera miljoner dollar. Mercedes samarbetar dessutom med Aston Martin av samma skäl.

Men den bästa måste vara den 6,2-liters V8-motor med naturlig insugning som finns i C63 AMG BS, bland många andra modeller. 6.2 hade en tuff start då många ägare rapporterade en massa olika problem, men med tiden lyckades Mercedes lösa dem och den här motorn kommer för alltid att bli ihågkommen som en av de bästa.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts