Är Skoda Enyaq en bra bil?

Skoda Enyaq

Skoda Enyaq är en av de få helelektriska bilar som tillverkas av Skoda. Denna batterielektriska kompakta crossover-SUV är inte bara elegant utan också modern. Men är Skoda Enyaq en bra bil?

Skoda Enyaq är en bra bil om du letar efter en kompakt och pålitlig elektrisk crossover-SUV. Bilen är också elegant, modern och med en utmärkt räckvidd. Å andra sidan är den här bilen inte lämplig för dig om du letar efter prestanda, rymlighet och hastighet. Oavsett detta är det fortfarande en av de bästa kompakta elektriska SUV:erna på marknaden.

Skoda Enyaqs historia

Skoda Enyaq är en batterielektrisk kompakt crossover-SUV som tillverkas av Skoda Auto. Bilen monteras för närvarande i Mlada Boleslav i Tjeckien. Dessutom introducerades den i september 2020, medan massproduktionen startade i november 2020.

Skoda Enyaq är den första Skodamodellen som har Volkswagen Group MEB-plattformen, som även återfinns på Volkswagen ID.4 och Volkswagen ID.6. Det är också värt att notera att namnet Enyaq, härstammar från det irländska namnet Enya. Dessutom kommer det från det gaeliska ordet ”eithne”, som betyder ”essens, ande eller princip”.

Funktioner hos Skoda Enyaq

Utseende

När det gäller skönhet är Skoda Enyaq en av de mest eleganta kompakta crossover-SUV:erna på marknaden. Den kan skryta med funktioner som 19-tums Proteus-metallfälgar, kromade takräcken, en två ekig uppvärmd ratt, LED-strålkastare, en virtuell cockpit, ett skjutbart bagagelucka, en värmeisolerande glasvindruta och mycket mer.

Prestanda

Skoda Enyaq är kanske inte den mest prestandakraftiga kompakta crossover-SUV:n på marknaden, men den är i nivå med de bästa. Tack vare de olika trimalternativen som gör det möjligt för användaren att välja en bil som passar deras behov. Den bäst presterande varianten, som är Skoda Enyaq vRS-modellen, har en topphastighet på 111 mph och den kan accelerera från 0 till 60 mph på bara 6,5 sekunder.

  Vanliga problem med Skoda Rapid

Dessutom har vRSvarianten dubbla motorer med fyrhjulsdrift och 299 hk.

Komfort och lastutrymme

När det gäller komfort och rymlighet är Skoda Enyaq en perfekt bil för en familj. Det beror på att den har en rymlig kupé som rymmer upp till fem personer. Dessutom har den ett gott lastutrymme som rymmer flera ryggsäckar eller bagage.

Säkerhet

Trots att de flesta elbilar rapporterar att de har en risk att fatta eld har det inte funnits några sådana rapporter med Skoda Enyaq. Dessutom har den ett enastående rykte för att vara säker och pålitlig. Dessutom erbjuder tillverkaren även ett standard säkerhetsutbud som inkluderar körfältsassistent, farthållare med hastighetsbegränsning frontassistent med nödbromsfunktion och parkeringssensorer bakåt.

Batteri och ström

Skoda Enyaq må fortfarande vara en ny elektrisk SUV på marknaden, men den är mycket effektiv och håller strömmen länge. Tack vare de tre batterialternativ som den levereras med. Den har litiumjonbatterier på 50, 60 och 80 kWh. 80 kWh-batteriet ger den bästa räckvidden på upp till 311 mil, följt av 60 kWh-batteriet med 242 mil och 50 kWh ger upp till 211 mil.

Räckvidd

En av de viktigaste egenskaperna att titta på när man väljer en helelektrisk bil är räckvidden. Överraskande nog har Skoda Enyaq en exceptionell räckvidd. Observera att räckvidden varierar från en Skoda Enyaq trimnivå till en annan. Skoda Enyaq iV 50-varianten har den minsta räckvidden på upp till 210 mil, medan den avancerade trimvarianten Skoda Enyaq iV80 har en räckvidd på upp till 320 mil. Dess prestandaversion har däremot en räckvidd på upp till 331 mil.

  Är Skoda Fabia en bra bil?

Pris

Skoda Enyaq är inte billig. Men när du jämför den med sina rivaler som Volkswagen ID.4 och Audi Q4 e-tron kommer du att upptäcka att den är något billigare. Grundpriset för Skoda Enyaq är 47355 dollar. Observera att det här priset gäller för basutrustningen Skoda Enyaq iV60. Å andra sidan går avancerade modeller som Skoda Enyaq iV 80x för cirka 61740 dollar.

FAQ

Är Skoda Enyaq värd att köpa?

Det beror på vad du letar efter. Om du är på marknaden för en pålitlig, snygg och bekväm kompakt crossover SUV med helelektriskt drivmedel är Skoda Enyaq bilen för dig. Om du däremot letar efter en elektrisk SUV med bättre räckvidd och avancerade funktioner ska du leta någon annanstans.

På det hela taget är Skoda Enyaq en trevlig bil med enastående funktioner och prestanda.

Vilka är de vanligaste problemen med Skoda Enyaq?

Om du planerar att skaffa Skoda Enyaq bör du vara beredd på att hantera några vanliga problem. Skoda Enyaq må vara en någorlunda pålitlig bil, men den kommer också med flera problem. Dessa inkluderar problem med hemmaladdning, felaktiga infotainmentsystem, problem med 12V-batterier och dålig tillämpning.

Hur snabb är Skoda Enyaq?

En vanlig Skoda Enyaq-modell ger en topphastighet på 111 mph och den kan accelerera från 0 till 60 mph på bara 6,5 sekunder. Men om du vill ha den snabbaste Skoda Enyaq på marknaden är Skoda Enyaq RS iV den snabbaste bilen i serien. Den har en topphastighet på 227 mph, vilket är exceptionellt och en av de bästa bland elbilar.

  Vanliga problem med Skoda Felicia

Är Skoda Enyaq en bra daglig förare?

Ja, Skoda Enyaq är en underbar daglig förare. Detta beror på att den här bilen är en kompakt crossover SUV, vilket innebär att den lätt manövrerar i trafiken. Eftersom Skoda Enyaq är en helt elektrisk bil behöver den dessutom inte bränsle för att köras, vilket är mycket dyrare än att ladda dem hemma i bekvämligheten av ditt hem.

Vilka bilar liknar Skoda Enyaq?

Skoda Enyaq må vara en ny bil på marknaden, men den har redan hård konkurrens. Några av de närmaste konkurrenterna till den här bilen är Volkswagen ID.4, Ford Mustang Mach-E, Volkswagen ID.6, Audi Q4 e-tron, Volvo XC40 Recharge och Audi Q5 e-tron.

Sammanfattning

Sammantaget är Skoda Enyaq en av de mest pålitliga och snygga kompakta crossover-SUV:erna på marknaden. Den här bilen är dessutom rymlig, praktisk och miljövänlig. Den har också ett rykte om sig att vara säker och pålitlig. Men som vanligt har jag också några problem som intresserade användare bör känna till.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts