VW Tiguan Turbo Problem

Volkswagen Tiguan Problem

VW Tiguan har skapat sig en nisch på den livliga marknaden för kompakta crossover-SUV:ar ända sedan den kom ut på marknaden 2007. Med tiden blev små SUV:ar och crossovers långsamt världens mest populära bilar, och Tiguan har ständigt utvecklats och ligger nu i framkant på marknaden.

Men som med alla maskiner har den sina svaga punkter – turbo-problem ligger tyvärr högt på den listan. Från den mystiska effektförlusten till den irriterande turbofördröjningen, och till och med oväntade ljud eller direkt turboaggregatfel, är Tiguans turbosystem inte utan sina utmaningar, varav vissa kan vara riktigt frustrerande.

Dessa problem, även om de inte upplevs av alla ägare, har visat sig vara mer än isolerade. Om du funderar på att köpa en begagnad eller en ny Volkswagen Tiguan, är dessa turboproblem verkligen värda att väga in i ditt beslut. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i dessa problem och ge dig hela omfattningen av vad du potentiellt kan förvänta dig.

Vi kommer att nämna de potentiella orsakerna, symptomen och de lösningar du behöver göra för att se till att du inte upplever turboladdarproblem någonsin igen.

Förlust av kraft / långsam acceleration / låg boost

Att uppleva kraftförlust eller långsam acceleration kan vara riktigt stressande för VW Tiguan-ägare. Symtomen inkluderar i allmänhet trög respons när du trycker på gaspedalen, oförmåga att nå högre hastigheter eller en märkbar nedgång i fordonets totala prestanda, vilket alla kommer att orsaka problem när du försöker slå samman på en motorväg, köra om eller köra in i en rondell.

Potentiella orsaker kan vara turbolager, läckande insugningsrör eller i vissa fall till och med programvaruproblem. För att åtgärda detta är ett diagnostiskt test vanligtvis det första steget för att identifiera problemet. Lösningarna kan variera beroende på diagnos och kan omfatta rengöring eller byte av bränsleinsprutare, uppdatering av programvara eller i mer allvarliga fall till och med en ny turbo.

  Vanliga problem med Volkswagen ID.3

Turbofördröjning

Turbolag i en VW Tiguan är en märkbar fördröjning eller lathet mellan det ögonblick du trycker på gaspedalen och när du faktiskt får all kraft. Det är värt att nämna att turbofördröjning inte nödvändigtvis är ett problem om det är intermittent eller ner till låga varvtal, men om det händer ofta, oavsett varvtal och hastighet, kan det vara ett allvarligt problem.

Fördröjningen kan orsakas av alla möjliga problem, t.ex. en ineffektiv turbokonstruktion, ett slitet wastegate eller till och med programvaruproblem som påverkar turboladdarens styrenhet. Eftersom turbosystemet är komplext och känsligt är professionell rådgivning och diagnostik ett måste. Så om du är en DIY-specialist är det bäst att låta bli om du inte har erfarenhet av att arbeta med en turbo.

Konstiga ljud när du accelererar

Att höra konstiga väsande, skramlande, gnisslande eller susande ljud när du accelererar kan vara ett tecken på ett problem med turboladdaren i din VW Tiguan. Ljudet blir oftast mer påtagligt när turbon kopplas in under acceleration från första eller andra växeln, en situation där turbon arbetar som mest intensivt.

Orsaker till sådana ljud kan vara slitna lager, läckage, lösa eller skadade komponenter eller problem med turboens kompressorhjul. I vissa fall kan dessa ljud vara en tidig varningssignal för ett förestående turbofel. Oavsett vilket ska du ta bilen till en erfaren mekaniker som har alla de rätta verktygen och kunskaperna för att korrekt diagnostisera problemet.

  Vanliga problem med Volkswagen Amarok

Fel på turboladdaren

Fel på turboladdaren är verkligen ett mycket allvarligt problem som kräver omedelbar uppmärksamhet om du inte vill att din bil ska få mer skador eller till och med börja brinna. När turboladdaren går sönder kommer fordonet att uppleva en dramatisk effektförlust, kan producera överdriven rök från avgaserna och kan till och med gå in i ett ”limp mode”, vilket begränsar hastigheten för att förhindra ytterligare skador.

I de flesta fall visas varningslampor på instrumentpanelen som visar kritiska problem och uppmanar dig att omedelbart sluta köra bilen. Om turboladdaren verkligen är död är det enda sättet att åtgärda problemet att byta ut den mot en ny. Om din bil omfattas av garanti ska du alltid begära en ny turboladdare och inte nöja dig med något mindre än så.

FAQ-avsnittet

Vad ska man se upp för när man köper en VW Tiguan?

När du överväger att köpa en begagnad eller en ny Volkswagen Tiguan är det viktigt att hålla ett öga på några viktiga faktorer. Kontrollera först om det finns några återkallelser eller tekniska servicebulletiner som kan gälla för det specifika modellår du är intresserad av och se om de problem som orsakade dessa har lösts. Var också noga med växellådan och turboladdaren, eftersom dessa har varit kända problemområden.

Provkör fordonet för att bedöma dess prestanda, med fokus på växlingar, acceleration och eventuella ovanliga ljud. Granska underhållsprotokoll för att säkerställa regelbundet underhåll och överväg att låta en kvalificerad mekaniker inspektera fordonet. Leta efter servicejournaler och gör alltid en inspektion före köpet som visar om något är fel med bilen.

  Är Volkswagen Polo en bra bil?

Vilken begagnad VW Tiguan-modell är bäst?

När du köper en begagnad VW Tiguan är du verkligen bortskämd med valet eftersom det finns många modeller du kan välja mellan. De bäst använda VW Tiguan-modellerna är dock sannolikt de som tillverkades 2019/2020 eftersom dessa är de senaste VW Tiguan-modellerna med de allra bästa motorerna och tekniken. Tidigare 2016/2017-modeller är inte heller dåliga, men om du kan sträcka dig till en 2020-modell kommer du verkligen att bli lycklig.

Äldre VW Tiguan-modeller baserade på Mk6 Golf klarar helt enkelt inte uppgiften samtidigt som de fortfarande kostar en hel del pengar på begagnatmarknaden. Om du vill ha en ekonomisk diesel med tillräckligt med kraft, gå med 2.0L TDI. Å andra sidan är 2,0 TSI sannolikt den bästa bensinmodellen. Slutligen, om du vill ha tre rader sittplatser och mer lastutrymme, är AllSpace-modellen den du ska gå för.

Ska jag köpa en VW Tiguan?

Om du är på jakt efter en relativt prisvärd och väl avrundad kompakt SUV för familjen, bör Tiguan definitivt vara på din lista. Tiguan överbryggar klyftan mellan dyrare tyska varumärken och den mer prisvärda ekonominivån.

Beroende på motor och specifikation kan VW Tiguan vara ett riktigt bra fordon överlag. Den erbjuder också gott om utrymme, är riktigt säker och har all modern teknik som du kan förvänta dig 2023.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts