Vilket är billigare att underhålla, BMW eller Mercedes?

Vilket är billigare att underhålla, BMW eller Mercedes?

Om du är på jakt efter en ny bil bör du tänka på mer än bara bilens ursprungliga pris. Underhålls- och reparationsavgifter kan göra att en bil som verkar billigare faktiskt blir dyrare i längden. Så låt oss säga att du väljer mellan en BMW eller Mercedes. Vilken av dem kostar mindre att underhålla?
Generellt sett anses Mercedes vara mer tillförlitlig än BMW. BMW kostar cirka 5 000 dollar mer i underhållskostnader under en tioårsperiod jämfört med Mercedes. När man lägger till Audi som en viktig konkurrent i ekvationen visar resultaten att Audi ligger någonstans i mitten av de två.

Underhållskostnader för tyska lyxtillverkare

Framstående tyska biltillverkare som BMW, Mercedes och Audi är tillverkade med lyx i åtanke. Resultatet av detta är att slutprodukten känns lyxig och högklassig. Tillförlitlighet och underhållskostnader är inte de primära målen jämfört med sportighet, lyx eller innovation.
Dessa märken är mycket komplexa när det gäller konstruktionen. De erbjuder många olika funktioner som monteras i ganska snäva karosserier och är inte lika lätta att komma åt jämfört med ett mer prisvärt märke.
När det gäller Mercedes och BMW är BMW:s monteringsteknik mer komplex, vilket också ökar underhållskostnaderna jämfört med Mercedes.
Mer prisvärda märken tenderar att gå en annan väg. Honda eller Toyota, till exempel, lägger de flesta av sina pengar på att först göra bilarna tillförlitliga och försöker sedan göra så gott de kan för att erbjuda en sportig eller ”lyxig” upplevelse.

Motorer och reservdelar

Mercedes tillverkar en enorm mängd olika bilar. I Mercedes nuvarande utbud ingår skåpbilar och kommersiella bilar som är byggda för att hålla länge. Detsamma gäller motorerna och ofta använder Mercedes olika kraftverk över hela världen. Detta resulterar i en ökning av pålitliga och ganska billiga motorer.
BMW å andra sidan erbjuder motorer som är gjorda speciellt för konsumentbilar. Detta innebär att BMW:s motorer är mer inriktade på lyx och sportig körning, och har mindre prioritet på tillförlitlighet och plattformsöverskridande kompatibilitet.
Samma sak kan sägas om reservdelar. Mercedes närmar sig hela reservdelsfilosofin på ett lite annorlunda sätt. Mercedes lovar att erbjuda alla delar till alla Mercedes-modeller som någonsin tillverkats. Dessutom har Mercedes en strikt regel för att minska antalet delar för äldre modeller med tiden, vilket i sin tur gör det lättare att få tillgång till delarna i fråga.
Dessutom säljer Mercedes fler bilar jämfört med BMW, vilket i sig innebär att tillverkare av reservdelar på eftermarknaden ser Mercedes som en mer lönsam marknad jämfört med BMW. BMW-delar är mer sällsynta och svårare att hitta, vilket i sin tur höjer priset.

  Varför är äldre Mercedes så billiga?

Avskrivning och målgrupp

Det är ett välkänt faktum att tyska premiummärken skrivs av som en galning. Avskrivning är en viktig komponent när man diskuterar köp av en ny bil, men folk tänker sällan på hur avskrivningen påverkar bilunderhållet.
När det gäller avskrivningar så skriver BMW av mycket snabbare än Mercedes. Och effekterna av detta är högre underhålls- och servicekostnader.
När man tittar på målgruppen för dessa två märken är det värt att nämna att Mercedes tilltalar en äldre publik jämfört med BMW. Marknadsöverväganden som dessa kan också påverka underhålls- och driftskostnaderna för en viss bil.
Äldre förare förknippas med ett mer värdigt körsätt. De tar hand om sina bilar mycket bättre än yngre förare och är inte lika sugna på att pressa bilarna lika mycket. Allt detta leder i sig till att bilar som körs av äldre personer är mer pålitliga och bättre skötta, vilket sänker underhållskostnaderna.

FAQ-avsnittet

Är tyska lyxbilar dyrare att underhålla jämfört med brittiska lyxbilar?

Det finns inte många andra märken som är ”lyxiga” på samma sätt som tyska och brittiska märken. Att köpa och underhålla dessa bilmärken är dyrt, men det är svårt att jämföra underhållspriserna när man jämför länderna som helhet.
En Jaguar, som är ett brittiskt uttryck för lyx, kan till exempel inte skryta med de bästa tillförlitlighetsresultaten. Effekterna av detta är genomsnittliga årliga reparationskostnader på cirka 1 100 dollar, jämfört med Mercedes med ett mer acceptabelt genomsnitt på 900 dollar.
När det gäller SUV:er är det mest framstående brittiska erbjudandet definitivt den mäktiga Range Rover. Det är en bil med en långvarig tradition som sträcker sig tillbaka till 1969, men den är fortfarande inte så tillförlitlig. En Range Rover kräver regelbundna servicekontroller och de rekommenderade intervallen är var 5 000-7 000 mil.
Å andra sidan är det rekommenderade serviceintervallet för en BMW X5 cirka var 10 000:e mil. När man överväger att köpa begagnat erbjuder de flesta tyska märken mer tillförlitliga och mindre kostsamma bilar när det gäller underhåll.

  Cadillac vs. Mercedes: Tillförlitlighet

Hur kan jag sänka underhållskostnaderna för min BMW eller Mercedes?

Även om all denna information kan tjäna som en grov uppfattning om hur olika underhållskostnaderna mellan dessa två märken är, är det värt att nämna hur man kan sänka dessa kostnader så effektivt som möjligt.
Först och främst bör du anta ett försiktigare körsätt. Genom att göra det kan du förlänga livslängden på dina bromsbelägg, din koppling och dina däck. Att stanna mer abrupt innebär en högre belastning på dina bromsar jämfört med en mjukare inbromsning.
Du bör också undvika att hålla foten på kopplingspedalen när du står stilla eftersom det kan förkorta kopplingens livslängd. När det gäller BMW-förare bör du motstå frestelsen att bränna gummi.
Det är också bra att samla in så mycket information om bilen som möjligt. Det kan faktiskt lära dig hur du själv kan göra de mindre kontrollerna som t.ex. oljebyten. Och sådana saker kan spara dig mycket tid och pengar.
Du bör också använda de bästa reservdelar som finns tillgängliga. Delar som dessa är gjorda för att motstå slitage på ett optimalt sätt och är utformade för fordonet i fråga.

Är BMW och Mercedes värda att köpa eftersom de är bilar som kräver mycket underhåll?

Alla bilar kräver underhåll ganska regelbundet. Det finns skillnader mellan en Toyota och en BMW när det gäller underhållskostnader, och det är betydande skillnader. Men samtidigt är skillnaden i upplevelsen av att faktiskt använda och äga bilar från dessa två märken ännu större.
BMW, Mercedes och Audi är de tre mest populära tyska lyxbilstillverkarna, och förmodligen också världens mest populära. Dessa tre märken sålde på egen hand mer än 6 miljoner bilar under 2019. Och det finns en anledning till det.
Det är inte många andra märken som kan erbjuda det som dessa gör innan man tar steget till de ganska ouppnåeliga märkena Porsche, Bentley och Rolls Royce. Om lyx och komfort är dina prioriteringar lutar du förmodligen åt märket Mercedes. Om du värdesätter sportiga egenskaper och prestationsinriktad körning passar en BMW bättre. Om du vill ha en bra allroundbil så är det Audi.
Oavsett vad dina önskemål och användningsscenarier är har något av dessa märken en bil som passar alla dina behov. Ja, de kommer med ”mer av allt”, och det inkluderar de glada stunderna, och de inte så många glada räkningarna som är förknippade med tyska lyxbilsägande.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts