Vilket är bättre bilbarnstolar av läder eller tyg?

Svaret på denna fråga beror i hög grad på personliga preferenser. Läder har alltid varit känt som ett ”statusalternativ”, som ofta finns i lyxbilar i den högre prisklassen, medan tygstolar alltid har varit lite för provinsiella och bondiga för människor som äger bilar med lädersäten.

Å andra sidan finns det många fördelar med tygsäten. Det är säkert att säga att det ena inte är 100 procent bättre än det andra och att allt beror på en individ. Förutom läder och tyg finns det numera även säten som är tillverkade av konstläder eller andra djurvänliga material.

Du kan också välja säten som är helt tillverkade av Alcantara för en mer sportig look. Vissa märken som Porsche använder också speciella tyger som Race-Tex som är tillverkade av högkvalitativ mikrofiberplast. Det finns en stor trend nuförtiden där biltillverkare använder återvunnet material som grund för sätesöverdrag.

Oavsett vilken av dessa två du gillar mest är det bra att veta att tyg kostar mindre, är lättare att underhålla, är bättre temperaturmässigt och inte skadar några djur. Läder ser dock bättre ut, känns lyxigare, bidrar till bilens återförsäljningsvärde och är mindre benäget att göra dig allergisk.

Pris – Delvis läder är det mest prisvärda alternativet.

Oavsett vad du köper är priset en variabel som inte kan ignoreras. Med det sagt kostar läder alltid mer pengar oavsett hur du lägger det. De allra flesta bilar har numera tygstolar som standard, och det finns olika nivåer av läderinredning.

  Bästa bilen för stadskörning

De flesta bilar finns med lädersäten som tillvalspaket, och dessa kan ibland ingå i dyrare inredningspaket. Även om du kryssar i ett sådant tillval kan du fortfarande få en partiell läderklädsel i sätena.

Vissa märken kräver att du väljer ett så kallat ”full-leather”-paket om du vill njuta av dina säten helt klädda i läder. I dessa paket ingår vanligtvis även dörrarna, den övre delen av instrumentbrädan, armstöden och ibland till och med taklinjen i läder.

Tyg å andra sidan är ett standardalternativ, som sådant behöver du inte smärta mer pengar på någonting. Vissa tillverkare som VW eller Audi erbjuder till och med flera olika alternativ för tygstolar, och vissa av dem är tilläggsalternativ.

Utseende och stil

Bilar är inte bara verktyg, de visar världen att vi har ett specifikt intresse och de uttrycker vår stil och vårt sätt att tänka. Som sådan är det viktigt hur en bil ser ut både invändigt och utvändigt, särskilt om bilen i fråga kostar mycket pengar.

Som sådan finns det ingen jämförelse här, läderstolar ser mycket bättre ut och de finns vanligtvis i flera olika färger som inte kan replikeras på tygstolar. Vissa tillverkare erbjuder inte ens toppsäten om de inte är klädda i läder.

Läder kan också manipuleras konstnärligt med intressanta sömmar och broderier som inte finns på tygstolar. När du väljer den dyraste och mest utrustade utrustningsnivån av en viss modell är chansen stor att du får lädersäten.

  Vilka är de svåraste bilarna att arbeta med?

Alla tygsäten är dock inte lika bra. Vissa bilar som VW Golf GTI har speciellt utformade och dekorerade tygsäten. Porsche är också känt för sina Houndstooth-tyginsatser som är några av de mest kända designalternativen som Porsche erbjuder.

Underhåll och återförsäljningsvärde

Mellan de två är tyg mycket lättare att underhålla jämfört med läder eftersom det inte behöver någon konditionering eller regelbunden rengöring. Läder tenderar att blekna eller till och med spricka om det inte sköts regelbundet, och tygsäten är vanligtvis det mer hållbara alternativet.

Om du däremot behöver en grundlig rengöring är lädersätena lättare eftersom de vanligtvis inte absorberar lika mycket vätska som tygsätena gör. Med detta sagt är tygsäten mycket lättare att få permanenta fläckar.

När det gäller återförsäljningsvärdet finns det verkligen ingen jämförelse här, lädersätena är mycket bättre, men bara om sätena åtminstone är i hyggligt skick. Visst, du kommer aldrig att få tillbaka dina pengar eftersom det utökade läderalternativet kostar mycket när du köper nytt, men hela värdet överförs inte till andrahandsmarknaden.

Icke desto mindre kommer bilar som är utrustade med välskötta och konditionerade lädersäten garanterat att säljas för mer, och det rena intresset för lädersäten hjälper också till. Det finns dock människor som föredrar tyg och som är mer benägna att köpa en bil med tygsäten och inte ens överväga läder.

FAQ-avsnittet

Är konstläder ett alternativ?

Konstläder är ett läderliknande material som faktiskt inte har något gemensamt med läder förutom utseendet. Konstläder kan ibland se ut och kännas som äkta läder, men det kan också ibland se ut och kännas som skräp, allt beror på hur mycket pengar som investeras i det.

  Kan man vara för tung för en bil?

Under årens lopp håller uppfattningen om konstläder sakta på att förändras tack vare att djurplågeriorganisationer blir mer erkända och det faktum att konstläder i sig självt sakta håller på att bli ett riktigt substitut för läder.

Finns läder på alla bilar?

För några år sedan fanns läder på i stort sett alla bilar på marknaden som inte passar in i kategorin ”mest prisvärda” bilar. Numera håller vissa tillverkare långsamt på att gå ifrån läder på grund av djurplågeri och miljöhänsyn.

Tesla, ett av de mest kända bilmärkena nuförtiden, erbjuder inte läder alls på grund av dessa skäl, och sätena i alla Teslas modeller är faktiskt klädda med konstläder.

Vad är temperaturskillnaderna mellan läder och tyg?

Läder och tyg skiljer sig mycket åt när det gäller temperaturhållning och -absorption. Lädersäten är kända för att bli otroligt varma under sommaren, så mycket att de till och med kan orsaka vissa brännskador och obekväm svettning.

Under vintern är lädersäten också kända för att förlora värme snabbare jämfört med lädersäten. Detta innebär att även om solen är ute kan lädersätena fortfarande vara kalla vid beröring. Tygsäten är inte lika extrema oavsett årstid eftersom de förblir relativt jämna vid beröring.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts