Vilken är bäst – GLA eller CLA?

Mercedes Benz GLA är en subkompakt crossover/SUV baserad på A-Klass-plattformen som syftar till att tillfredsställa både SUV- och hatchback-köpare. CLA är också baserad på A-Klass-plattformen, men den representerar en sportigare, mer ungdomlig och mer stilfull strategi som syftar till att tillfredsställa både sedan- och coupéköpare.

Dessa två är nästan identiska från insidan medan de är världar ifrån varandra från utsidan. GLA är mer praktisk, mer åtråvärd, billigare och den erbjuder en upphöjd körställning som till och med klarar av mild terrängkörning. CLA å andra sidan är mycket mer fokuserad, mer dynamisk, mer slående och lätt den snyggare av de två.

Om du är en familjefar är GLA miltals bättre. Om du däremot gillar livlig körning och är villig att offra praktiska egenskaper för stil är CLA den rätta. Båda använder samma motorer, samma plattformar och identiska interiörer.

CLA ser dock dyrare ut och är det roligare alternativet av de två. Om du däremot vill ha en bättre allroundbil som passar fler personer och är överlägsen i de flesta fall är GLA den du ska ha.

Mercedes Benz GLA-klass – Mästaren i användbarhet, praktiska egenskaper och önskvärdhet

För ett utgångspris på 36 400 dollar får du en något förhöjd körställning, bättre sikt, mer utrymme och en mer åtråvärd karossform. Detta får GLA att verka som om den kryssar fler rutor jämfört med CLA, och det är verkligen fallet.

GLA är bättre än CLA främst på den utilitaristiska avdelningen eftersom den är mycket lättare att komma in och ut ur, vilket är fördelaktigt för äldre förare. Den högre körställningen gör det lätt att se ut ur GLA, vilket underlättar parkering och manövrering i trånga utrymmen avsevärt.

  Vad står SLK för i Mercedes?

GLA kan också ta sig an obelagda och leriga vägar mycket bättre jämfört med CLA eftersom markfrigången är betydligt högre. Om du är familjefar och ofta transporterar flera personer i din bil är GLA en självklarhet eftersom baksätesutrymmet är mycket mer rymligt än det som finns i CLA.

Slutligen föredrar de flesta människor numera SUV:er framför sedans och kupéer, och antalet sålda GLA-modeller varje år är mycket högre än antalet sålda CLA-modeller.

Mercedes Benz CLA – Mästaren i körning, stil och förfining

Mercedes Benz CLA börjar på 38 200 dollar vilket gör den lite dyrare än GLA. CLA ser dock mycket dyrare ut än GLA, särskilt om den är utrustad med AMG-paketet. CLA är också en mycket mer ungdomlig bil eftersom den är lägre till marken och erbjuder en klassisk Mercedes 4-dörrars coupé-siluett.

CLA ser mycket mer raffinerad och dyrare ut, men den väcker inte alls lika mycket intresse som GLA. CLA är dessutom en av de minst praktiska Mercedesbilar som man kan köpa för pengar nuförtiden. Sikten är långt ifrån perfekt och CLA ligger mycket lägre till marken, vilket potentiellt kan vara en röd flagga för vissa.

Att äga en CLA är svårare i vardagen eftersom du inte kommer att kunna parkera den lika lätt som GLA, men skillnaden här är att varje gång du kliver ur bilen är det mycket mer sannolikt att du vänder dig om och tittar på CLA. GLA ser intetsägande och alldeles för enkel ut, och vissa hävdar till och med att den ser billig ut i jämförelse.

  Håller Mercedes sitt värde?

Där CLA är liga och bana bättre än GLA är körupplevelsen eftersom den är mycket mer dynamisk, bekvämare, tystare och har bättre köregenskaper. Den enda köraspekten där GLA tar över är mild terrängkörning och stop-and-go-trafik på grund av den bättre sikten.

Mercedes Benz CLA AMG vs Mercedes Benz GLA AMG

Mercedes AMG-avdelning är inriktad på att designa och tillverka de mest dynamiska Mercedes-modellerna som man kan köpa för pengar. Det är här som CLA och GLA skiljer sig ganska mycket åt. Både 35 AMG- och 45 AMG-versionerna kostar lika mycket mellan de båda, men en av dem är en bättre AMG än den andra, och det är CLA.

En sportig coupé-sedan kommer alltid att vara en bättre prestandabil än en crossover/SUV, eftersom GLA är lite eller inte alls vettig som prestandabil. Tyngdpunkten ligger alldeles för högt och det gör att GLA rullar ganska mycket.

CLA AMG håller sig stadigt på plats hela tiden och kan praktiskt taget köra runt GLA AMG när det gäller prestandakörning.

FAQ-avsnittet

Är CLA effektivare än GLA?

Man skulle kunna tro att CLA borde vara en effektivare bil tack vare sin slimmade siluett, men verkligheten är att båda dessa bilar är lika effektiva. Stadskörning bör ge cirka 22-23 MPG, motorvägskörning är klassad till 29 MPG och det kombinerade MPG-resultatet är 25 MPG för både CLA och GLA.

  Kan en lång person få plats i en Mercedes SLK?

Detta innebär att de också är identiska när det gäller koldioxidutsläpp eftersom de använder samma motorer. Beroende på din körstil är det dock mycket troligare att du förbrukar mindre bränsle med CLA om du vet vad du gör.

Är GLA säkrare än CLA?

De flesta tror att en SUV alltid kommer att vara mycket säkrare än en sedan oavsett storlek, men det verkar som om båda är identiska även i det här fallet. Alla ledande krocktestorganisationer har tilldelat båda dessa ett stjärnigt 5-stjärnigt betyg.

Det är dock värt att nämna att dessa inte kommer med alla nödvändiga säkerhetsalternativ från fabriken, vilket innebär att du måste betala mer om du vill ha överlägsna säkerhetsreferenser.

Är GLA mer tillförlitlig än CLA?

Båda dessa är konstruerade och byggda på samma chassi vilket innebär att de borde vara lika tillförlitliga. Enligt J.D. Power är både CLA och GLA identiska med ett betyg på 73/100 vilket gör dem över genomsnittligt tillförlitliga.

Detta är en stark kontrast jämfört med äldre GLA- och CLA-modeller som var ganska ovärdiga Mercedes premiummärke både för att de var benägna att ha problem och för att de kändes billiga.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts