Vilka bilar har V8-motorer?

I en värld som blir alltmer miljömedveten har stora motorer blivit något av en bristvara. Hur som helst måste en riktig prestandabil och en riktig lyxbil fortfarande ha en stor motor för att kunna maximera sin potential.

En V8-motor är troligen den mest ikoniska motorn av dem alla. Även om V12 och V10 låter extremt exotiska är de för tunga och passar inte för många ändamål. Å andra sidan kan en välkonstruerad V8 vara både extremt pulserande och slagkraftig samtidigt som den är följsam och relativt effektiv när den behövs.

Om du fortfarande vill köpa en V8:a idag, se till att kolla in Ford Mustang GT eftersom Mustang är en av de mest ikoniska V8-bilarna som någonsin funnits. Om du däremot vill ha en mer exklusiv upplevelse ska du se till att kolla in Jaguar F-Type R.

Om du föredrar SUV:er framför sedans, erbjuder Dodge Durango den galnaste V8:an där ute medan Mercedes GLE har den bästa V8-drivlinan. Men om du vill ha maximal familjekapacitet och maximal prestanda kan ingen bil på marknaden mäta sig med nya Audi RS6.

Ford Mustang GT 5.0 – Sista i sitt slag

Knappast någon bil där ute är så synonym med en motor som Mustang är med en V8 med naturlig insugning. Mustang finns som coupé eller cabriolet och du kan välja mellan manuell växellåda och automatlåda. En EcoBoost V6-motor finns också tillgänglig, men det är svårt att gå emot V8-motorn.

Ford Mustang kan fortfarande fås med en V8 med naturlig insugning från fabriken vilket är ganska ovanligt år 2021. De flesta märken övergår inte bara till tvångsinsprutning, utan de övergår också till att lämna V8:or i allmänhet.

  Vilken är den största SUV:n på marknaden?

Jaguar F-Type R – en brutal man i kostym

Jaguar F-Type R är en muskulös, men ändå vackert utförande 2-dörrars sportbil gjord för att konkurrera med Porsche 911 och Mercedes AMG GT. Skillnaden mellan F-Type och de andra är att F-Type fortfarande använder en riktig halsbrytande 5,0 l V8 Supercharged-motor som inte kan matchas av tyskarna.

F-Type reviderades nyligen och fick ett nytt ansikte, uppdaterade motorer, en uppdaterad infotainmentskärm och en mer uppstyrd fjädring. Detta innebär att skillnaderna mellan de två modellerna inte är några världar ifrån varandra, så om du vill ha en bra begagnad V8-bil ska du se till att överväga den tidigare generationen av F-Type också.

Dodge Durango Hellcat – Den mest kraftfulla V8-SUV:n någonsin

Dodge Durango är raka motsatsen till vad en sann 2021 SUV bör vara. Med mer än 700 hk som erbjuds via den komprimerade V8:an på 6,2 liter startar Durango från 0 till 60 km/h på cirka 3,6 sekunder, vilket är häpnadsväckande för en nästan 6 000 kilo tung ”familje-SUV” med tre rader.

Hanteringen är bättre än vad man kan förvänta sig och bränsleeffektiviteten är urusel. Med ett utgångspris på 82 000 dollar slår Durango Hellcat långt över sin gräns. Det är dock en galen SUV trots allt, så en tvivelaktig prislapp är nödvändig.

Mercedes GLE 63 AMG – Bästa V8 SUV för företagsledare

Mellanstora SUV:er är en fanfavorit för många familjer över hela världen och nyckeln till en bra familje-SUV är mycket utrymme, mycket säkerhet och mycket praktiska egenskaper. Även om 600 hk inte nödvändigtvis är en egenskap som familjen måste ha, är det ändå bra att veta att du har en mäktig 4.0L BiTurbo V8 som vakar över dig hela tiden.

  De bästa bilarna med halvkombi för långa förare

Som med alla V8:or är bränsleeffektiviteten inte helt överlägsen, men den är betydligt bättre än Durango Hellcat. Motorn är mjuk och följsam när den körs på det sättet, men den förvandlas till en absolut galning så fort du sätter bilen i sportläge.

Audi RS6- Den bästa V8-familjevagnen någonsin

En kombi har alltid varit en otroligt praktisk biltyp, men folk har en tendens att ogilla kombis för att de är ganska tråkiga och tråkiga att se på. Alla kombibilar är dock inte byggda på samma sätt, och även om RS6 existerar bör kombibilar hyllas med stor respekt.

Med detta sagt drivs RS6 av en 4,0L twin-turbo V8 som gör 605 hk och ger samtidigt 20MPG, vilket är bättre än de flesta bilar på den här listan. RS6 är fylld av fantastiska material, högteknologiska skärmar och lyxfunktioner och den dominerar segmentet när det gäller praktiska egenskaper och bagageutrymme.

FAQ-avsnitt

Varför upphör V8-bilar?

För ett tiotal år sedan var nästan alla Mercedes AMG-modeller utrustade med en strykande V8-motor och C63 var en av dem. C63 betraktades ofta som den bästa sportsedanen på marknaden på grund av sin motor, så det är ganska sorgligt när man inser att den nya kommer att ha en fyrcylindrig turbo.

Anledningen till att V8-motorer upphör över hela linjen är att de inte är bra för miljön. De kostar mycket pengar att underhålla, de kostar mycket pengar att tanka. Mindre motorer blir allt kraftfullare, vilket hotar hela poängen med en V8-motor, åtminstone på pappret.

  Varför luktar min bil som ruttna ägg

Kan en nedbantad turbomotor verkligen ersätta en gammal V8-motor?

När det gäller prestanda, ja. AMG har byggt en 2,0 l fyrcylindrig motor som kan leverera mer än 400 hästkrafter, vilket innebär att denna fyrcylindriga motor lätt kan överträffa ett stort antal V8-motorer där ute. Trots detta är en V8:a mycket mer än tider på 0-60 km/h.

En V8 ger en distinkt körupplevelse tillsammans med ett distinkt motorljud som inte kan kopieras oavsett hur avancerad en 6-cylindrig eller 4-cylindrig motor än är.

Varför ska vi rädda V8:an?

Världen förändras hela tiden och vi rör oss långsamt mot en mer hållbar framtid, en framtid där en V8-bil inte borde finnas. Ansträngningarna för att städa upp miljön är dock inte jämna över hela linjen eftersom vissa länder är mycket större förorenare än andra.

Det enda sättet vi kan rädda V8:or är att göra dem mer ekonomiska, och biltillverkarna hittar ständigt nya sätt att göra det. En V8-motor är speciell, och ingen annan motortyp kan ens komma i närheten av att replikera vad en äkta V8-motor kan göra.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts