Vilka bilar har popup-billjus?

Pop-up-strålkastare var mycket populära på 80-talet. Den här enkla men eleganta funktionen fick bilen att se sportigare och förtrollande ut. Dessa strålkastare lades dock ned av säkerhetsskäl. Oavsett detta, vilka bilar har pop-up-lampor?

För närvarande är det ingen tillverkare som skapar bilar med pop-up-lampor. Detta beror på de nya bestämmelser som kräver att bilarnas framsida utformas så att de lättare kan deformeras. Eftersom det är ganska utmanande att utforma dolda lampor som uppfyller denna lag ser många tillverkare inte behovet av att skapa sådana lampor.

Några av de sista bilarna som släppts ut på marknaden med pop-up-lampor är Chevrolet Corvette C5 från 2004 och Lotus Esprit från 2004. Så om du letar efter en bil med pop-up-lampor måste du överväga begagnatmarknaden eftersom det inte tillverkas några nya modeller.

Vilka är några av de mest ikoniska bilarna med popup-lampor?

Förutom Chevrolet Corvette C5 och Lotus Esprit finns det många andra anmärkningsvärda bilar med popup-ljus. Dessa inkluderar Cord 810, BMW M1, Ferrari F40, Lamborghini Diablo, Porsche 928, Maserati Ghibli, BMW 8-serie, Honda NSX och Toyota 2000GT.

Funktioner hos Chevrolet Corvette C5 2004

Eftersom många bilar med pop-up-strålkastare tillverkades på 80- och 90-talet är det ganska svårt att hitta en begagnad bil med pop-up-strålkastare i gott skick. Det finns dock en handfull Chevrolet Corvette C5-modeller som tillverkades 2004.

Chevrolet Corvette C5 hade tre olika typer av bilar att välja mellan. Dessa var 2-dörrars coupé, Z06 Coupe och cabriolet. Basmodellen var den 2-dörrars coupé som såldes från 44 500 dollar. Den dyraste modellen var Z06 coupe som såldes för över 52 300 dollar.

  Finns det en cabriolet för fem passagerare?

Alla dessa bilar var härliga och eleganta med enkla men attraktiva pop-up-strålkastare. Chevrolet Corvette C5 på en 5,7-liters V-8-motor, som var mycket kraftfull på den tiden. Dessutom levererade den också upp till 2350 hästkrafter och 360 lb-ft vridmoment. Med en 4-växlad automatisk växellåda är detta en av de finaste bilarna i sin generation.

Dessutom kunde Chevy Corvette C5 skryta med läderklädsel, uppvärmda speglar, luftkonditionering fram, automatisk tvåzonsautomatik, dimljus samt lumbastöd för förare och passagerare. Dessutom hade den ett bakhjulsdrivet system, vilket var exceptionellt i de flesta körförhållanden.

Egenskaper hos 2004 års Lotus Esprit

En annan bil med popup-lampor som är lätt att hitta på begagnatmarknaden är 2004 års Lotus Esprit. Till skillnad från Chevy Corvette C5 erbjuder denna bil endast en 2-dörrars coupé. Bilen är dock mycket kraftfull, lyxig och bekväm.

Lotus Esprit 2004 hade en 3,5-liters V-8-motor som levererade upp till 350 hästkrafter och 295 lb-ft vridmoment. Dessutom levereras bilen med en 5-växlad manuell växellåda och ett bakhjulsdrivet system. Med sådana egenskaper var Lotus Esprit en kraftfull och unik bil.

Liksom Chevy Corvette C5 hade den här bilen också pop-up-lampor och läderklädsel i sätet. Andra anmärkningsvärda funktioner är luftkonditionering fram, lumbastöd för förare och passagerare, 17-tums silveraluminiumfälgar, nyckelmanöver, uppvärmda speglar och dimljus.

Lotus Esprit var dock mycket dyrare än Chevy Corvette C5 eftersom den hade ett grundpris på cirka 90 000 dollar.

FAQ

Är pop-up-strålkastare lagliga?

Överraskande nog är pop-up-strålkastare fortfarande lagliga. Många tillverkare tillverkar dock inte bilar med pop-up-lampor på grund av de stränga lagar som styr utformningen av dessa lampor och de höga kostnaderna. Därför ser många tillverkare inte behovet av att skapa dem.

  Vilken är den bästa och mest långvariga luftfräscharen för bilar?

Vilken var den första bilen som införde pop-up-strålkastare?

Den första bilen som införde pop-up- eller dolda strålkastare var Cord 810 1936. Under denna period accepterades dessa strålkastare på grund av deras aerodynamiska fördelar. Dessutom hade dessa strålkastare en idealisk höjd som myndigheterna önskade på 1970-talet.

Dessutom fick strålkastarna bilarna att se slankare ut och förbättra deras estetik. Andra bilar som följde i Cord 810:s fotspår var 1966 års Maserati Ghibli, 1968 års Opel GT, 1963 års Chevrolet Corvette och 1972 års Lance Stratos.

Varför upphörde man med popup-lampor?

Pop-up-ljusen lades ned för att skydda fotgängare vid en eventuell krock. Därför infördes lagar som krävde att bilarnas framsida skulle vara lätt deformerbar. Så eftersom det var en utmaning och dyrt att utforma dolda strålkastare som uppfyller denna lag beslutade många biltillverkare att upphöra med funktionen.

Efter att Europa fastställde lagarna tog många tillverkare dessutom sin tillflykt till att ta fram bättre lampor som också är kostnadseffektiva. Några av dessa innovativa lampor är adaptiva strålkastare och LED-belysningsteknik. Dessa löste de flesta av belysningsutmaningarna, vilket innebar att behovet av popup-lampor minskade enormt.

När slutade Miata att tillverka pop-up-strålkastare?

I likhet med de flesta biltillverkare slutade Mazda MX-5 Miata att tillverka sina legendariska pop-up-strålkastare 1997. Det var alltså bara första generationens MX-5 Miata som hade pop-up-strålkastare. Denna bil är en av de mest sålda Mazdas genom tiderna eftersom den sålde över 400 000 exemplar mellan 1989 och 1997.

  Vad är skillnaden mellan takskenor och takräcken?

Vilken är den bästa bilen med pop-up-strålkastare?

Det är ganska utmanande att välja ut en bil med pop-up-lampor eftersom det finns många klassiska bilar att välja mellan. Några av de bästa bilarna med popup-strålkastare är dock Toyota 2000GT, Maserati Ghibli, Honda NSX, Vector W8, BMW 8-serie, BMW M1, Lamborghini Diablo, Porsche 944 och Ferrari F40.

De flesta av ovanstående bilar tillverkades mellan 1960 och 1990. De sista produktionsbilarna med popup-strålkastare tillverkades 2004. Trots detta kan du fortfarande hitta de flesta av dessa bilar på begagnatmarknaden till exceptionella priser.

Sammanfattning

För närvarande tillverkar ingen tillverkare bilar med pop-up-lampor. Det finns dock flera utmärkta begagnade bilar med popup-lampor, t.ex. Chevrolet Corvette C5 från 2004 och Lotus Esprit från 2004. Ändå kan du hitta några ikoniska bilar med popup-ljus på begagnatmarknaden, till exempel BMW 8-serie, Lamborghini Diablo och Toyota 2000GT.

När du letar efter en begagnad bil med popup-lampor ska du se till att inspektera den ordentligt innan du köper den. Dessutom är det viktigt att känna till att dessa bilar har utgått av säkerhetsskäl. Det kan alltså hända att du inte kan använda dessa bilar i vissa regioner.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts