Vilka är de tio bästa bilfilmerna?

En bilfilm är många saker för många män. Det kan vara en film som den ursprungliga Fast and Furious-filmen där bilarna står i centrum för hela handlingen, men de kan också handla om en specifik bil som Steve McQueens Bullitt.

Oavsett vilket så är bilfilmerna ögongodis för bilentusiaster, och att välja de bästa bilfilmerna som finns är ingen lätt uppgift. Hur som helst är det svårt att gå emot 2019 års Ford v Ferrari-film eftersom denna film omfattar den sanna passionen bakom att leva livet på racerbanan.

Baby Driver från 2017 är inte för off Ford v Ferrari när det gäller ren spänning, och samma sak gäller för Mad Max Fury Road-filmen från 2015. Smokey and the Bandit från 1977 är en definitiv klassiker när det gäller amerikanska muskelbilar av den gamla skolan och den förtjänar definitivt en plats på topp 10-listan över bilfilmer.

Italian Job från 1969 är också en otroligt rolig film att titta på, och det samma gäller Grand Prix från 1966. För att avsluta den här listan över de tio bästa bilfilmerna med två braskande filmer, se till att även titta på Two-Lane Blacktop från 1971 och den första seriösa Steven Spielberg-filmen – Duel från 1971.

Original Fast and Furious (2001)

Om du är en 90-talskille som jag är det troligt att den ursprungliga Fast and Furious-filmen var din första ingång till att uppskatta bilar. Det kanske inte är den bästa filmen genom tiderna när det gäller skådespeleri och ”konst”, men den här filmen är så stor att den gav upphov till en odödlig franchise som säkert kommer att omfatta många generationer framöver.

  Vilka är de bästa cabrioleterna när det gäller säkerhet och tillförlitlighet?

Steve McQueens Bullitt (1968)

Bullitt från 1968 är utan tvekan den mest inflytelserika bilfilmen genom tiderna, eftersom den satte standarden för den typ av film med en cool kille i en cool bil som fortfarande lockar en stor publik. Hur som helst är det bästa med den här filmen det briljanta skådespeleriet och de fantastiska intrigerna som följs av en av, om inte den bästa biljakten någonsin.

Ford mot Ferrari (2019)

Uppgörelsen mellan Ford och Ferrari är en av de häftigaste bilrelaterade historierna som någonsin funnits, och man kan lugnt säga att filmen Ford v Ferrari från 2019 verkligen lyckades berätta historien på ett intressant och otroligt roligt sätt. Från skådespelare på A-listan till fantastiska tagningar och spännande ögonblick är 2019 Ford v Ferrari verkligen värd din uppmärksamhet.

Baby Driver (2017)

Slutet av 2010-talet var en fantastisk tid att vara en bensinfanatiker, särskilt när man betänker att actionfilmen Baby Driver från 2017 var fullspäckad med fantastiska bilar, fantastisk körning och en fantastisk berättelse. Huvudrollen porträtterad av Ansel Elgort fångade mångas hjärtan, men den lysande stjärnan från den här filmen var den briljanta ljudredigeringen.

Mad Max: Fury Road (2015)

Mad Max: Fury Road från 2015 är en spännande resa genom en fantasivärld full av fantastiska maskiner, massor av sand, eld och galenskap. Denna mörka dystopiska vision av en framtida värld är utan tvekan den bästa bilrelaterade filmfranchisen genom tiderna, och denna klassiker från 2015 nominerades till 10 Oscars och vann även sex av dem.

Smokey and the Bandit (1977)

Om du älskar en bra gammal amerikansk film med bra gamla amerikanska bilar, stil och landskap ska du se till att kolla in ikonen Smokey and the Bandit från 1977. Reynolds Bandit var en av de mest ikoniska karaktärerna i alla bilrelaterade filmer genom tiderna, och den legendariska Trans Am-muskelbilen är lätt att känna igen än idag.

  Varför ska du inte köpa en cabriolet?

The Italian Job (1969)

Om du älskar en spännande bilkörning ska du se till att se originalfilmen The Italian Job från 1969, för denna definitiva klassiker innehåller en av de mest intressanta bilscenerna genom tiderna när fyra Mini Coopers använde massiva underjordiska tunnlar för att fly från en kupp. Filmen är också fylld av fantastisk musik, fantastiska skådespelare och vackra landskap.

Grand Prix (1966)

Grand Prix-filmen från 1966 översätter perfekt hur melodramatik kan passa perfekt med actionfyllda visuella bilder i samband med höghastighetsracing. Den här filmen är mest känd för att dess skapare John Frankheneimer tillbringade mycket tid kring riktiga racingteam för att göra filmupplevelsen så trogen originalet som mänskligt möjligt.

Two-Lane Blacktop (1971)

Den här klassikern gavs till bensinälskare av den otroligt konstnärlige Monte Hellman, och det bästa med den här filmen är den rena spänningen som den bär med sig när man ser tre personer – en förare, en mekaniker och en tjej som deltar i ett terränglopp. Skådespeleriet var på en annan nivå jämfört med de flesta bilfilmer, och det var bilscenerna också.

Duell (1971.)

Det är svårt att tro att 1971. var ett av de bästa filmåren när det gäller bilar med tanke på att det också hade legendariska Steven Spielberg med sin Duel från 1971, den tidigare nämnda Two-Lane Blacktop och Vanishing point som också är en klassisk bilfilm. Denna film är full av spänning när en man försöker fly från en galen man i en lastbil.

  Bästa bilen för trädgårdsmästare

FAQ-avsnitt

Varför älskar folk bilfilmer?

Folk älskar bilfilmer eftersom de ofta delar den passion vi alla har för bilar på ett sätt som lätt kan förstås även av någon som inte ens gillar bilar.

Men för oss entusiaster är det bara ett annat sätt att njuta av att titta på bilar och lära oss mer saker om bilismens vackra värld.

Vilken är den sämsta bilfilmen genom tiderna?

Det finns många objektivt sett dåliga bilrelaterade filmer där ute, men knappast någon av dem kan vara lika dålig som 1970s Van Nuys Blvd. Även om filmen blev något av en klassiker är det inte en sådan på grund av något som har med filmen att göra.

Hedersomnämnanden för den sämsta bilfilmen genom tiderna går till Monolith från 2016 och Corvette Summer från 1978.

Vilken är den bästa filmbilen genom tiderna?

Oavsett om det är en bilrelaterad film eller inte är den bästa filmbilen genom tiderna Aston Martin DB5 från James Bond Goldfinger. DeLorean är också en av de mest ikoniska filmbilarna genom tiderna, liksom Steve McQueens Bullitt.

Hedersomnämnanden går till Mini Cooper från originalet Italian Job, Batmobilen och Smokey and the Bandits Trans Am.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts