Vem tillverkar det bästa systemet för fyrhjulsdrift?

Ett fyrhjulsdrivningssystem skickar kraften till alla fyra hjulen för att öka dragförmågan och säkerheten. Vissa fyrhjulsdrivningssystem kan skicka all kraft till fram- eller bakhjulen beroende på omständigheterna och hur mycket grepp som faktiskt behövs.

Mercedes och BMW har infört sådana fyrhjulsdrivna system för några år sedan eftersom de ville hedra sina övervägande bakhjulsdrivna sportbilar. Dessa är dock inte de bästa fyrhjulsdrivna systemen på marknaden eftersom Audi och Subaru tillverkar de bästa fyrhjulsdrivna systemen.

Även om BMW och Mercedes erbjuder imponerande teknik är det Audis och Subarus tillförlitlighet och arv som gör dessa två system till de bästa. Många tillverkare erbjuder numera fyrhjulsdrivna system och vart och ett av dem är lite annorlunda än det förra, så det är svårt att välja en enda vinnare.

Förutom Audi, Subaru, BMW och Mercedes erbjuder även Ford och Acura välutvecklade fyrhjulsdriftssystem som borde finnas med på alla ”bästa fyrhjulsdriftssystem”-listor.

Audi Quattro Fyrhjulsdrift

Det kommer kanske inte som någon överraskning att Audi allmänt anses vara den allra första mainstreamanvändaren av fyrhjulsdrift. Tack vare smarta Audi-ingenjörer kunde Audi 1980 gå in i grupp B-mästerskapet i rally med fyrhjulsdrift och praktiskt taget dominera tävlingen under många år framöver.

Med ett sådant arv som grund har Audi lyckats erbjuda tillförlitliga fyrhjulsdrivna system som alltid har behållit sin sportiga prägel. Eftersom det primära målet var att öka greppet i dåliga väderförhållanden är knappast något annat fyrhjulsdrivet system lika kapabelt i snö, förutom Subaru förstås.

Subaru Symmetrisk fyrhjulsdrift

Subaru är också ett märke som är djupt rotad i rallytävlingar, vilket också resulterade i överlägsna lösningar för ökad dragkraft och ökad fyrhjulsdrift. Den viktigaste särskiljande faktorn för Subaru är att deras fyrhjulsdriftssystem är som namnet kanske antyder – symmetriskt. Det innebär att Subarus fyrhjulsdriftssystem är byggda för enkel kontroll oavsett hur dåligt underlaget blir.

  Varför blev kombibilar omoderna i USA?

Det innebär att både dragkraft och säkerhet ligger väl inom rimlighetens gränser oavsett hur aggressivt du kör. Om du kombinerar detta med det faktum att vikten av inställningen är helt balanserad på alla fyra hjulen får du ett extremt pålitligt och kapabelt fyrhjulsdriftssystem.

Mercedes 4Matic+

Mercedes har erbjudit 4Matic-system i årtionden nu, men 4Matic+-systemet som erbjuds i de senaste AMG-modellerna är det allra bästa Mercedes har att erbjuda. Den viktigaste egenskapen hos detta system är möjligheten att aktivera olika varianter av fyrhjulsdrift för att få en särskild sportig upplevelse.

Den mest imponerande av dem alla är ”driftläget”. Detta läge frikopplar den främre differensen och gör bilen 100 % bakhjulsdriven. Detta gör att du kan uppleva hur en äkta AMG känns utan att drabbas av bristande dragkraft i vardagliga situationer.

BMW M xDrive

Som tidigare nämnts är Mercedes 4Matic +-systemet och BMW M xDrive-systemet i stort sett lika när det gäller intentionen. Båda skickar sin kraft till alla fyra hjulen i vardagliga situationer, men de är lite bakhjulsdrivna, särskilt i jämförelse med Audi och Subaru.

Detta innebär att de i sig är lite sportigare, vilket också innebär att de inte är lika kapabla när det gäller dragkraft på snö och is. M xDrive-systemet gör det också möjligt att frikoppla den bakre differensen för att aktivera driftläget som gör bilen 100 % bakhjulsdriven.

Acura Super Handling Fyrhjulsdrift

Det finns många fyrhjulsdriftsystem nuförtiden som erbjuder torque vectoring, men Acura Super Handling fyrhjulsdriftsystem är ett av de bästa vanliga fyrhjulsdriftsystemen med torque vectoring. Det enda syftet med Acuras tolkning av detta koncept är att öka dragkraften genom att trycka på ytterhjulet så att det kan ta sig ut ur kurvan på ett säkrare sätt.

  Vad är dåligt med elbilar?

Detta gör bilen smidigare och stabilare och efterliknar i viss mån fyrhjulsstyrning som fortfarande är en funktion som saknas i många vanliga bilar nuförtiden.

Ford Intelligent fyrhjulsdrift

Till toppen av de bästa fyrhjulsdriftssystemen på marknaden måste vi också diskutera Fords intelligenta fyrhjulsdriftssystem. Det här systemet liknar till viss del 4Matic+ och M xDrive, men skillnaden här är att Ford tillämpar samma princip för att öka dragkraften vid ogynnsamma väderförhållanden.

Detta innebär också att detta fyrhjulsdrivningssystem kan skicka majoriteten av kraften till framhjulen också. Systemet är konstruerat för att kompensera för överstyrning och understyrning, vilket gör bilen lite stabilare och lättare att kontrollera om förhållandena tillåter det.

FAQ-avsnitt

Behöver jag en bil med fyrhjulsdrift?

Om du har möjlighet att välja är det bättre att välja en bil med fyrhjulsdrift oavsett var du bor eftersom detta gör din bil mer kapabel oavsett vad som händer. Om du däremot bor på platser som sällan drabbas av is, snö och iskall kyla behöver du ingen fyrhjulsdrift.

Allhjulsdrivna system har vissa invändningar, så det är alltid bäst att väga dina prioriteringar mot varandra innan du bestämmer dig för att köpa en bil med fyrhjulsdrift.

Vad är fördelarna med fyrhjulsdrift?

Fyrhjulsdriftssystem är utformade för att öka dragkraft och stabilitet oavsett var och hur du kör din bil. Detta innebär att din bil bör vara överlägsen alla andra bilar utan fyrhjulsdrift på vägen när det gäller körning i hala förhållanden som snö eller is.

  Förlorar elbilar sin laddning när de står parkerade?

Dessutom gör detta också bilen säkrare och lättare att kontrollera, men var medveten om att dessa system ibland inte är tillräckligt bra för att rädda dig från många oönskade situationer.

Vilka är nackdelarna med ett fyrhjulsdriftssystem?

Fyrhjulsdriftssystem erbjuds vanligtvis endast med motoralternativ i högre prisklasser, vilket innebär att du måste betala en hel del mer för att få en fyrhjulsdriven modell. Dessutom ger ett fyrhjulsdrivet system onödig mer vikt och ibland sticker det till och med ut i lastutrymmet.

Ökad vikt kan också minska bränsleeffektiviteten, men det värsta med ett fyrhjulsdrivet system är när systemet misslyckas med att ge ökade nivåer av dragkraft eftersom det är betydligt svårare att reglera en understyrd eller överstyrd fyrhjulsdriven bil än vad det är att reglera en RWD- eller FWD-bil om den förlorar dragkraft.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts