Varför blev kombibilar omoderna i USA?

För vissa är kombibilar tråkiga, gamla och för stora, men för andra är kombibilar den perfekta blandningen mellan en sedan och en minivan/SUV. Oavsett vad du tycker om kombibilar gör de verkligen en comeback.

Men redan 1973 minskade försäljningen av kombibilar i USA till ett minimum tack vare oljekrisen. Tio år senare introducerades Chrysler Minivan, vilket orsakade det slutgiltiga slaget mot stationsvagnen.

Minibussarna var helt enkelt för praktiska och billiga för att ignoreras, och de stora rabatterna och säkerhetsbetygen har dessutom ökat försäljningen av minibussar ytterligare. Efter oljekrisen började dessutom SUV:er och crossovers också få stort genomslag.

Allt detta resulterade i kombivagnens undergång. Men nu börjar kombibilar sakta att vinna mark i och med att vissa modeller som Audi RS6, Audi RS4 och Audi RS-bilar äntligen introducerades på den amerikanska marknaden.

Kombivagnens undergång

Före 1970-talet upptog kombibilar en hygglig andel av bilmarknaden. Modeller som 1950-talets Ford Country- och Chevy Bel Air-stationvagnar fanns överallt och det verkade som om stationvagnarna hade en stor framtid framför sig.

Men oljekrisen började och detta markerade något av en revolution inom bilindustrin. Sedan dess har vi börjat se effektivitet och praktiska egenskaper som aspekter som bör känneteckna en bra bil. Oljekrisen har kraftigt ökat bensinpriserna från 3 dollar per fat upp till 12 dollar.

Och de törstiga V8:orna som har drivit den här tidens kombibilar började plötsligt bli dyra i drift och inte så familjevänliga. Detta var ganska perfekt tajmat eftersom kombivagnens popularitet har nått aldrig tidigare skådade höjder mellan 1950- och 1970-talen.

  Hur du gör din bil högre

Förutom själva krisen föddes 1984 Chryslers minivan. Och ända sedan dess har kombibilar sakta men säkert gått ur tiden. Numera är SUV/Crossover-eran i full gång, men kombivagnen är potentiellt på väg att göra en comeback.

Kombivagnens återfödelse

På vissa ställen har kombibilar alltid varit heta. Särskilt i Tyskland eftersom typiska tyska familjer föredrar en kombi jämfört med en sedan. Märken som Mercedes, Volkswagen, Volvo och framför allt Audi har alltid erbjudit otroligt konkurrenskraftiga kombibilar.

Audi RS6 är allmänt vördad som den bästa allroundkombi (eller till och med den bästa bilen i allmänhet) som man kan köpa för pengar. Och det är lätt att förstå varför eftersom den aggressiva stilen, en V8 med 600 hk och massor av interiör- och lastutrymme har gjort RS6:an mycket attraktiv under de senaste åren.

Och tack vare detta har Audi äntligen introducerat de helt nya RS6 och RS4 på den amerikanska marknaden, vilket har förändrat uppfattningen om kombibilen. Dessutom har Porsche Panamera Sport Turismo också samlat en ganska hyggligt stor entusiastbas i USA.

Med sådana modeller blev kombibussen plötsligt ett häftigt och praktiskt alternativ till själva sedanen. Detta är tydligt eftersom RS6 säljer mycket bättre jämfört med sin slankare storebror Audi RS7 Sportback.

Anledningen till att vi älskar kombibilar

Vi älskar dem för att de är coola, praktiska och lätta att leva med. De är lika imponerande när det gäller att vara bekväma och exklusiva som när det gäller att vara en hundtransportör och ett transportcentrum för familjen. Tack vare modern teknik, kameror och sensorer är kombibilar numera också lätta att navigera och se ut ur.

  Vilka lyxbilar har takräcken?

Med en sådan stor bredd av möjligheter är det verkligen uppenbart varför människor alltid har gillat kombiutrustningen. Bilden av ”pappa” som var starkt förknippad med äldre kombibilar har nu förvandlats till RS6 och Porsche Panamera Sport Turismo som den coola snabba affärsmanens raket.

Bekväma sittplatser för fem personer, kylda, uppvärmda och masserade säten, Bang and Olufsen-, Harman Kardon- och Burmester-ljudsystem, 360-kameror, parkeringssensorer runtomkring, LED-strålkastare och paneler finns nu på nästan alla tyska kombibilar.
För några år sedan köpte man en SUV om man ville vara annorlunda än alla andra i sedan-kulten, numera köper man en kombi för att vara annorlunda än alla SUV-kultister. Oavsett vad du tycker om kombibilar är det verkligen spännande att se att de äntligen gör comeback.

FAQ-avsnittet

Är sedans dyrare än kombibilar?

De flesta människor förväntar sig att moderna kombibilar är mycket billigare jämfört med en sedan, men så är inte fallet eftersom kombibilar, särskilt tyska kombibilar kräver en rejäl premie jämfört med en sedan motsvarighet.

Vissa högpresterande vagnar som den ganska populära Mercedes Benz E63 AMG kostar så mycket som 20 % mer jämfört med en E63 sedan. Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo är den dyraste Porsche-familjevagnen på marknaden.

Är kombibilar snabba?

Dagens kombibilar är snabba. Modeller som E63 AMG, Audi RS6 och Porsche Panamera Sport Turismo kan nå 0-60 mph på cirka 3 sekunder, vilket är absurt snabbt. För några år sedan var man tvungen att betala Ferrari eller Lambo pengar för att uppnå sådana 0-60-tider.

  Vad är det billigaste sättet att skicka min bil?

Men skillnaden här är att Ferrari, som har en ganska likartad 0-60mph-tid, inte alls är lika praktisk, prisvärd eller bekväm som en kombi. Och de flesta av dessa prestandakombinationer har dessutom alltid AWD som gör det möjligt för dig att vara bra snabb oavsett förhållanden.

Ska jag köpa en kombi eller en SUV?

Massor av människor där ute vet vad de gillar, men resonemanget bakom jämförelsen mellan SUV och kombi är lika klart som dagen. Båda är förmodligen de bästa allroundbilarna på marknaden just nu, men det finns en klar vinnare.

Vissa märken som Audi, Mercedes och Volvo har börjat erbjuda ”allroad” kombibilar. Det här segmentet definierades av Audi, men på senare tid har många andra märken börjat ansluta sig till det. Dessa kombibilar erbjuder större markfrigång och terrängegenskaper, men de behåller sin praktiska och användarvänliga karaktär. Och detta gör dem till de bästa bilarna som man kan köpa för pengar just nu.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts