Varför är Mercedes oljebyten så dyra?

Ett oljebyte är mycket viktigt för alla bilar eftersom det hjälper till att bli av med överflödig smuts som kan samlas i motorn. Att byta olja enligt tillverkarens rekommendationer hjälper alltså till att hålla motorn ren och effektiv. Men varför är Mercedes oljebyten så dyra?

Mercedes-Benz oljebyten är dyra på grund av oljans kvalitet, hög bränslekapacitet, en komplicerad metod för oljebyte, ytterligare tjänster och Mercedes-återförsäljare. Alla dessa faktorer gör att oljebyte i en Mercedes är ganska dyrt.

Faktorer som gör att Mercedes oljebyte blir dyrt?

Oljans kvalitet

Alla fordon som tillverkas i Tyskland måste använda bränslen som uppfyller eller överträffar de europeiska specifikationerna (ACEA) med klasserna A3/B3 eller A3/B4. I de flesta fall är detta syntetiska oljor som är dyrare än konventionella motoroljor. Syntetiska oljor är dock mer hållbara och ger bättre prestanda än motorolja.

Mercedes-Benz har till och med gått längre och kräver att kunderna använder bränsle som uppfyller 229.5-specifikationerna. Därför bidrar det höga bränslepriset också till den höga kostnaden för Mercedes-Benz oljebyte.

Hög bränslekapacitet

En annan faktor som bidrar till den höga kostnaden för Mercedes oljebyte är den höga bränslekapaciteten. Eftersom bränsletankarna i Mercedes är större än i de flesta konventionella fordon krävs mer bränsle för att fylla dem. Därför måste mer olja fyllas på för att matcha bränslekapaciteten, vilket också driver priset till att bli högre.

Till exempel är bränslekapaciteten för Ford Fiesta 43 liter, medan den för Mercedes-Benz A-klass är 50 liter. Det innebär att du behöver mer olja för att tanka din Mercedes jämfört med Ford Fiesta. Du kommer alltså att spendera mer pengar.

  Varför Mercedes är dåliga bilar

En komplicerad metod för att byta olja.

Metoden för att byta olja i en Mercedes-Benz är ganska komplex jämfört med konventionella bilar. Till skillnad från konventionella bilar som kräver att oljan töms ur pannan, kräver Mercedes att oljan töms ur motorn. Detta är en mycket omständlig process som tar mer tid och pengar i anspråk.

Dessutom kräver detta komplicerade förfarande att en professionell person gör det med dyr vakuumutrustning. Alla dessa saker bidrar alltså till den totala kostnaden för oljebyte. Dessutom är detta en av anledningarna till att gör-det-självare tycker att det är svårt att byta olja i Mercedes-bilar.

Ytterligare tjänster som erbjuds

Till skillnad från traditionella bilar innebär ett Mercedes-oljebyte mer än bara oljebyte. Det innebär också att man inspekterar eller till och med byter delar som oljefilter, luftfilter och bränslefilter. Om dessa delar är i dåligt skick måste mekanikern byta ut dem mot nya. Detta leder till att den totala kostnaden ökar.

Mercedes-Benz-återförsäljare

En av de mest utmanande sakerna med att äga en Mercedes-Benz är att besöka en auktoriserad Mercedesåterförsäljare. Ja, dessa återförsäljare har rätt personal med rätt kunskap och verktyg, men de tar ut en förmögenhet för att få din bil reparerad eller för att göra enkla underhållsåtgärder som ett oljebyte.

Om du däremot vill spara lite pengar kan du besöka en pålitlig och kompetent bilhandlare med Mercedes-kunskap. Sådana verkstäder eller experter är ganska billigare, men de kan också sakna de nödvändiga verktygen och kunskaperna för att hantera din Mercedes perfekt. Så det är ett fynd.

  Vanliga problem med Mercedes A-klass?

FAQ

Hur ofta ska jag byta olja i min Mercedes?

Ett Mercedes-oljebyte är dyrare än ett oljebyte i konventionella bilar. Men till skillnad från traditionella bilar kräver Mercedes inte ett oljebyte efter varje 3 000 till 7 000 mil. Tvärtom behöver Mercedes ett oljebyte var 10 000:e mil.

Vad är den genomsnittliga kostnaden för ett oljebyte för en Mercedes-Benz?

Om du planerar ett oljebyte för din Mercedes kan du räkna med att betala mellan 200 och 450 dollar. Detta är långt över branschgenomsnittet på mellan 30 och 40 dollar. Enligt denna jämförelse kommer du att betala nästan 10 gånger mer, vilket är ganska mycket.

Varför är Mercedes service så dyr?

Mercedes service är så dyr eftersom deras bilar behöver specialiserad vård och delar. Därför rekommenderar Mercedes alltid sina kunder att besöka en auktoriserad Mercedes-Benz-återförsäljare. En del människor tar en genväg och skaffar eftermarknadsdelar, som inte håller lika länge som OEM-delarna.

När du jämför Mercedes service med sina tyska kolleger kommer du att upptäcka att Porsche, Audi och Volkswagen är mycket billigare att underhålla. Det enda tyska märke som är dyrare att serva än Mercedes är BMW. Årligen kan du behöva spendera närmare 900 dollar, vilket är över branschgenomsnittet på 650 dollar.

Måste jag göra ett oljebyte hos en Mercedes-Benz-återförsäljare?

Nej, det behöver du inte. Du kan ta din Benz till en bilverkstad eller en mekaniker du önskar. Vanligtvis får Mercedes-återförsäljare människor att tro att vanliga mekaniker eller bilverkstäder inte har verktygen, utrustningen och kompetensen för att hantera Mercedes-Benz, men det är en lögn.

  Vad är Mercedes bästa SUV?

Men eftersom de flesta Mercedes-verktyg är ganska kostsamma och metoden för oljebyte är komplicerad, rekommenderas det att du låter reparera din bil hos en auktoriserad återförsäljare. Om något går fel med din bil kan du dessutom ogiltigförklara din garanti om du tar din Benz till en oberoende bilverkstad.

Behöver Mercedes särskild olja?

Ja, Mercedes behöver inte använda särskild olja. Förutom att Mercedes rekommenderar sina kunder att använda syntetisk olja och inte motorolja måste oljan uppfylla Mercedes 229.5-specifikationerna. Detta innebär att oljan måste vara av högsta kvalitet, vilket också driver upp priset.

Slutsats

Mercedes olja är så dyr eftersom de använder syntetisk olja i stället för traditionell motorolja. Dessutom är oljans kvalitet bättre än den som rekommenderas i de europeiska specifikationerna (ACEA). Dessutom kräver Mercedes mer olja att fylla på än traditionella bilar. Dessutom är metoden för att fylla på olja mer komplicerad.

När du tar hänsyn till alla faktorer kommer du att upptäcka att kostnaden för Mercedes-Benz oljebyte är värt det. Bortsett från det är Mercedes en lyxbil som behöver olja av bästa kvalitet för att fungera smidigt och effektivt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts