Vanliga problem med Mercedes W169

Den andra generationen av A-klassen, W169, var en mycket populär bil på den tiden, både bland yngre och äldre generationer. Numera närmar sig W169 sin 20-årsdag, vilket innebär att den inte är vad den var förr, särskilt när man betänker att de senare generationerna av A-Klass införlivade en mer klassisk hatchback-design.

W169 kan numera köpas för ett riktigt lågt pris, men det är inte många som köper den med tanke på att det inte är den mest pålitliga Mercedesbilen som finns, och inte heller den mest eftertraktade. Med tanke på att den inte är alltför gammal kan det dock vara en bra idé att överväga en sådan som din dagliga förare.

De vanligaste problemen i samband med W169 är relaterade till motortemperaturen, den automatiska växellådan, elen, problem med injektorer/ventiler och upphängningsproblem. Om du känner att din W169 upplever problem som dessa kommer du troligen att kunna lösa dem enkelt eftersom de är relativt vanliga.

Hur som helst ska du inte förvänta dig att en nästan 20 år gammal bil ska vara lika pålitlig som den nyare Mercedes-modellen. Om du verkligen vill att den ska hålla länge ska du se till att underhålla den enligt tillverkarens rekommendationer, oavsett om ingångspriset är lågt eller högt.

Mercedes W169 motorproblem

Det vanligaste Mercedes W169-problemet beror på motortemperaturen, närmare bestämt kylsystemet. Många ägare har rapporterat att deras W169 A-klassmodeller når löjligt höga temperaturer som kan förstöra motorn helt och hållet. Detta beror oftast på läckor i kylsystemet och kylarproblem som måste åtgärdas snarast möjligt.

  Vilken Mercedes är bäst att köpa?

En motor som inte kan hålla optimala temperaturer lider av ökat slitage av komponenterna, vilket oundvikligen kommer att förkorta motorns livslängd. Se till att alltid hålla ett öga på temperaturmätaren och ta in din bil för en diagnos om du känner att temperaturen stiger kraftigt.

Mercedes W169 problem med automatisk växellåda

W169:s växellåda är en tidig iteration av Mercedes automatiska växellåda vilket innebär att den är känd för att drabbas av alla möjliga problem. De vanligaste är att man inte kan lägga i växel, att växeln glider, att det uppstår slipljud och att växlingarna går långsamt. Många av dessa problem beror på felaktigt underhåll, men andra beror helt enkelt på en växellåda av lägre kvalitet.

Detta var den tid då Mercedes automatiska växellådor bara började komma ikapp de manuella, vilket innebär att Mercedes försökte göra allt de kunde för att göra växellådan så hållbar som möjligt. En 15-20 år gammal växellåda kommer dock att fungera dåligt så småningom, särskilt om den inte underhålls på rätt sätt.

Mercedes W169 elapparaten

W169 kommer också från en tid då Mercedes el började bli mycket mer omfattande. Som sådan är de nu kända för att orsaka problem på grund av hög ålder. De vanligaste elproblemen som drabbar W169 är olika system i bilen, till exempel de tidiga skärmarna i infotainmentsystemet, elektriska fönster, elektrisk baklucka och yttre belysning.

Dessa behöver vanligtvis bytas ut när ett problem uppstår eftersom de inte är gjorda för att hålla för evigt. En del av dessa måste åtgärdas omedelbart, t.ex. defekta ytterbelysningar, medan andra, t.ex. elektriska fönsterrutor, egentligen inte påverkar din säkerhet på vägen så mycket, men är ändå ett besvär.

  Vad är Brabus för Mercedes-Benz?

Mercedes W169 problem med insprutare/ventiler

W169 är en bil som är benägen att drabbas av olika problem med injektorer/ventiler som vanligtvis yttrar sig i att bilen uppvisar skramlande ljud, effektförlust, ökad rökutveckling, felantändningar och alla möjliga ovanliga och brännande lukter. Dessa injektorer och ventiler är kända för att täppa till, vilket innebär att de behöver rengöras från tid till annan.

De är också kända för att skadas på grund av den stress de tenderar att utsättas för. Som sådan kommer du sannolikt att behöva byta ut dem helt och hållet.

Mercedes W169 problem med fjädring

De flesta upphängningsproblem i samband med W169 beror på vägar av låg kvalitet och aggressiva gropar. Eftersom bilen sitter relativt högt måste fjädringssystemet upprätthålla konstant kroppsrullning och viktöverföring, vilket båda ökar nivåerna av komponentförslitning.

Det är därför troligt att du kommer att uppleva slip- och knackljud från antingen den främre eller bakre fjädringen. Om detta verkligen inträffar måste du byta ut alla berörda komponenter, vilket är väntat vid någon tidpunkt.

FAQ-avsnitt

Varför övergav Mercedes W169-designen?

Mercedes Benz A-klass är nu en direkt konkurrent till bilar som Audi A3, BMW 1-serie och VW Golf. De ser alla likadana ut eftersom de har en hatchback-design. W169 A-klassen var dock lite annorlunda eftersom den inte såg ut som alla andra bilar, men Mercedes beslutade att ändra på det med W176-generationen.

  2022 Audi Q5 vs Mercedes GLC

Anledningen till att Mercedes också införlivade en mer vanlig hatchbackdesign är att dessa är mycket mer populära och det faktum att W169 aldrig ansågs vara snygg. W176 var en mer populär modell tack vare designförändringen medan den nuvarande W177-modellen är ännu mer populär och äntligen kan konkurrera med sina tyska rivaler.

Är Mercedes W169 ett bra köp?

Mercedes W169 är verkligen ett bra köp om du kan hitta en till ett anständigt pris. Du måste komma ihåg att W169 inte är så rolig att köra eller att titta på, men vissa människor föredrar det på det sättet, särskilt eftersom W169 är en bra stadsbil.

Kraften som erbjuds är inte heller den bästa, men för en stadsbil är W169 mer än tillräcklig. Att vara en bra stadsbil är i princip det enda som W169 har att erbjuda.

Hur länge kan en Mercedes W169 hålla?

Det finns många där ute som har lyckats passera några hundra tusen mil med W169 utan att behöva större översyner. Det betyder att dessa kan hålla länge, men bara om de underhålls på rätt sätt.

Eftersom de är så billiga tenderar knappt någon att underhålla dem, och det är därför dessa tenderar att få ett dåligt rykte på de flesta onlineforum.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts