Vanliga problem med Mercedes W126

Om du letar efter en klassisk, hållbar och bekväm Mercedes cruiser bör W126 definitivt passa dig eftersom det är en av de mest ikoniska S-klassmodellerna genom tiderna. Praktiskt taget alla S-klassmodeller utom W220 imponerar och är fortfarande härliga bilar att äga och resa i dagligen.

W126 var dock i produktion mellan 1979 och 1991, och för att vara en så gammal bil håller sig W126 fint. Detta betyder inte att W126 inte har sin beskärda del av problem, och de vanligaste är förknippade med styrkedjan, oljeläckage, växellådsproblem, slitna inredningsdetaljer och det pneumatiska fjädringssystemet.

W126 S-klass är känd för att hålla i hundratusentals mil utan att behöva stora översyner. Alla motoralternativ är potenta och sofistikerade, men den bästa att skaffa är S500 V8. På det hela taget bör W126 tjäna dig väl, men var noga med att vara uppmärksam på de komponenter som anges ovan.

Det är värt att nämna att vanliga W126-problem är mycket större än de som nämns i den här artikeln. Elektroniken kan också göra sig besvärlig efter ett tag och samma historia gäller rost eftersom dessa bilar är alldeles för gamla för att vara ordentligt rostskyddade.

Problem med styrkedjan

Ett av de största problemen i samband med W126 är plastguiderna för styrkedjorna som är kända för att gå sönder i förtid. De slits snabbt och blir spröda, och det krävs lite eller ingen kraft för att bryta dem. Detta problem påverkar både tidiga och sena W126-modeller och bör åtgärdas så snart som möjligt för att bilen ska fungera på bästa sätt under lång tid.

  Vilken är den bästa Mercedes när det gäller bränsleekonomi?

Om du inte åtgärdar dessa problem tillräckligt tidigt kommer du troligen att drabbas av allvarligare motorproblem längre fram, så mycket att reparationskostnaderna eventuellt till och med kan göra hela bilen till ett pengabristhål. Inspektera alltid guiderna när du kan, oavsett om du bara köper bilen eller om du äger den själv.

Oljeläckage

Drivlinan som finns i W126 är robust och borde hålla länge, men specifika problem som oljeläckage från styrhöljet är kända för att förneka detta. Detta kan öka den totala oljeförbrukningen utan att du ens märker det, så se till att kontrollera oljenivåerna när du kan för att se till att din W126 går smidigt.

Tyvärr är detta inte det enda stället där oljeläckage tenderar att inträffa eftersom de också tenderar att inträffa runt ventilkåpornas packningsskydd. Det är ganska lätt att upptäcka dessa oljeläckor med en hyfsad ficklampa, men om den W126 du letar efter lämnar oljefläckar på marken är chansen stor att oljeläckorna är mycket allvarligare.

Problem med växellådan

W126 kommer med antingen en manuell eller en automatisk växellåda. Den manuella växellådan är inte lämplig för en så stor bil, men den verkar vara det mer pålitliga alternativet. Den 4-växlade automatväxeln tar ibland för lång tid att lägga i växel, så se till att testa den om du är på marknaden för en W126.

Den automatiska växellådan är känd för att slitas ut, särskilt om du tittar på ett exemplar med hög körsträcka. Ibland behöver din W126 en komplett ombyggnad medan vissa växellådor bara behöver byta ut några få komponenter.

  Vad är skillnaden mellan GLC och GLA Mercedes?

Sliten interiör

W126 är nu en riktigt gammal bil vilket innebär att den inte kommer att se lika fin ut som den en gång gjorde. Det betyder inte att W126 inte är tillräckligt sofistikerad, utan snarare att läder- och trädetaljerna i interiören är benägna att spricka och missfärgas, särskilt om du har valt en ljusare interiör.

Problem med det pneumatiska fjädringssystemet

Vissa W126-modeller har ett bakre pneumatiskt fjädringssystem som är känt för att göra att bilen hänger ihop baktill. Detta orsakas ofta av en läckande stötdämpare eller problem kring några av fjädringssystemets extra delar. Om dessa system börjar fungera dåligt kommer din körkomfort sannolikt att påverkas tillräckligt mycket för att du ska inse det.

FAQ-avsnittet

Är Mercedes W126 benägen att rosta?

Mercedes W126 är en välbyggd bil som använder högkvalitativa färger som kan stå emot tidens tand. Men med tanke på att W126 är några decennier gammal nu är de skyddande egenskaperna numera inte lika effektiva som de en gång var.

Som sådan bör du vara mycket uppmärksam på specifika potentiella rostfläckar på din bil, med början på bilens undersida, hjulhusen, runt fönstren, under dörrarna, under batteribacken och under de plastlister som omger bilen.

Är Mercedes W126 en klassisk bil?

Mercedes W126 är verkligen en klassisk bil nuförtiden eftersom den innehåller många intressanta funktioner och designval i vad som nu är känt som den allra första S-klassen. Det finns en hel del W126:or som vandrar runt vilket innebär att den inte precis är en uppskattad tillgång.

  Det billigaste sättet att byta ut en Mercedesnyckel

Men om du lyckas hitta en i gott skick med inte alltför många mil på klockan kan du till och med tjäna på den i en inte alltför avlägsen framtid. Det är också värt att nämna att majoriteten av Mercedes Benz-entusiasterna är intresserade av de kraftfullare V8-modellerna.

Är Mercedes W126 den bästa Mercedesbilen genom tiderna?

W126 är den allra första S-klassen, och S-klassen är den ledande fullstora lyxsedanen. Detta väcker frågan om W126 är tillräckligt bra för att betraktas som en av, om inte till och med den bästa Mercedes-sedanen genom tiderna. Vissa anser att W126 verkligen är den bästa Mercedesbilen någonsin, medan majoriteten tenderar att inte hålla med.

Det är säkert att säga att W126 erbjuder en hel del värde, och den kan ha varit den allra bästa bilen i världen redan 1979. W140 brukar anses vara den bästa S-klassen genom tiderna och därmed den bästa Mercedes-modellen genom tiderna, och jag tenderar att hålla med om det även om W126 ligger högt på den listan.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts