Vanliga problem med Mercedes C280

Mercedes C280 problem & fel

Mercedes C280 är en kompakt 4-dörrars familjebil som tillverkades mellan 1996 och 2007. Numera är C280 ett fynd för dem som vill njuta av en äkta Mercedes-sedanupplevelse utan att betala de stora pengarna för de senaste C-Klass-modellerna.

C280 är känd för att vara en riktigt pålitlig modell och många kan få mer än några hundratusentals mil av dem. Även om dessa inte åtnjuter samma nivåer av oförstörbarhet som Mercedes från 70-talet är de inte långt ifrån det.

De vanligaste Mercedes C280-problemen är förknippade med EGR-rörsystemet, oljeläckage i växellådan, spjällventilen, balansaxeln och motorns ledningsnät. Majoriteten av specialister på reparationsdata online har uppgett att detta är de vanligaste problemen, men de är inte de värsta du kan råka ut för.

På det hela taget är C280 en hyfsad bil om du vill ha en 4-dörrars familjesedan som kan ta dig överallt där en helt ny C-Klass kan ta dig. Det är fortfarande en trevlig bil att köra, den är tillräckligt stor och erbjuder tillräckligt med utrymme för din familj och allt ditt bagage.

Mercedes C280 problem med EGR-rörsystemet

1994, 1995, 1996 och 1997 års c280-modeller är de modeller som oftast berörs av detta problem. Problemet är att röret som ansluter avgas gar recirkulationssystemet täpper till oss och därmed drabbas det av allvarlig kolbildning. Dessa kolavlagringar bör rengöras så snart som möjligt, annars kan även din motor drabbas.

Problem som dessa tenderar att inträffa över hela linjen, vilket innebär att det inte finns några mönster som tyder på att dessa problem bara inträffar på bilar med hög eller låg körsträcka. På det hela taget bör du spola EGR-rören när avlagringar börjar täppa till systemet.

  Mercedes vs BMW tillförlitlighet, vilken är mest tillförlitlig?

Mercedes C280 oljeläckage i växellådan

C280-modellerna med automatisk växellåda är kända för att läcka växellådsolja genom slitna tätningar som tenderar att uppstå när bilen når någonstans i närheten av 120 000 mil. Problemet här är att dessa läckor kan vara många och inte bara komma från en enda tätning utan snarare från några slitna tätningar.

De mest problematiska årsmodellerna är 1994, 1995, 1996 och 1997. För att åtgärda dessa bör du byta ut alla tätningar på din växellåda eftersom det är det enda sättet som man kan åtgärda detta på. Om du bara byter en av dem är chansen stor att de andra kommer att börja läcka på nolltid.

Mercedes C280 problem med spjällventilen

Den elektroniska spjällventilenheten är avsedd att reglera mängden luft som strömmar in i motorn vilket innebär att man ständigt övervakar spjälläget, tomgångshastigheten, kallstart, uppvärmning och många andra funktioner. Gasreglaget är också en integrerad del av motorns luftintagssystem.

Den på C280 är dock känd för att drabbas av ett elektriskt fel vilket innebär att du antingen måste reparera den eller byta ut den helt och hållet. Att köpa en helt ny spjällventilenhet kostar ganska mycket pengar, så det är mycket bättre för dig att ta med delen till ett trovärdigt servicecenter eftersom de kan laga den åt dig till bara en bråkdel av priset.

Mercedes C280 balansaxel

C280 4MATIC-modellen som tillverkades mellan 2005 och 2008 har ett ganska märkligt problem med motorns växelbalansaxel (även känd som den motroterande enheten). Balansaxelns kugghjul drivs av styrkedjan som borde hålla motorn alltid roterande i synk. När systemet går sönder, går även styrkedjan sönder.

  Mercedes W203 - Allt du behöver veta

Om du märker att din C280 lider av problem som t.ex. grov gång, stallning, högt skramlande och slagljud, och om dessa också åtföljs av en kontrollampa för motorn, är det troligt att din balansaxel är trasig. Den bästa åtgärden är att byta ut allt, balansaxeln, styrkedjan och spännaren.

Mercedes C280 motor ledningsnätet

C280 lider av en hel del elektriska problem, men problemet med att motorns ledningsnät blir utsatt är sannolikt det värsta. Materialet som täcker ledningarna är nedbrytbart vilket innebär att det kommer att falla av ledningen förr eller senare. När det händer kommer ledningen att bli exponerad och det kan orsaka många problem.

Beroende på vad dessa trådar kommer i kontakt med kan de till och med orsaka flammor. Var därför noga med att vara uppmärksam på bilens ledningsnät om du är intresserad av att köpa en av dessa. Dessa inträffar vanligtvis med bilar med mer än 70k, men mindre än 130k miles.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes C280 en bra bil?

Mercedes C280 är verkligen en riktigt bra bil eftersom den är tillräckligt gammal för att skrivas ned mycket, men inte för gammal för att kännas extremt daterad. Därför kan C280 användas som daglig förare, men bara om du är villig att ge upp alla de funktioner som du får från moderna bilar. Som sådan är C280 en bra bil, men den kan inte jämföras med vad Mercedes erbjuder idag.

  Kan du byta olja i en Mercedes själv?

Faktum är att det sena 90- och 2000-talet var en riktigt bra tid för kompakta lyxsedaner som Mercedes C-klass, BMW 3-serien och Audi A4. C-klassen är den bästa av dessa tre, åtminstone när det gäller tillförlitlighet.

Hur mycket kostar en Mercedes C280?

Du kan köpa en Mercedes C280 för så lite som 3 000 dollar, men de bäst bevarade modellerna brukar gå för det dubbla. Om du vill ha den nyare C280 måste du lägga till tre gånger så mycket. Det här bekräftar bara ytterligare att C280 är ett fynd just nu för dem som inte är så intresserade av 2000-talets bilteknik.

Att underhålla C280 är billigt eftersom bilen är lätt att arbeta med och allt är där man förväntar sig att det ska vara.

Hur säker är Mercedes C-klass från det sena 90-talet?

Mercedes har alltid varit ett märke som prioriterar lyx, säkerhet och teknik. Detta innebär att Mercedes även på 90-talet hade en tydlig prioritering att göra säkra bilar och C280 är en av dessa bilar. På det hela taget är den inte lika säker som nyare C-klassmodeller är, men den är verkligen inte en osäker bil på något sätt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts