Vanliga fel & problem med BMW 523i

BMW 523i Problem

BMW 523i-modellens bäst säljande egenskaper är den rymliga kupén, de bekväma sätena och den snygga designen. Trots sin stora attraktionskraft för många användare har BMW 523i också en myriad av problem som intresserade köpare eller användare bör bekanta sig med.

BMW 523i har problem med styrkedjan, skadade spännare, bromsar som låser sig, felaktigt kylsystem, motorfel och problem med luftkonditioneringen. Dessutom kan vissa modeller ha oljeläckage, defekta soltak och mycket mer. Innan du förvärvar en 523i-modell av valfritt slag bör du alltså ta reda på vilka problem den sannolikt har.

BMW 523i Touring M Sport (G31) – Wikimedia

Vilka är de vanligaste problemen med BMW 523i?

Problem med styrkedjan

När du skaffar en begagnad BMW 523i-modell är det första du ska titta på styrningen av styrkedjan. De flesta underhåller inte styrningskedjan ordentligt, vilket slutar med att den knäcks. Utan rätt underhåll kommer styrkedjan att sträcka sig på grund av att de inre delarna slits ut.

Några av tecknen på en dålig spänningsgivare är en motor som inte tänder, motorn stannar och ett skramlande ljud. Om du märker något av dessa tecken ska du ta bilen till ett BMW-servicecenter för reparation och byte av den skadade styrkedjan.

Motorfel

Den främsta orsaken till motorfel på BMW 523i är en felaktig termostat. Om termostaten är dålig hindrar den kylvätskan från att nå kylaren, vilket gör att motorn överhettas. Så innan du köper en begagnad BMW 523i ska du se till att termostaten är i gott skick. Om inte, byt ut den.

Ett problem med kylsystemet

Kylsystemet upprätthåller motorns temperatur hela tiden för optimal prestanda. Så om en av kyldelarna är dålig eller skadad kommer det att få motorn att överhettas. I BMW 523i slits termostaten och vattenpumpen snabbare, vilket påverkar hur kylsystemet fungerar. Ta reda på vilken del som är defekt och laga eller byta ut den.

  BMW ix3 VS Tesla Model Y - Vilken är bäst?

Defekt bränslepump

En defekt bränslepump kan leda till dålig motorprestanda, grov tomgångskörning och låg motoreffekt. Observera att de flesta problem med bränslepumpen på BMW 523i börjar efter att ha gått 100 000 mil. Om bilen du tänker köpa har över 100 000 mil, se därför till att kontrollera bränslepumpen innan du köper den.

Skadade spännare

Förutom att styrkedjan går sönder kan även kedjespännarna eller styrningarna som är kopplade till styrkedjan slitas ut om de inte underhålls ordentligt. Som ett resultat av detta kan spännarna gå sönder och även orsaka att styrkedjan går helt sönder.
Om du har en dålig spännare kommer du att höra spänningsljud, remskiveöron, rostblödningar och sprickor på spännaren samt feljustering av spännarmen. Se till att byta ut en dålig eller skadad spännare så snabbt som möjligt innan det påverkar styrkedjan.

Felaktigt soltak

Ett annat vanligt problem som användare av BMW 523i upplever är ett defekt soltak. Dessa bilar har en felaktig gummitätning som gör att vatten läcker in i bilens bagageutrymme. Detta verkar vara ett produktionsfel men det går att åtgärda. Besök en certifierad BMW-mekaniker eller tekniker som hjälper dig att åtgärda problemet.

Problem med luftkonditioneringen

Detta är ett mycket vanligt problem i alla BMW 5-serie modeller. Många användare har klagat på att fläkten ändrar hastighet utan att föraren initierar något. Dessutom blåser systemet bara ut kall luft på de lägre inställningarna.

  BMW VS Cadillacs tillförlitlighet - vilken är bäst?

Bromsen låser sig

Bromssystemet på BMW 523i är inte heller särskilt hållbart eftersom många användare har rapporterat problem efter att ha kört över 40 000 mil. Därför bör du inspektera bromsbelägg, bromskoppar och rotorer efter varje 40 000 miles för att se till att de byts ut eller repareras vid behov.

FAQ

Är BMW 523i tillförlitlig?

Nej, BMW 523i är inte en tillförlitlig bil. Många tillförlitlighetsbedömningsinstitut som J.D. Power rankar den under genomsnittet. Detta innebär att den registrerar många fler problem än de flesta av sina konkurrenter. Dessutom är det dyrare att underhålla BMW 523i än att underhålla en Mercedes-Benz E-klass.

Vad är hög körsträcka för BMW 523i?

Om du letar efter en begagnad BMW 523i att investera i, är det mycket viktigt att titta på körsträckan. Detta beror på att BMW 523i är en lyxbil och de tenderar att ha många problem när de åldras. Så ju högre körsträcka desto mer riskfylld är bilen.

Om du vill köpa en begagnad BMW 523i bör du därför överväga en bil med mindre än 150 000 mil. Detta beror på att BMW 523i börjar utveckla allvarliga och kostsamma problem från 150 000 miles.

Är BMW 523i dyr att underhålla?

Ja, BMW 523i är ganska dyr att underhålla. Detta beror på att den registrerar många problem som kräver att användaren tillbringar mer tid i garaget än de flesta bilar. Dessutom är kostnaden för BMW:s reservdelar betydligt högre än genomsnittet. Som ett resultat av detta är den totala kostnaden för reparation och underhåll också hög.

  Vad är lyxversionen av BMW?

Vad är BMW E39?

BMW E39 är den fjärde generationen av BMW 5-serien av lyxbilar. Den består av en BMW sedankaross och en kombi. Dessa bilar tillverkades mellan 1995 och 2004. Icke desto mindre introducerades sedankarosstilen 1995, medan vagnen introducerades 1996.

Hur kan jag förlänga livslängden på BMW 523i?

Det bästa sättet att förlänga livslängden på en BMW 523i är att följa BMW:s schemalagda underhållsservice. Dessutom bör du vara uppmärksam på instrumentbrädan och besöka en tekniker varje gång kontrollampan för motorn tänds. Slutligen bör du utöva goda körvanor.

Andra sätt att förlänga livslängden på din BMW 523i är genom att följa bilens bruksanvisning, lyssna på motorn och byta bilens vätskor vid behov.

Sammanfattning

BMW 523i må vara en exceptionell bil, men den kommer också med flera problem att hantera. Några av dem är bland annat problem med styrkedjan, defekt bränslepump, motorfel, defekt soltak och problem med kylsystemet. Om du vill undvika de flesta av dessa problem ska du se till att underhålla din bil ordentligt.

Om du dessutom följer BMW:s schemalagda underhållsservice kommer de flesta av dessa problem att vara förbi. Oavsett dessa problem är BMW 523i fortfarande en fantastisk bil med utmärkta egenskaper.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts