Vad kan förstöra en bilmotor?

Bilmotorer är kända för att hålla i årtionden, men bara om de underhålls på rätt sätt. Med detta sagt är regelbundet motorunderhåll viktigt och bör aldrig hoppas över. Överhettning av en motor kan dock förkorta motorens livslängd exponentiellt, så mycket att det ibland kan förstöra den helt och hållet.

Förutom överhettning finns det många saker vi gör som långsamt eller snabbt kan förstöra våra motorer, och i den här artikeln får du lära dig vad du inte ska göra med din motor. För det första får du inte köra din bil med låga vätskenivåer, särskilt inte olja eller kylvätska för motor och växellåda.

Kallstarter kan också sakta förstöra din motor, särskilt om du sätter fart på bilen för att nå en mer acceptabel motortemperatur. Dåligt underhåll är en självklarhet, men det finns många människor som inte ens tänker på en sådan sak.

Slutligen, när du kör din bil under kraftigt regn kan du förstöra din bil med överflödigt vatten. Även om vattennivåerna inte är så höga finns det så många saker som kan gå fel. Men om vattennivåerna når upp till dina intagningsnivåer kan detta förstöra motorn på nolltid.

Överhettning

Så gott som alla vet att man aldrig ska överhetta motorn, men ändå är det många som ändå gör det. Även om det kan verka okej efter ett par timmar, så skadar du motorn oåterkalleligt varje gång du överhettar den. Motortemperaturen kan stiga till sådana nivåer att den till och med kan smälta metall.

  Är hybridbilar billigare att försäkra?

Ditt kylsystem är dock till för att kyla ner motorn och på ett smart sätt avleda den extra värmen. Ibland kör vi våra bilar lite för aggressivt, så mycket att kylsystemet helt enkelt inte kan hänga med. Så närhelst du ser att temperaturmätaren stiger, tonar du ner den, och om det inte hjälper, parkerar du bilen.

Låga vätskenivåer

Vissa bilvätskor är viktigare än andra, och knappast någon av dem är så viktig som motorolja och kylvätska. Själva oljan har till uppgift att smörja alla rörliga delar i en motor som annars skulle skadas av konstant friktion.
Kylvätska å andra sidan är också extremt viktig eftersom den hjälper till att kyla ner motorn, utan den är din motor rostad. Dessa två bör bytas ut med jämna mellanrum, annars kan din motor drabbas.

Kalla starter

Kalla starter är kända för att skada din motor, ditt batteri och din generator. Om du bor i ett klimat där det regelbundet råder minusgrader bör du investera i en motorvärmare. De är prisvärda och lätta att installera, och de kan hjälpa dig att hålla din motor säker under kalla vintrar.

Vad du än gör, låt inte motorn gå på högvarv efter en kallstart. Många tror att detta hjälper dig att nå optimala motortemperaturer, men det kan också allvarligt skada din motor. Om du inte har någon motorvärmare kan du försöka starta motorn några ögonblick efter att du slagit på tändningen.

Dåligt underhåll

Det här är uppenbart för de flesta, men för vissa inte så mycket. För att din motor ska fungera optimalt bör du följa de rekommenderade serviceintervallen. Om du inte följer detta steg kommer din motor att förstöra sig själv så småningom.

  Kan man laga rost under en bil?

Tändstift bör till exempel bytas med jämna mellanrum, och om de inte byts kommer din motor att ge fel tändningar. Dessutom måste också din kugghjulskedja/rem bytas ut, och om du hoppar över detta kan din motor till och med explodera.

Hydrolocking av din motor

Inne i förbränningskammaren komprimeras luft och bränsle för att skapa energi som driver din bil. Luft och bränsle kan lätt komprimeras eftersom de tenderar att explodera, men om vatten kommer in i motorn kommer dina kolvar garanterat att gå sönder när de försöker komprimera vatten.

Om vattennivåerna ligger långt under dina intag kan gropar eller mötande trafik sända en våg som lätt kan tränga in i motorn. Även om din motor lyckas komprimera minimala vattennivåer kommer detta att sätta stor press på dina kolvar. Förutom att hydrolåsa din motor kommer överdrivet vatten att skada mycket mer än bara motorn.

FAQ-avsnittet

Måste jag följa tillverkarens inkörningsperiod för en ny bilmotor?

Många tillverkare rekommenderar numera att du inte hoonar din bil innan den har nått ett visst antal mil. Detta beror på att motorn och många andra viktiga bilkomponenter måste sätta sig innan du kan köra bilen lite mer aggressivt.

De allra flesta tillverkare rekommenderar att du inte överskrider 3-4k RPM under de första 1-1,5k milen. Dieselmotorer bör till exempel hållas under 3 000 miles medan bensinmotorer kan nå upp till 4 000 miles. Du måste följa dessa anvisningar om du vill bevara din motor och andra vitala komponenter under många år framöver.

  Bästa bilen för nyblivna föräldrar

Hur vet jag om en bilmotor går bra?

Se till att kontrollera servicehistoriken för att ta reda på om motorn är ordentligt underhållen. Om motorn dessutom startar lätt och den går utan konstiga ljud som knackning, väsande eller rasslande, är chansen stor att motorn är i gott skick.

Ett annat bra tecken på att en motor fungerar som avsett är avsaknaden av konstiga avgaslukter eller utsläpp från motorn. Bra motorer går vanligtvis vid konstanta varvtalsområden och de ger också konstanta miles per gallon. Om du tror att en motor inte fungerar bra ska du ta den till en erfaren mekaniker.

Vad kan öka bilmotorns livslängd?

Motorer är inte så förtjusta i korta resor, så om du kan hoppa över att köra din bil på korta dagliga pendlingssträckor kan det förlänga livslängden på din motor. Använd alltid rekommenderat syntetiskt bränsle och försök att hålla bensintanken full eller nära full hela tiden.

Kontrollera dessutom ständigt tändstift och luftfilter. Följ inkörningsproceduren för nya bilar och ta alltid bilen till en auktoriserad serviceverkstad. Gör bara allt det vanliga underhållet och överansträng inte motorn.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts