Vad är Project Maybach?

Project Maybach

Mercedes design är känd för att vara överdådig, elegant och lyxig. Detta innebär att Mercedes följer ett högklassigt designspråk som försöker kombinera alla aspekter av användbarhet med material av högsta kvalitet, spännande drivlinor, massor av innovation och en viss nick till gamla Mercedes Benz-modeller.

Project Maybach avslöjades första gången redan 2021 och var tänkt att visa upp vad Mercedes Maybach kan göra när det gäller att kombinera högmodig livsstil och bilar. Project Maybach utformades i samarbete med den framlidne store Virgil Abloh, mannen som är ansiktet utåt för det globala högstadiemodemärket Off-White.

Project Maybach är byggd från grunden vilket innebär att den inte liknar någon annan Mercedes-modell som finns där ute. Den drivs också av en helt elektrifierad drivlina för att hålla den i linje med dagens trender inom bilindustrin.

Mercedes säger att Project Maybach inte är något annat än ett ”ödmjukt bidrag till Virgil Ablohs stora arv”. I den här artikeln kommer vi att gå på djupet om detta stycke design och teknik och berätta vad du behöver veta om den.

Project Maybach – Idén

Så gott som alla betydande biltillverkare i dag kommer regelbundet ut med olika konceptprojekt med vilka de kan testa hur väl en viss design tas emot av allmänheten. Project Maybach gjordes delvis av samma anledning eftersom den visar upp ett möjligt formspråk för framtida serietillverkade Mercedes/Maybach-bilar.

Den fungerar också som en påminnelse för alla andra om att Mercedes är en del av högmodeindustrin eftersom detta inte är första eller sista gången som Mercedes samarbetar med designers av lyxiga garderober i toppklass. Project Maybach tar också en något annorlunda vändning från vad alla är vana att se från Mercedes, vilket bara var möjligt tack vare Virgils medverkan.

  Kan Mercedes servas var som helst?

Mercedes och Virgil kom också ut med en skräddarsydd modekollektion som innehöll hattar, skjortor, handskar och andra plagg som var stämplade med Maybach-logotypen. Förutom Project Maybach erbjöd Mercedes även en Maybach S680 som var särskilt utformad med denna kollektion i åtanke.

Projekt Maybach – designen

Project Maybach är en extremt stor elbil, så pass att man inte kan greppa storleken på den genom bilder. Exteriören har tvåfärgad sand och svart färg som accentuerar bilens skarpa och geometriska linjer och därmed får den att verka ännu större än den är. Hela passagerarutrymmet täcks av ett enda glas och en yttre karosserifärgad rullbur.

Strålkastarna liknar dem på Mercedes Benz G-Class SUV medan det är uppenbart att Virgil kan ha tagit inspiration från Rolls Royce Phantom Drop-Head Coupe också. Packad med solpaneler över hela bilen var tanken här att göra Maybach så oberoende som möjligt vilket gör den perfekt för ökenkörning.

Med extra skydd på både den främre och bakre stötfångaren bör Project Maybach kunna ta sig igenom terräng som knappast någon annan Mercedes-modell kan. Detta är uppenbart så fort du ser hur kraftigare dess däck är och hur ändamålsenliga och utilitaristiska de sandfärgade fälgarna ser ut.

Interiören följer samma filosofi eftersom den är både gammaldags och nygammal. Täckt med fint läder och kroppsfärgade komponenter är Project Maybachs interiör minimalistisk, men fullt funktionell och överdådig lika mycket som exteriören.

  Mercedes Maybach GLS Class Tillförlitlighet

Project Maybach – Arvet

Project Maybach ansluter sig till en ganska stor Mercedes-konceptbilsfamilj från vilken Mercedes sannolikt kommer att hämta inspiration för framtida serietillverkade Mercedes-modeller. Den fungerar också som en påminnelse om en stor man som hade en vision som formade hela modeindustrin. Vad Mercedes är för bilvärlden var Virgil för modevärlden.

Mercedes säger: ”Vi vill respektfullt hylla en verkligt unik designtalang, som skapade oändliga möjligheter till samarbete genom sin otyglade fantasi och inspirerade alla som kände till hans arbete”. Den här meningen kan perfekt sammanfatta hur samkörd Mercedes designers var med Virgil och hur Mercedes fortsätter att vara en del av högmodets värld.

På det hela taget är Maybach Project en påminnelse om att även om livet är kort och oförutsägbart så kommer stora skapelser att slå tidens bojor och tjäna som hyllningar till sina skapare även efter att de lämnat denna jord.

FAQ-avsnitt

Kan jag köpa Project Maybach?

Nej, det kan du inte. Tanken bakom Project Maybach var inte att sälja den utan snarare att visa upp den för liknande personer inom bil- och modeindustrin. Den gjordes också för att komplettera modekollektionen mellan Maybach och Off-White, vilket säkert lockade fler ögon till varumärket och produkten.

Du kan dock köpa Mercedes Maybach s680 ”inspirerad av mode” S-klass, men bara om du kan hitta en sådan eftersom endast några dussin av dessa beställdes.

  Vilken är den bästa Mercedes Benz från 90-talet?

Kör Project Maybach?

Project Maybach är verkligen en körbar bil, men det finns inga uppgifter om batteriet, motorn och räckvidden. Det är mer än troligt att det bara finns en sådan här bil i världen, vilket är anledningen till att den ändå aldrig kommer att köras. Maybach Project är alltså körbar, men du kommer säkert inte att se en sådan bil rulla bredvid dig vid ett stoppljus.

Vad är poängen med att göra konceptbilar som aldrig blev verklighet?

Mer än sannolikt handlar det om stil, varumärkesimage och helt enkelt ett sätt att tänka. Den här typen av skapelser existerar i en värld som ligger långt över bilindustrin som helhet, särskilt när de är kopplade till en av de största hjärnorna inom high street fashion design.

Dessutom är det inte 100 procent sant att dessa skapelser aldrig hamnar i händerna på allmänheten eftersom många lärdomar och lösningar som kom ut ur liknande projekt så småningom hittade sin väg in i vanliga bilar som Mercedes Benz A-klass.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts