Vad är min bil värd?

Det är viktigt att värdera din bil ordentligt när det är dags att sälja den. Det finns därför några olika sätt att göra detta på. Du kan antingen gå ut på nätet och leta efter bilvärderingssajter som är kända för hög trafik och pålitlighet.

Du kan också ta din bil till en bilhandlare och be om en värdering eller så kan du välja att gå via inbytesvägen. Det bästa sättet hur man kan bestämma en bils värde är dock att göra det själv. För att göra detta på rätt sätt måste du leta på internet efter liknande bilar med liknande utrustning och körsträcka och försöka skapa ett mönster.

Om du vill att någon annan ska värdera din bil måste du vara medveten om att en återförsäljare sannolikt kommer att värdera din bil med tanke på sin potentiella vinstmarginal. Detta innebär att du sannolikt kommer att få en lägre värdering hos en återförsäljare.

Hur som helst, ju mer data du samlar in, desto lättare blir det att utvärdera din bil på rätt sätt. Du kan också be dina vänner att hjälpa dig att undersöka eftersom någon du litar på och någon som inte är villig att köpa bilen av dig sannolikt kommer att utvärdera din bil mer korrekt.

Värderingssidor för bilvärden på nätet – en referenspunkt

Det finns otaliga bilvärderingssajter på nätet och att välja rätt är inte direkt en lätt uppgift. Du kan dock använda detta till din fördel genom att helt enkelt använda dem alla när du ska värdera din bil.

  Bilar med minst underhåll

Edmunds, Consumer reports, Whatcar, Autovisual, Autotrader, Confused är alla populära webbplatser som erbjuder gratis bilvärderingsverktyg. Dessa kräver ofta att du fyller i specifika uppgifter om bilen som registreringsskylt, körsträcka och många andra aspekter som ska hjälpa till att bestämma värdet så korrekt som möjligt.

Webbplatser som dessa bör endast fungera som en referenspunkt om du vill värdera din bil på rätt sätt. Detta innebär att sajter som dessa aldrig är 100 % helt enkelt eftersom de inte kan ta hänsyn till alla specifika detaljer i din bil som specifika repor, lätta avfärgningar eller skadade klädsel och så vidare.

Ibland är inte ens ägaren medveten om att deras bil har blivit omlackerad, vilket innebär att du aldrig kan lita på att dessa sajter ger dig den bästa utvärderingen.

Återförsäljare, bilhandlare och professionella bedömare – Mer djupgående utvärdering.

Många bilhandlare där ute erbjuder särskilda tjänster som inkluderar gratis eller relativt billiga bilvärderingstjänster. Detta innebär att en återförsäljare borde närma sig din bil från en neutral synvinkel för att kunna utvärdera bilen ordentligt, men så är sällan fallet.

Även om knappast någon annan där ute kan utvärdera din bil lika bra som en återförsäljare är det viktigt att inse att de ofta utvärderar bilar med en specifik vinstmarginal i åtanke. Detta innebär att de sannolikt kommer att värdera din bil lägre än vad den är värd, särskilt om de är intresserade av att köpa bilen av dig.

Företag som CarMax erbjuder dock en mer djupgående utvärdering, men du är väl medveten om att de är lättillgängliga för att betala dig oavsett vilket värde de erbjuder dig. Trots detta är dessa utvärderingar inte något man ska leta efter om man vill sälja sin bil själv.

  Vilken bil har det bästa soltaket?

Att värdera bilen själv – det rätta sättet

Om du vill ha högsta möjliga säkerhet om att ingen försöker undervärdera din bil är det bästa du kan göra att värdera den själv. Det innebär att du måste samla in mycket information från olika källor om du vill göra detta på rätt sätt.

Först måste du se till att du är väl medveten om vad din bil erbjuder. Det innebär att du bör lära dig vilken del av din bil som är standard och vad som kommer som extrautrustning. Genom att göra detta kommer du att kunna destillera fram ”basvärdet” på din bil utan tillval, vilket bör göra processen mycket enklare.

Dessutom bör du lokalisera alla skador på din bil och försöka ta reda på hur mycket de kostar att åtgärda. Slutligen måste du jämföra dina uppgifter med otaliga mängder bilar som för närvarande är till salu. Försök också att leta efter sålda priser som borde begränsa det korrekta värdet på din bil ännu mer.

Leta efter specifika faktorer som liknande milage, liknande modellår, liknande interiör- och exteriörfärg, samma drivlinor, liknande utrustningslista och liknande skick. Dessa faktorer bör hjälpa dig att värdera din bil på rätt sätt.

FAQ-avdelning

Vilken information behöver jag för att utvärdera min bil via en webbplats för bilvärdering online?

För att kunna utvärdera din bil via en bilvärderingssajt online måste du lämna ut uppgifter som din registreringsskylt, bilens körsträcka, ditt namn, din e-postadress, dina telefonnummer, ditt postnummer och alla specifika uppgifter som är kopplade till din bil.

  Hur mycket olja behöver min bil?

Om din bil är finansierad eller leasad måste du också lämna ut låntagarutdrag. Sammantaget måste du förbereda dina identitetshandlingar och de dokument som är kopplade till din bil och själva äganderätten.

Vad måste jag göra innan jag tar min bil till en värdering?

Du bör i första hand ge din bil en grundlig rengöring både invändigt och utvändigt. Se också till att ta bort alla dina tillhörigheter från inredningen och bagageutrymmet. Det är starkt tillrådligt att lämna bilen med öppna fönster för att få bort alla eventuella lukter.

Kontrollera bilens vätskenivåer och lampor för att se till att allt fungerar som det ska. Samla ihop alla dina dokument som anges i föregående artikel och se till att ta med dig alla dina reservnycklar.

Hur kan jag förbättra min bils värde?

Först och främst ska du se till att stryka ut alla små brister, som till exempel flisor i färgen eller andra mekaniska, elektriska eller kosmetiska problem. Spara alla dina servicejournaler från alla dina tidigare servicetillfällen.

Rengör bilen så bra som möjligt, särskilt interiören. Om du äger en äldre bil bör du dessutom polera upp strålkastarna och baklyktorna. Se också till att samla all information som du fick med bilen när du köpte den.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts