Vad är det som är fel med Volvo XC90?

Volvo är en biltillverkare som är känd för sin säkerhet och tillförlitlighet, men som de flesta märken är det inte utan fel. Så vad är några av de vanligaste problemen som den rymliga och bekväma Volvo XC90 ofta har att göra med?

Motor-, bränsle- och transmissionsproblem samt för tidigt däckslitage är några problem som är förknippade med Volvo XC90. Medan vissa modeller har drabbats av motorproblem har andra haft elektriska problem och överhettningsproblem. Det har till och med funnits några fall där Volvo återkallat vissa modeller för att de skulle återlämnas till återförsäljarna för kostnadsfria inspektioner och reparationer.

Terrängkörning lämnar repor

Även om Volvo XC90 ser ut som en cool SUV är den faktiskt inte särskilt bra för terrängkörning, eftersom det nedre stötfångarhörnet och dörrtrösklarna lätt kan få repor. Detta gäller särskilt för XC90-modeller producerade mellan 2003 och 2015. Så om du vill ha en äventyrlig XC90 med bättre terrängegenskaper kan du välja nyare versioner.

Intrång i hjulbågen i det främre passagerarsätet

Även om XC90 lovar tillräckligt med utrymme för föraren och dess passagerare, tränger hjulhuset in och upptar en del utrymme i kupén som är avsett för den främre passagerarens fötter. Detta smala benutrymme för passagerare kan leda till obehag och är ett vanligt klagomål.

Framdäck slits snabbt

Hårda åkare av XC90 kommer att behöva byta framdäcken ofta. Detta beror på att framdäcken gör allt arbete och att bakdäcken endast kommer in i bilden när framdäcken börjar tappa greppet. Om du kör försiktigt kan dock däcken, inklusive framdäcken, hålla längre än vanligt.

  Varför slutade Volvo att tillverka xc70?

Problem med motor och växellåda på äldre modeller

Versionerna 2006 och 2009 av Volvo XC90 hade problem med sina motorer. Många förare rapporterade att D5-dieselmotorns injektorer gick sönder för snabbt och den här delen var ganska dyr att laga.
Ägare rapporterade också problem med överhettning av växellådan och elsystemet i 2009 års modell. Modellerna 2002 till 2008 fick också rapporter om att de drabbades av allvarliga transmissionsfel som ofta åtföljdes av irriterande ljud innan bilen slutade att gå helt och hållet.

Om du köper en äldre XC90 rekommenderar experter förare att serva transmissionen regelbundet. Det är en ganska dyr reparation, men det är det enda sättet att minska transmissionsfel.

Soltak läcker

Ett generellt problem med alla versioner av XC90 är läckage i soltaket, vilket är ganska dyrt att åtgärda. Om du däremot väljer att ignorera det kan vatten leta sig in i kupén. Förstör både kabinen och andra elektriska komponenter.

Farligt problem med förspänningsbältet i 2017 års modell.

XC90 från 2017 hade också ett ganska allvarligt problem som ledde till en återkallelse. Den hade ett problem med bältesförspännaren i det högra sätet på tredje raden. Det här felet orsakar inga problem under normala förhållanden, men det är mycket farligt i händelse av en krock.
Vid en krock kan en liten del av förspännaren lossna och studsa in i kupén och träffa passagerarna, vilket kan leda till skador. Därför återkallade Volvo Australien 58 stycken av 2017 års 7-sitsiga XC90 för kostnadsfria inspektioner och reparationer.

  Ska jag leasa eller köpa en Volvo?

Potentiell brandrisk

Volvo noterade också en möjlig brandrisk i olika versioner av XC90 på grund av läckande kylvätska som med tiden kan ansamlas på katalysatorn. Vid upphettning kan denna ansamling orsaka en explosion, sade Volvo. Omkring 571 exemplar av XC90 som sålts mellan juni 2016 och april 2019 har registrerats med detta fel.

Problem med 2021 XC90

Modellen 2021 XC90 är inte heller lämnad utanför folks klagomålslistor. Vissa konsumenter har nämnt problem med bromssystem, drivlina, karossens kvalitet och styrknapparna. Faktum är att det verkar som om problemen har varit oändliga sedan introduktionen av den andra generationen av XC90. Och de flesta XC90-problemen gäller viktiga, men dyra bildelar.

FAQ

Vilken version av XC90 bör jag undvika?

Enligt Consumers Reports har 2016 års XC90 flest problem. Flera förare klagar på att nödbromsarna aktiverar sig själva, särskilt i höga hastigheter. De noterade att detta vanligtvis inträffar efter att ha nått cirka 12 000 mil, medan några få redan märkte detta efter att ha kört bara 900 mil.

Trots att klagomålen om problem med nödbromsar inträffade flera gånger för många förare, drabbades lyckligtvis inga passagerare av allvarliga skador. Ingen av förarna kunde dock hitta en permanent lösning på problemet.
Volvo gjorde senare en återkallelse som inkluderade XC90 inkluderade. Enligt återkallelsen uppstod problemet på grund av en utelämnad programkod som kunde åtgärdas med en datoruppgradering. Volvo-ägare kunde gratis lämna in sina bilar för kontroll för att lösa problemet.

  Vilken Volvo SUV är störst?

Vilken Volvo XC90 har de allvarligaste reparationsproblemen?

XC90 från 2003 noterades ha flest reparationsproblem. Många förare klagade över att de upplevde effektförlust under körning. Andra nämnde högljudda motorljud följt av att lampor försvann och att fönster inte reagerade, även efter flera försök.

Andra förare rapporterade att bilens elektronik plötsligt stannade på en gång medan motorn fortsatte att gå. Förarna sa att de kunde åtgärda problemet genom att stänga av och sätta på motorn, men att det var mycket oroväckande och skrämmande. Uppdatering av XC90-programvaran verkade också hjälpa ett tag.
Andra rapporterade också att däcken slits för snabbt. Svaga däckprofiler minskar ofta bränsleekonomin och kan leda till att ett däck sprängs under körning- vilket leder till en olycka. Så de flesta förare tvingas gå till en ny uppsättning däck, vilket är ganska dyrt. En komplett uppsättning kostar cirka 1 700 dollar.

Vilken Volvo XC90 ska jag välja?

Generellt sett löser nyare bilmodeller de tidigare modellernas ineffektivitet. Nyare modeller har mer sofistikerade funktioner, bättre motorer, fler säkerhetsfunktioner, bättre interiör- och exteriördesign och bättre prestanda.

Versionerna 2020 och 2021 av XC90 är ett bra val. Därmed inte sagt att vissa äldre modeller inte kan ge dig det du kanske vill ha av en XC90, eller att de nyare modellerna inte fortfarande har vissa problem. Ändå tenderar tillverkarna att lära sig av misstagen från de tidigare versionerna och producera bättre moderna versioner.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts