Vad är BMW Alpina?

Alpina är en biltillverkare som tillverkar högpresterande modeller av BMW och MINI. Alpina betraktas av det tyska transportministeriet som ett bilföretag och inte bara som en tillverkare av prestandabilar för eftermarknaden.

Alpina är inte bara ett företag som tillverkar högpresterande utgåvor av bilar, utan de är mycket integrerade i BMW:s produktionssystem. Alpina B7 tillverkas i samma fabrik där BMW:s 7-serie tillverkas.

Alpina: Blixtsnabbt

Alpina har en historia av att tillverka högpresterande och snabbare BMW-bilar. Företaget skapades 1965 och har sedan dess tillverkat extremt snabba bilar som BMW ALPINA B5 Bi-Turbo eller BMW Alpina B7. Alpina tillverkar handgjorda motorer enbart för BMW-bilar.

Alpina är inte heller bara en eftermarknadsproducent av högpresterande bilar, utan det är till och med integrerat med BMW. BMW och Alpina delar en fabrik i Dingolfing i Tyskland tillsammans. Vissa av de snabba Alpina-bilarna är till och med snabbare än BMW:s M-serie. De Alpina-tillverkade BMW-bilarna har till och med deltagit i flera tävlingar, och de har även vunnit Europamästerskapet för touringbilar 1970.

Historia

År 1962 skapade Alpinas grundare Burkard Bovensiepen en Weber-dubbelförgasare. Denna förgasare tillverkades uteslutande för BMW 1500. Förgasaren gillades av bilindustrin och sedan av BMW:s försäljningschef. Det banade väg för att få en fullständig fabriksgaranti från BMW.

Officiellt skapades företaget 1965, när Burkard Bovensiepen startade företaget med endast åtta anställda som Alpina Burkard Bovensiepen KG i Kaufbeuren, Bayern. Företaget tillverkade först bara skrivmaskiner och hade också en fabrik, men senare gjorde Burkard det till ett BMW-tuningföretag och använde samma gamla byggnad som hade använts för tillverkning av skrivmaskiner.

  Tillverkar BMW en bil med fyrhjulsdrift?

Alpinas uppgift var att ytterligare förbättra kvaliteten på BMW-motorn genom att trimma förgasare och vevaxlar. Alpina-modifierade BMW:er användes sedan i många biltävlingar i hela Tyskland, och de vann till och med 1970. Efter 1988 började Alpina tillverka sina egna BMW Alpina-bilar och slutade delta i biltävlingar.

Högpresterande bilar

De bilar som tillverkas av Alpina har konstruerats på Alpina och de har exceptionellt snabba motorer som den 3,0-liters raka sexan med bi-turbomotor eller en 4,4-liters V8-bi-turbomotor. Bilarna har alla BMW:s premiumfunktioner, med ytterligare högpresterande funktioner som ALPINA Sport-fjädring och andra Alpina-programsystem.

Alpinas sortiment

Alpina har tillverkat sina egna bilar sedan 1988. De har tidigare tillverkat bilar i 3-serien, 5-serien och 7-serien. Den första som de tillverkade var BMW E21 320-modellen, och de gav den namnet A1/3. De skapade och monterade sina egna motorer i dessa fordon.

5-seriebilarna började med BMW E12 528i och Alpina döpte om den till B7 Turbo, som var en av de snabbaste bilarna på den tiden. Alpinas nuvarande sortiment består av endast 7 bilar från BMW:s 3-serie, 4-serie, 5-serie och 7-serie.

 • Alpina XD3
 • Alpina XD4
 • Alpina B3 Bi-Turbo
 • Alpina D3 Bi-Turbo
 • Alpina B4 Bi-Turbo
 • Alpina B5 Bi-Turbo
 • Alpina D5 S
 • Alpina B6 Gran Coupé
 • Alpina B7
  Av denna lilla serie erbjuds endast två bilar i USA, nämligen BMW Alpina B7 och BMW Alpina XB7.

BMW Alpina B7

BMW Alpina B7 är baserad på BMW 7-serien (G12) och är den femte generationen av Alpinas bil. Den högpresterande executive lyxbilen introducerades 2016. Bilen fokuserar på hög hastighet på grund av den högpresterande motorn från Alpina. Den har en 4,4L BMW N63M30 dubbelturboladdad V8-motor av BMW N63M30 som ger 599 hk.

  Är BMW E46 tillförlitlig?

BMW Alpina XB7

Alpina XB7 är en crossover SUV, som har en extremt kraftfull motor på 4,4L V8 Bi-turbo, och den producerar 612 hästkrafter. Bilen har all komfort och lyxig inredning från en BMW och teknik från en Alpina. XB7 har ett fyrhjulsdrivet system med alla de senaste säkerhetsfunktionerna.

Alpina gör BMW ännu sportigare

De bilar som tillverkas av Alpina är extremt snabba och sportiga. Deras bilar producerar till och med upp till 600 hästkrafter. Alpinas bilar har ett spännande högt vridmoment och de är också kända för sina bilar med högt vridmoment. Accelerationen är också snabb i dessa bilar, och de kan ta sig från 0 till 60 mph på bara 3,7 sekunder. Sammantaget är de utmärkta sportiga högpresterande bilar.

FAQ

Är Alpina snabbare än BMW?

Alpina är en tillverkare av BMW:s högpresterande bilar, och de har bilar som kan nå 600 hästkrafter. Deras ingenjörskonst är enbart baserad på att producera snabba motorer och högre vridmoment. Alpina-bilar är ofta snabbare än BMW M-bilar, och de är ännu lyxigare. Alpina B6 xDrive Gran Coupe kör så snabbt som 0 till 60 mph på bara 3,6 sekunder.

Tävlar Alpina-bilar i motorsport?

Alpina-bilar och trimmade BMW:er har tävlat sedan 1968. Alpina började med att bara trimma BMW-bilar med Alpina-tillverkade förgasare och vevaxlar, men de slutade med det och började presentera sina egna bilar. De drog sig ur racing 1988, då de brukade trimma BMW-bilar, men gjorde comeback 2009.
Från och med 2009 har Alpina presenterat sina egna Alpina BMW-bilar i tävlingar. De gjorde comeback med sin snabbaste BMW ALPINA B6 GT3. De vann till och med mästerskapet 2011 med samma BMW ALPINA B6 GT3 och förarna Margaritis och Lunardi.

  Vilken BMW är bäst för drifting?

Är BMW Alpina känt i USA?

Höghastighetssportbilar är något kända bland entusiaster. Det finns bara två Alpina-bilar som erbjuds i USA, nämligen BMW Alpina B7 och BMW Alpina XB7. Dessa bilar är kända för sin extremt höga lyx och sitt snabbare vridmoment än någon annan bil. Eftersom de är en tillverkare av högpresterande bilar är de dock inte så kända bland icke-sportbilsentusiaster.

Dessa typer av högpresterande bilar är ofta mycket dyrare än andra ursprungligen tillverkade bilar från företag som BMW. Alpina-bilar är gjorda för en viss typ av person som vill ha extremt snabba bilar. Utöver detta är dessa bilar också svårare att underhålla och dessutom dyra.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts