Tillverkas Mercedes fortfarande i Tyskland?

Tillverkas Mercedes fortfarande i Tyskland?

Mercedes-Benz är ett av de mest populära lyxbilsmärkena i världen. Företaget har sitt huvudkontor i Stuttgart, Tyskland, men har flera tillverkningsanläggningar runt om i världen.
Mercedes-Benz tillverkar fortfarande fordon i Tyskland. Företaget har dock öppnat andra tillverkningsanläggningar i 22 länder runt om i världen. Några av dessa länder är bland annat USA, Österrike, Argentina, Frankrike, Brasilien och Ungern. Alla Mercedes tillverkningsanläggningar utanför Tyskland uppfyller Mercedes strikta kvalitetskontrollprocesser.

Mercedes ursprung

Den treuddiga stjärnan på Mercedes fordon symboliserar företagets strävan mot en global motorisering där motorn dominerar land, hav och luft. Detta emblem med tre stjärnor förknippas med klass, komfort, prestanda, pålitlighet, tillförlitlighet och lyx. Det är det som skiljer Mercedes från andra lyxbilar.
Carl Benz’ motorvagn med Benz-patent från 1886 var en av de mest exceptionella uppfinningarna på bilområdet. År 1901 tillverkade Gottlieb Daimler ett fordon som han gav namnet Mercedes. Daimler, en av Mercedes-Benz medgrundare, får också beröm för att ha skapat den första gasdrivna motorn som var idealisk för användning i bilar.
Sammanslagningen av Benz & Cie. och Daimler-Motoren-Gesellschaft 1925 gav upphov till Daimler-Benz Motor Company, som senare ändrades till det ansedda Mercedes-Benz. Under årtiondenas lopp har företaget infört exceptionella innovationer i sina fordon som många andra företag också har använt sig av, bland annat många tekniska och säkerhetsmässiga funktioner.

Var tillverkas Mercedes-Benz fordon?

Mercedes-Benz fordon tillverkas fortfarande i Tyskland, men företaget har även expanderat till andra delar av världen. Detta är ett resultat av den höga efterfrågan och strikta importrestriktioner i andra länder, till exempel USA. Nedan finns några av de viktigaste tillverkningsanläggningarna för Mercedes-Benz i hela världen:

  Bästa Mercedes hybridbilar

Mercedes-Benz fabriker i Tyskland

Mercedes-Benz har fortfarande sitt huvudkontor i Stuttgart, Tyskland, där den huvudsakliga tillverkningsanläggningen ligger. Stuttgart är Mercedes-Benz grundare. Fabriken i Stuttgart grundades 1904 och sysselsätter idag mer än 19 000 personer, vilket gör den till en av de största Mercedes-fabrikerna.
Vid fabriken i Stuttgart tillverkas även originaldelar från Mercedes-Benz som växellådor, motorer och axlar. Fabriken är också hemvist för forsknings- och utvecklingsteamet och kommer under de kommande åren att tillverka batterier för elbilar.
Förutom fabriken i Stuttgart finns det flera Mercedes-fabriker i olika delar av Tyskland, bland annat följande:

 • Affalterbach – denna fabrik är specialiserad på att tillverka AMG-motorer och här finns AMG Performance Studio. Den har cirka 1 700 anställda.
 • Berlin – fabriken är specialiserad på att tillverka motorer, delar och mycket annat. Den har cirka 2 500 anställda.
 • Bremen – anläggningen i Bremen är en av de största och tillverkar en mängd olika bilmodeller. Anläggningen tillverkar Mercedes-Benz C-klass (sedan, vagn, coupé och cabriolet), E-klass (coupé och cabriolet), GLC-klass, GLC Coupe, SL-klass och SLC.
 • Hamburg – vid denna anläggning tillverkas olika Mercedes-Benz-delar, bland annat rattstolar, axlar och axeldelar, delar för avgasutsläppsteknik och mycket mer.
 • Kamenz – tillverkningsanläggningen i Kamenz är populär för tillverkning av litiumjon-drivbatterier. Den har cirka 600 anställda.
 • Kolleda och Arnstadt – de flesta Mercedes-Benz motorer och AMG-motorer tillverkas i denna fabrik. Den har 1 400 anställda.
 • Rastatt – tillverkningsanläggningen i Rastatt har cirka 6 500 anställda och tillverkar Mercedes-Benz A-klass, B-klass och GLA.
 • Sindelfingen – sist men inte minst har fabriken i Sindelfingen flest anställda och är också den största Mercedesfabriken i världen. Med 25 000 anställda tillverkar fabriken i Sindelfingen olika fordon. Bland dessa finns Mercedes-Benz CLS, E-klass (Sedan & Wagon), S-klass (Sedan, Coupe & Cabriolet), Mercedes-AMG GT, AMG GT Coupe och Mercedes-Maybach.
  Vilka Mercedes har PARKTRONIC

Mercedes-Benz fabriker i USA

I USA finns det endast en Mercedes-Benz-fabrik och den ligger i Tuscaloosa, Alabama. Denna tillverkningsanläggning för Mercedes sysselsätter cirka 3 700 personer. Några av de Mercedes-fordon som tillverkas här är Mercedes-Benz SUV:er, till exempel Mercedes GLE-klass, GLE Coupe och GLS-Klass.
Fabriken i Tuscaloosa var den första större tillverkningsanläggningen för Mercedes-Benz utanför Tyskland. Den grundades 1995 och det första fordonet tillverkades i februari 1997. Anläggningen är också känd för produktionen av den populära sedanen Mercedes C-Klass.

Andra Mercedes-Benz-anläggningar runt om i världen

 • Peking Kina – detta är en av de största Mercedesfabrikerna utanför Tyskland och USA. Här tillverkas Mercedes C-klass, E-klass, GLA-klass, GLC-klass och motorer. Den har cirka 11 500 anställda.
 • Hambach, Frankrike – denna fabrik i Hambach i Frankrike är populär för att tillverka Mercedesbilar av modellserien ”smart ForTwo”.
 • Kecskemet, Ungern – vid denna fabrik tillverkas Mercedes B-klass, CLA-klass och CLA Shooting Brake. Den sysselsätter cirka 4 000 personer.
 • East London, Sydafrika – Här tillverkas Mercedes C-klass och har 3 300 anställda.
 • Magna Steyr, Graz, Österrike – Magna Steyr Graz har cirka 9 500 anställda. Företaget tillverkar Mercedes-Benz G-klass.

Frågor om Mercedes produktion runt om i världen

Är Mercedes tillverkade i Tyskland bättre?

Nej, det är de inte. Detta beror på att Mercedes har strikta kvalitetsstandarder som de uppfyller i alla sina fabriker runt om i världen. Det spelar alltså ingen roll om Mercedesbilen tillverkas i Tyskland, USA, Österrike, Brasilien, Kina eller till och med Sydafrika. Alla bilar är tillverkade av kvalitetsdelar och teknik av hög kvalitet.

  Vilka Mercedes har V12?

Vilka Mercedes-bilar tillverkas i Tyskland?

Mercedes-Benz har sitt huvudkontor och sina viktigaste anläggningar i Stuttgart i Tyskland. Företaget har dock olika fabriker som ligger på olika platser i landet. Alla dessa fabriker tillverkar olika bilmodeller, som t.ex: Mercedes A-klass, B-klass, C-klass, E-klass, GLC-klass, GLA-klass, SL-klass, S-klass, AMG GT, AMG GT Coupe och Mercedes-Maybach.

Var ligger Mercedes fabriker?

Mercedes må fortfarande ha sitt huvudkontor i Stuttgart, Tyskland, men företaget har fabriker runt om i världen. Mercedes-Benz har spridit sig brett och kan skryta med produktionsanläggningar i 22 länder. Förutom i Tyskland finns fabriker i länder som USA, Kanada, Brasilien, Kina, Argentina, Österrike, Mexiko, Sydafrika, Kanada, Mexiko och många fler.

Finns det några Mercedes som tillverkas i USA?

Olika Mercedes-Benz-modeller tillverkas vid Mercedes-Benz US International industrianläggning som är baserad nära Vance, Alabama. Denna anläggning tillverkade sitt första fordon i februari 1997. Några av de modeller som tillverkas vid denna anläggning är de populära Mercedes-Benz C-klass, GLE-klass och GLS-klass.

Tysk kvalitet över hela världen

Den ökade efterfrågan på Mercedes-Benz fordon internationellt har gjort det möjligt att öppna många Mercedes-fabriker runt om i världen. Den huvudsakliga tillverkningsanläggningen och huvudkontoret ligger dock fortfarande i Tyskland. Mercedes är alltså fortfarande tillverkad i Tyskland med tillverkningsanläggningar i 22 länder.
Alla Mercedes-fordon som tillverkas utanför Tyskland uppfyller fortfarande tyska kvalitetskontrollprocesser. De har förstklassiga säkerhetsfunktioner, presterar på en hög nivå och har alla de avancerade funktioner och den komfort som Mercedes-Benz-bilar tillverkade i Tyskland har. Det finns ingen skillnad bortsett från den geografiska basen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts