Problem med växellådan i Fiat Panda

Fiat Panda introducerades för pressen i december 1979 och har levt upp till sin hype som en prisvärd, mångsidig, lättskött och hållbar stadsbil. Men som alla bilar har den också flera problem, bland annat problem med växellådan. Så vilka är problemen med Fiat Pandas växellåda?

Några av de vanligaste problemen med Fiat Pandas växellåda är gnisslande ljud vid vänstersväng, grov växling, automatisk växellåda som går i friläge under körning och växelfel. Dessutom har vissa användare också rapporterat att de upplever att motorn går i vakuum efter växling, att transmissionslampan tänds, att växellådan spricker när man växlar och att hastigheten hoppar och inte kopplas in på bilen.

-> Kolla in det här om du vill veta mer om andra problem med Fiat Panda.

Vilka är de vanligaste problemen med Fiat Pandas växellåda?

Slipande ljud vid vänstersväng

Detta är ett av de vanligaste växellådsproblemen som Fiat Panda-ägare har registrerat. De flesta klagande säger att ett slipande ljud hörs när man svänger vänster. Detta inträffar vanligtvis när bilen klockar mer än 80k miles.

Det finns flera saker som kan få motorn att slipa när man svänger. Några av dem inkluderar låga transmissionsnivåer, utslitna transmissionsläckage och en släpande koppling. Låt en professionell mekaniker diagnostisera bilen och åtgärda problemet.

Automatväxellådan går i friläge under körning

Detta problem gäller endast Fiat Panda-modeller med automatisk växellåda. Även om det finns flera saker som kan få växellådan att gå i neutralläge, till exempel skadade växlar, överanvänd transmissionsvätska och slitna transmissionsband, orsakar låg transmission detta problem i Fiat Panda.

Därför är det viktigt att kontrollera och säkerställa att du har rätt transmissionsvätskor och andra typer av vätskor i din bil.

  Problem med Fiat 1.4 turbomotor

Växellådan spricker vid växling

En växellåda kan spricka på grund av ett konstruktionsproblem, hög belastning, tillverkningsfel eller till och med för lång tid i stillastående. Men i det här fallet spricker växellådan på grund av brister i smörjmedlet eller smörjsystemet.

Om du vill undvika att växellådan på din Fiat Panda spricker bör du se till att den är ordentligt smord. Se till att det finns tillräckligt med olja och transmissionsvätska.

Motorn går i vakuum efter att växeln har lagts i

Detta problem är inte särskilt vanligt men flera Fiat Panda-användare har rapporterat det. Eftersom kopplingslamellen kommer i kontakt med svänghjulet kan det slipande materialet som gör detta möjligt slitas ut och orsaka problemet. Av denna anledning är det viktigt att byta kopplingen var 93.000 till 120.000 mil.

Hastigheten hoppar och kopplar inte in bilen

Om din Fiat Panda-växellåda får hastigheten att hoppa men inte kopplar in växlarna är det ett tecken på att du har ett kopplingsproblem. Kopplingen kan vara skadad, felaktig eller haverera. Så om växellänkaget är defekt kan du höra ett klangande eller smattrande ljud. Dessutom är detta problem också vanligt i automatiska växellådor.

För att åtgärda problemet kan du behöva byta ut växellänkaget, vilket inte bara är kostsamt utan också besvärligt att byta ut.

Grov växling

Ett annat problem med Fiat Pandas växellåda som användare har klagat på är ojämn växling. Detta problem orsakas vanligtvis av smuts, låg eller brist på transmissionsvätska. I vissa fall kan det bero på ett vakuumproblem eller en felaktig sensor.

  Vanliga problem med Fiat Ducato

Så innan du åtgärdar problemet bör du låta diagnostisera bilen och fastställa den verkliga orsaken.

Lampan för växellådan tänds

När transmissionslampan tänds är det ett tecken på att din Fiat Panda har en dålig transmissionsvätska, en överhettad transmission eller att det är svårt att växla. Ändå kan byte av transmissionsvätska och regelbunden transmission förhindra sådana problem.

Fel på växeln

De flesta växelfel orsakas av pitting eller kontaktutmattning. Och som de flesta bilar är Fiat Pandas växelfel inte annorlunda. Detta händer på grund av höga tryckspänningar i kuggytan som leder till tryckutmattning på kuggytan.

Låt en mekaniker inspektera och reparera eller byta ut de berörda delarna. Att byta ut hela växeln är inte bara kostsamt utan också tidskrävande.

FAQ

Är Fiat Panda värd att köpa?

Det beror på vad du är ute efter. Om du är ute efter en kompakt, tillförlitlig, pålitlig, effektiv och lättskött stadsbil kommer du att älska Fiat Panda. Men om du letar efter en avancerad, högpresterande, lyxig och bekväm stadsbil bör du titta bort.

Hur länge håller Fiat Pandas växellåda?

Det beror på körförhållandena och hur mycket du bogserar. Men vid normal körning och bogsering bör växellådan på din Fiat Panda hålla i minst 5 år. Och med rätt skötsel och underhåll bör den hålla i mellan 5 och 7 år. Dessutom är det värt att notera att en manuell växellåda håller längre än en automatisk växellåda.

Vilka är de vanligaste problemen med Fiat Panda?

Förutom att ha problem med växellådan registrerar Fiat panda också olika problem. Några av de problem som användare har klagat på är dålig motorgång, ojämn körning, förlust av servostyrning, problem med att byta växlar, ånga från motorn och mycket mer.

  Överraskande fakta om Fiat Tipo

Har Fiat Panda automatisk växellåda?

Ja, den har en automatisk växellåda. Till skillnad från de äldre Fiat Panda-modellerna är de senaste generationerna utrustade med både manuell och automatisk växellåda. Användarna har möjlighet att välja en 5-växlad manuell, en 6-växlad manuell eller en 5-växlad automatiserad manuell växellåda. Observera att automatiska växellådor hjälper förarna att fokusera mer på vägen, till skillnad från deras manuella motsvarigheter.

Vilka är de vanligaste problemen med Fiat-transmissioner?

Fiat tillverkar snygga och pålitliga bilar. Bilarna är dock förknippade med flera problem som användare har rapporterat under årens lopp. Ett av de vanligaste problemen som Fiat står inför är transmissionsproblem. Vanliga problem med Fiats växellådor är felaktig programvara, växlingsproblem, växelfel, långsam respons på växlingar och mycket mer.

Slutliga tankar

Fiat Panda är en av de bästa stadsbilarna på marknaden. Det beror på att den är kompakt, pålitlig, bränsleeffektiv och lätt att underhålla. Men om den inte underhålls ordentligt kan den här bilen ge många problem som diskuterats ovan. De flesta av problemen kan dock undvikas genom att följa tillverkarens rekommenderade schemalagda underhållsservice. Dessutom bör man ha rätt körvanor för att få en lång livslängd.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts