Problem med BMW Steptronic-växellådan

Problem med BMW Steptronic-växellådan

BMW är ett av de mest innovativa bilmärkena på marknaden. Det är därför deras bilar är mycket avancerade och presterar enastående. En av de bästa BMW-innovationerna är BMW Steptronic-transmissionen.

Men precis som vanliga växellådor har även denna enhet sina problem. Men vilka är de vanligaste problemen med BMW Steptronic-transmissionen?

Vanliga problem med BMW Steptronic-transmissioner är fördröjd inkoppling, bränningslukt, svårigheter att växla, skakningar eller vibrationer och läckage av transmissionsvätska. Trots att BMW Steptronic-transmissionen har dessa problem är den mycket effektiv i prestanda.

Vilka är de vanligaste problemen med BMW Steptronic-växellådan?

Svårigheter att växla

Ett vanligt Steptronic-transmissionsproblem är svårigheter att växla. Det här problemet uppstår vanligtvis vid vissa hastigheter och varvtal. Vissa BMW-förare har rapporterat att de har svårt att växla, medan andra har haft ett fullständigt misslyckande med att växla. Därför är detta ett allvarligt problem som bör åtgärdas snabbt.

Normalt orsakas detta problem av slitna VANOS-solenoider. Men i vissa fall beror det på låga nivåer av transmissionsvätska eller förorenade vätskor. Så i stället för att gissa orsaken bör du besöka en professionell mekaniker så att de kan diagnostisera din bil och hitta den verkliga boven.

Om VANOS-solenoiderna är slitna ska du byta ut dem. Men om transmissionsvätskan är förorenad eller låg, se till att byta ut den eller fylla på den.

Fördröjd inkoppling

Förutom att ha svårt att växla har vissa användare av BMW Steptronic-växellådan rapporterat att de har fått fördröjd ingång av växlarna. Detta tyder också på att växlarna i Steptronic-transmissionen inte går in helt och hållet. I vissa fall kan föraren uppleva oregelbunden eller fördröjd växling från en växel till en annan.

  Har BMW:s reservdäck?

I de flesta fall orsakas detta problem av föråldrad programvara. Om så är fallet kommer en programuppdatering att åtgärda problemet och få normal växelkoppling. Du bör ändå besöka din betrodda mekaniker så att de kan ställa en diagnos på bilen och ta reda på det verkliga problemet.

Skakningar eller vibrationer

BMW Steptronic-transmissionen är tänkt att fungera smidigt utan att skaka eller vibrera. Om den därför skakar eller vibrerar som en manuell växellåda betyder det att din växellåda har ett allvarligt problem och bör inspekteras omedelbart innan saker och ting går överstyr.

Om du har ett sådant problem bör du besöka en professionell mekaniker eller ta bilen till ett BMW-servicecenter för en kontroll. En av huvudorsakerna till skakningar och vibrationer beror på slitna styrskivor. Du kan behöva byta ut de dåliga remskivorna mot nya för att åtgärda problemet.

Brinnande lukt

Om du märker en brinnande lukt från din Steptronic-transmission är detta ett tecken på att transmissionsvätskan förmodligen överhettas på grund av smuts, skräp eller nedbrytning av metalldelar och slam. Du bör därför åtgärda problemet så snart som möjligt för att undvika ytterligare skador på växellådan.

Nästa sak att göra är att inspektera transmissionsoljan och dess nivå. Om transmissionen är mycket låg bör du alltså tillsätta rätt mängd olja eller vätska. Om oljan tvärtom är förorenad av smuts, skräp eller slam bör du låta byta ut den mot ny transmissionsolja och -vätska som gör att den fungerar smidigt.

  Vanliga frågor och problem med BMW xDrive

Läckage av växellådsvätska

BMW Steptronic-transmissionen är välgjord, vilket innebär att ett läckage av transmissionsvätska kan betyda att något är fel med transmissionen. Om felmeddelandet för växellådan kommer på din bils instrumentpanel och indikerar ett läckage av växellådsvätska bör du därför inspektera din bil noggrant.

Några av de främsta orsakerna till läckage av växellådsvätska är slitna packningsskydd och tätningar. Så om du har ett läckage av växellådsvätska ska du kontrollera dessa två delar och byta ut dem om de är orsaken. Detta kommer att stoppa läckaget och låta din växellåda fungera smidigt.

FAQ

Är BMW Steptronic-transmissionen bra?

Ja, BMW Steptronic-transmissionen är riktigt bra. Det beror på att den har visat bättre prestanda än en bil som körs med en manuell växellåda. Dessutom är den här transmissionen mycket effektiv när det gäller att överföra kraft samtidigt som den växlar växelförhållandet smidigt för att effektivt utnyttja motorns vridmoment.

Vad är Steptronic-transmission?

En Steptronic-transmission är en transmission från BMW som ger föraren valmöjligheter så att de inte behöver välja mellan en automatisk eller manuell växellåda. Dessutom har denna växellåda ett helautomatiskt körläge, ett manuellt körläge som tillåter högre motorvarv före växling och ett manuellt växelläge som gör det möjligt för användaren att växla manuellt.

Hur länge håller BMW Steptronic-transmissionen?

BMW Steptronic-transmissionen är lika hållbar som vanliga BMW-transmissioner. I genomsnitt håller den mellan 150 000 och 300 000 mil. Steptronic-transmissionens livslängd bestäms alltså också av hur väl du underhåller den. Andra faktorer som bestämmer dess livslängd är förarens körvanor och hur de använder bilen.

  Billigaste sättet att byta ut en BMW-nyckel?

Hur kan jag förebygga problem med BMW:s växellåda?

Om du vill förlänga livslängden på din BMW-transmission är det viktigt att du tar väl hand om din bil. Du bör till exempel följa BMW:s rekommenderade underhållsservice och kontrollera olje- och vätskenivåerna. Dessutom spelar byte av transmissionsvätska och andra vätskor i bilen en viktig roll för hur länge transmissionen håller.

Vad är det bästa sättet att korrekt diagnostisera problem med BMW Steptronic-transmission?

Det bästa sättet att exakt diagnostisera BMW Steptronic-transmissionsproblem är att ta bilen till en professionell mekaniker eller BMW-serviceverkstad. Detta beror på att sådana ställen har tillförlitliga diagnostiska skanningsverktyg för bilar som hjälper till att lokalisera det verkliga problemet genom att läsa koder från transmissionskontrollenheten.

Så BMW-förare med Steptronic-transmission bör inte ignorera transmissionsfelmeddelandet på skärmen, utan ta bilen till en verkstad och ta reda på vad som är problemet.

Slutsats

Efter att ha tittat på några av de vanligaste BMW Steptronic-transmissionsproblemen kan du nu ta väl hand om din bil genom att följa BMW:s rekommenderade underhållsservice. Detta kommer att bidra till att hålla din bil i gott skick och hålla länge. Med rätt underhåll kan de flesta av ovanstående problem undvikas.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts