Peugeot e-208 vs Hyundai Kona – Vilken är bäst?

2023 Peugeot e-208

Både Hyundai och Peugeot är några av de mest populära biltillverkarna i Europa eftersom de kombinerar överkomliga priser med massor av teknik, ett stort utbud av modeller och elektriska drivlinor. Eftersom världen fortsätter att skifta mot elbilar mer och mer har båda dessa märken gjort betydande förändringar för att omvandla sina respektive sortiment till att inkludera fler elbilar än elbilar tidigare.

Peugeot e-208 är Peugeots minsta elbil, vilket också gör den till en instegs elbil Peugeot elbil. Hyundai Kona är fortfarande den minsta Hyundai hybrid/elbilen, men detta kommer att förändras mycket snart eftersom Hyundai planerar att komma ut med flera mindre elbilar snart. Hur som helst kommer vi att jämföra Peugeot e-208 vs Hyundai Kona och berätta vilken av dessa två som är den bättre bilen.

Vi kommer att jämföra dessa med avseende på pris, design, effekt, batteristorlek, räckvidd, laddningshastigheter, praktiska egenskaper, körupplevelse och funktioner. Det är värt att nämna att båda modellerna sannolikt kommer att ersättas med nyare iterationer inom ett år eller två eftersom båda bygger på relativt gamla plattformar.

I slutet av den här artikeln borde du ha en bred förståelse för vad som gör båda dessa så populära och varför den ena är bättre än den andra.

Peugeot e-208 – Den minsta elbilen från Peugeot

Med ett utgångspris på 31 345 pund i Storbritannien, 32 250 euro i Nederländerna och 35 350 euro i Tyskland verkar e-208 slå sig ner i den lägre änden av elbilsspektrat, men den kostar mycket mer än sin kusin med elmotor. För detta pris får du en subkompakt två- och fyradörrars elbil med framdrift, en enda elmotor med 139 hk och ett riktigt attraktivt utseende.

  Vanliga problem med Hyundai i40

e-208 har också ett 45 kWh användbart batteri som bör räcka till mellan 125 och 265 mils räckvidd beroende på hur du kör bilen och temperaturen utomhus. Du kan ladda detta batteri från 10 % till 80 % med en långsam 7,4 kW växelströmsladdare på 7 timmar och 15 minuter eller på 25 minuter om du utnyttjar en 150 kW DC-snabbladdare.

Designen på e-208 är en av dess starka sidor eftersom den ser riktigt snygg ut både på insidan och utsidan. Utrymmet som erbjuds ligger i linje med resten av segmentet, men vi kan inte dölja att dessa bilar är ganska små för många förare.

Utrustningen som erbjuds är riktigt bra samtidigt som körupplevelsen är riktigt sammansatt eftersom den lilla e-208 hanterar sig mycket bättre än sin ICE-kusin.

Hyundai Kona – den elektriska instegsbilen Hyundai elbil/Hybrid

I den här artikeln kommer vi att fokusera på Hyundai Kona elbil/hybrid eftersom det är den enda modellen som direkt konkurrerar med e-208. Kona Electric börjar från 36 400 euro i Tyskland, 32 450 pund i Storbritannien och cirka 39 000 euro i Nederländerna. Toppmodellerna kostar 42 900 euro i Tyskland, 46 795 euro i Nederländerna och 37 750 pund i Storbritannien.

Hyundai Kona är en subkompakt crossover-SUV vilket innebär att den erbjuder en något upphöjd körställning som ger dig bättre sikt och gör att du känner dig lite svalare på vägen. Du kan välja mellan ett mindre användbart batteri på 39 kWh eller ett större batteri på 64 kWh för toppmodellen. 39kWh-modellen trycker ut 139 hk medan 64kWh-modellen erbjuder 201 hk.

  Hyundai Genesis Coupe Tillförlitlighet

Du kan förvänta dig en räckvidd på mellan 110 och 235 mil för 39kWh-modellen eller 175 och 370 mil för 64kWh-modellen beroende på dina körtider och vanor. 39kWh-modellen laddas via en AC-laddare på 7,2 kW som laddar batteriet på 6 timmar hela DC-snabbladdning på 44 kW tar 47 minuter. 64kW-modellen erbjuder en 11kW AC-laddning på 7 timmar medan AC-laddningen är begränsad till 77kW vilket motsvarar 44 minuter.

Hyundai Kona ser finurlig ut och har ett urbant designspråk som många gillar. Den har bra standardutrustning och mer utrymme, men är inte lika underhållande att köra som e-208.

Slutsats – Hyundai Kona elbil är den bättre bilen

Peugeot e-208 har varit något av vår favorit i de flesta av de här jämförelserna, men Hyundai Kona elbil tar hem kronan. Anledningen till att Kona elbil är bättre är att det är en kompakt crossover med mer sitt- och bagageutrymme, något bättre teknik, ett större batteri, större räckvidd, bättre sikt, bättre säkerhetsreferenser och bättre återförsäljningsvärde.

e-208 är förvisso mer prisvärd och erbjuder snabbare laddningshastigheter, men den kommer till korta när det gäller övergripande användbarhet och popularitet eftersom crossover-SUV:er nu är helt i ropet på de västerländska marknaderna.

FAQ-avsnitt

Är Hyundai Kona elbil säkrare än Peugeot e-208?

Peugeot e-208 var nelectric carer testad av Euro NCAP eftersom den senaste 208 som testades var 2019 års ICE-modell, men vi kan ta 208 som referenspunkt eftersom Peugeot egentligen inte förändrade mycket med e-208 förutom att anpassa den för att hysa en elektrisk drivlina. Med det sagt får e-208 ett betyg på 4 av 5 stjärnor, vilket är hyggligt.

  Peugeot e-208 vs Opel Corsa-e - Vilken är den bästa elbilen?

Hyundai Kona å andra sidan är en 5-stjärnig Euro NCAP-klassad bil med riktigt bra säkerhetsreferenser över hela linjen. Kona har också mer standardiserad säkerhetsteknik jämfört med e-208, samtidigt som paletten av tillvalsutrustning också är mer omfattande.

Är Hyundai Kona en terrängbil?

Även om Hyundai Kona klassas som en SUV har den absolut ingen plats på en terrängbana. Dagens SUV:er är inte lika hårt inriktade på att vara fantastiska terrängbilar som förr eftersom de flesta moderna SUV-köpare föredrar lyx, komfort och bra köregenskaper på vägen.

Kona har dock AWD och en något förhöjd markfrigång, vilket gör den användbar vid mild terrängkörning och snökörning.

Vad gör en bra elbil till en bra elbil?

En bra elbil är en bil som är bekväm att använda, inte är överdrivet dyr, har en orubblig snabbladdningshastighet, har mer än 250 mils räckvidd i de flesta miljöer, har bra autonom teknik och inte överkompenserar genom att vara en elbil.

Detta innebär att bra elbilar går på sin sak utan att skrika till världen att de är elbilar. Dessa bilar är välgjorda, rymliga, överlägset säkra och håller dessutom sitt värde riktigt bra och går inte sönder alls lika ofta som bilar med förbränningsmotor.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts