Peugeot 2008 1.2 Puretech Motorproblem

I mitten av vissa Peugeot 2008-modeller ligger 1.2 PureTech-motorn, en drivlina som lovar en balans mellan kraft och bränsleekonomi utan att bryta ditt bankkonto. Även om motorn har fått beröm för sin prestanda, har vissa ägare stött på några utmaningar som verkligen förtjänar lite uppmärksamhet.

I den här artikeln fördjupar vi oss i de motorproblem med Peugeot 2008 1.2 PureTech som har dykt upp över tid, i syfte att ge insikter i potentiella problem som förare står inför och hur du kan undvika dessa helt. Från rapporterade problem relaterade till motorprestanda till oro över tillförlitlighet, utforskar vi de vanligaste orsakerna som påverkar detta välrenommerade kraftverk.

De vanligaste motorproblemen med Peugeot 2008 1.2 PureTech inkluderar problem med kamremmen, turboladdare, eventuella kylvätskeläckage och hög oljeförbrukning. 1.2 PureTech kan också drabbas av andra problem som programvaruproblem eller enstaka feltändningar, men dessa fyra tar kronan som de vanligaste problemen.

Nu är det dags att gå lite mer på djupet med alla dessa, vilket innebär att berätta vad som orsakar dem och vad du kan göra för att både åtgärda och undvika dem. 1.2 PureTech är inte en perfekt motor på något sätt, men du kan göra den bättre om du vet vad som kan gå fel med den och håller koll på det.

Problem med styrkedjan

Om du är någon som ägde eller planerar att äga en Peugeot med 1.2 PureTech-motorn, är chansen stor att du har hört talas om de ökända kamkedjeproblemen. Dessa är verkligen ett problem och de börjar med det fruktade skramlande ljudet som senare får spännaren att misslyckas och timingkedjan att snäppa.

  Peugeot e-208 vs VW ID.3 - Vilken är bäst?

Om det händer kommer din motor sannolikt att vara slut och du kommer att behöva investera i en helt ny motor eller en grundlig motorrenovering. En motorvarningslampa kan också tändas intermittent, vanligtvis när du startar bilen, eftersom det indikerar att motorns timing blir ojämn.

Om du ser intermittenta kontrollampor och hör skrammel från motorns bakre del, se till att ta din Peugeot till en återförsäljare eller en erfaren mekaniker och börja undersöka möjligheten att byta ut kedjan helt och hållet.

Problem med turboladdare

En mängd mindre och inte så små turboladdningsrelaterade problem, inklusive turbolag, kan leda till fördröjd kraftöverföring, vilket påverkar fordonets respons under acceleration och ibland gör din bil för långsam för att ansluta till en påfartsramp eller en rondell.

Dessutom har vissa förare upplevt minskad motorprestanda på grund av fel på turboladdare eller läckage i insugningssystemet, vilket gör att luft släpps ut och hämmar motorns effekt. Dessa problem kan leda till försämrad bränsleeffektivitet och total motorprestanda, så mycket att din bil knappt går att köra.

Läckage, utslitna komponenter och bristande underhåll är vanligtvis orsakerna, så se till att underhålla din drivlina när det behövs för att undvika att dessa problem uppstår.

Läckage av kylvätska

Kylvätskeläckage kan leda till en gradvis förlust av motorns kylvätska, vilket stör dess förmåga att reglera temperaturen effektivt och därmed får motorn att överhettas. Detta kan orsaka en rad problem med interna motorkomponenter som kan kräva omfattande översyn och byte.

  Köpa en begagnad Peugeot 3008 - saker att kontrollera

Ägare av Peugeot 2008 1.2 PureTech-modeller rekommenderas att regelbundet inspektera kylsystemet efter tecken på läckage och åtgärda dem omedelbart för att förhindra kostsamma reparationer och säkerställa att motorn fungerar korrekt. Det är därför viktigt att hålla ett öga på temperaturmätaren och att kontrollera bilen för kylvätskeläckage närhelst du kan.

Hög oljeförbrukning

Sist, men absolut inte minst, måste vi också prata om överdriven oljeförbrukning som kan få din motor att svälta. Vissa säger att dessa problem orsakas av utslitna packningar och tätningar medan andra anser att detta är normalt för 1.2-motorn.

Hur som helst bör du först kontrollera om det finns några läckor i systemet. Om inte, försök att övervaka motorns oljeförbrukning så mycket du kan och se till att fylla på när det behövs. Om din bil fortfarande omfattas av garantin bör du lämna in den och be Peugeot att ta itu med problemet eftersom överdriven oljeförbrukning knappast kan anses vara normalt.

FAQ-sektion

Är Peugeots 1.2 PureTech-motor bra?

1.2 PureTech-motorn har avancerad teknik, inklusive direkt bränsleinsprutning och turboladdning, vilket gör att den kan leverera en bra balans mellan kraft och bränsleekonomi. Många förare uppskattar den snabba accelerationen och mjuka kraftöverföringen, vilket gör den lämplig för både stadskörning och motorvägskörning, men den här motorn är långt ifrån perfekt.

De problem som nämnts ovan, särskilt de som är förknippade med motorns timing, kan vara så allvarliga att de kan förstöra motorn helt och hållet. Därför rekommenderas det allmänt att du väljer ett väl underhållet exemplar med all servicehistorik, t.ex. regelbundna oljebyten, om du köper en begagnad bil.

  Peugeot e-208 vs Tesla Model 3 - Vilken är bäst?

Hur stark är Peugeot 1.2 PureTech?

Vanligtvis varierar effekten hos Peugeot 1.2 PureTech-motorn från cirka 82 hästkrafter (hk) för de lägre varianterna till cirka 130 hk för de högre turboladdade versionerna. Motorns styrka uppnås genom användning av avancerad teknik som direkt bränsleinsprutning och turboladdning, vilket optimerar bränsleeffektiviteten samtidigt som den ger tillräcklig effekt och vridmoment för en tillfredsställande körupplevelse.

Sådana siffror kan knappast ses som något speciellt, men de flesta ägare är överens om att 130 hk-modellen är tillräcklig för de flesta tillämpningar eftersom den också är mycket effektiv och tyst.

Hur länge kan en Peugeot 1.2 PureTech hålla?

Den totala livslängden för Peugeot 1.2 PureTech beror på underhåll, service, körvanor och driftsförhållanden. Om du tar hand om den på rätt sätt finns det ingen anledning till att din 1.2 inte skulle hålla mer än 250 000 km eller till och med mer än så.

Många av dessa motorer har till och med gått över 300 000 km, men de har bytt kamkedja och har sannolikt reparerats många gånger. Hur som helst, om du tar hand om den bör 1.2 kunna hålla länge.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts