Påverkar kallt väder Tesla-batteriet?

Påverkar kallt väder Tesla-batteriet?

Teslas popularitet har ökat stadigt under åren och det är en av de mest anmärkningsvärda elbilarna på marknaden. Ett stort antal personer som bor i kalla klimat har dock haft en del klagomål på dess effektivitet. Detta för oss till frågan – påverkar kallt väder en Tesla?
Definitivt ja. Kallt väder påverkar Tesla-batterier och även andra EV-batterier. Enligt AAA förlorar elbilsbatterier cirka 40 % av sin räckvidd i extremt kalla miljöer. Om du ska köra i kallt väder kan du därför räkna med att bilens räckvidd minskar drastiskt.

Temperaturen påverkar batteriets räckvidd

Förutom kalla temperaturer kan extremt varma temperaturer också påverka batteriernas räckvidd. Varmt väder påverkar dock inte batteriets räckvidd lika kraftigt som kallt väder.
AAA har upptäckt att körning av ett elfordon vid 20 grader F leder till en räckviddsförlust på 12 % när kupévärmaren inte är påslagen. Men när du slår på kupévärmaren minskar räckvidden snabbt från 12 % till 41 %.
Vid 95 grader F minskade räckvidden med 4 % när luftkonditioneringen inte används, men den minskade ytterligare till 17 % när luftkonditioneringen används. I studien konstaterades dessutom att Teslas räckvidd vid full laddning gav 239 mil, men att den minskade till 91 mil vid 20 grader F.
Tesla hävdar å andra sidan att dess räckvidd endast minskar med 1 % i kallt väder, vilket många konsumenter i kallt väder har bestridit. Sammantaget är det uppenbart att Teslas räckvidd minskar i kallt väder eftersom batteriets effektivitet påverkas.

Hur du maximerar din Tesla EV:s räckvidd i extrema temperaturer

Den goda nyheten är att Tesla förstår EV-bilarnas kamp i kallt väder och därför erbjuder de flera tips för att maximera din bil i extremt väder. Några av deras tips för kallt väder är bland annat:

  • Ha en planerad avgång – Tesla råder förare i kalla områden att ha en planerad avgång eftersom det hjälper till att spara energi.
  • Förbered din bil – Detta hjälper till att förvärma bilen när du aktiverar funktionen för förbehandling eller avfrostning i Tesla-appen.
  • Spara energi på vägen – Det är förståeligt att kupén blir kall i kallt väder, men du bör göra ditt bästa för att minska energiförlusterna genom att begränsa energianvändningen. Detta kan du göra genom att undvika frekvent och snabb acceleration eller genom att använda sätesvärmare i stället för att värma upp hela kupén.
  • Använd vinterdäck och tillbehör – För att undvika stress på batteriets ström och förlust, se till att använda vinterdäck på vintern, eftersom de ger mer dragkraft och grepp. Dessutom gör de det lättare och säkrare att styra bilen.
  Varför är elbilar bättre än gasbilar?

Vilken Tesla-modell är bäst för kallt väder?

Tesla Model Y

Det är inte alla Tesla-modeller som presterar utomordentligt bra i kallt väder. Så om du bor i en region där det är kallt större delen av året är det bättre att välja Tesla Model Y. Detta är en elektrisk crossover med ett utgångspris på cirka 53 000 dollar.
Tesla Model Y använder interiören, chassit och drivlinan från den mindre Tesla Model 3. Den är dock ganska rymlig med ett extra lastutrymme. Den har också extra säten på tredje raden och SUV-styling, vilket gör att den sticker ut från Model 3.
Dessutom är kraften från Model Y:s dubbla inbyggda elmotorer enorm, vilket gör att den kan accelerera från 0 till 60 på bara 3,5 sekunder. Köparna har möjlighet att välja olika drivlinor eftersom basmodellen i standardutbudet har RWD, medan modellerna med lång räckvidd och prestanda har ett AWD-system.
Alla dessa smarta funktioner finns i de flesta Tesla-modeller. Men det som gör Tesla Model Y perfekt för kallt väder är tillägget av en värmepump. Den här pumpen är en spelförändring när det gäller vinterväder.
Eftersom de flesta Tesla-modeller kan förlora nära 40 % av sin räckvidd under vintern hjälper värmepumpen till att lösa detta problem. De flesta Tesla använder resistiv uppvärmning, vilket skapar en enhet värme från varje energienhet som hålls i batteriet.
Med detta koncept kommer värmepumpen att arbeta för att maximera effektiviteten när den tar bort värmen från utsidan och pumpar in den i ditt fordon. Kort sagt kommer din bil inte att generera värme som minskar batteriets räckvidd, utan i stället flytta värme runt.
Observera att värmepumpen kan producera 2 till 3 kW värme för varje 1 kW energi som används för att pumpa den. Så Tesla Model Y kommer inte att dra lika mycket värme som andra Tesla-modeller utan den här funktionen.

  Är Tesla bättre än Lexus?

FAQ

Vad påverkar Teslas batterieffektivitet i kallt väder?

Precis som för gasdrivna fordon är det flera faktorer som påverkar Teslas räckvidd. Dessa inkluderar terrängen, förarens beteende, passagerarantalet, utomhustemperaturen och hastigheten. Så om du tänker köra i kallt väder bör du ta hänsyn till alla dessa faktorer innan du beräknar batteriets räckvidd.
Om du tänker köra din bil i kallt väder är det avgörande att ha en Tesla Model med ett batteripaket som har mer kraft. Ju längre räckvidd desto bättre. Det är till exempel bättre att ha en Tesla Model S med en räckvidd på 412 mil än att ha en Tesla Model 3 med en räckvidd på 236 mil.

Vilken är den bästa temperaturen för ett Tesla-batteri få?

Försök att hålla ditt Tesla-batteri över 40 grader F. Om de hamnar under denna temperatur eller över 115 grader F kommer batterierna inte att fungera optimalt. De mest effektiva temperaturintervallet är mellan 60 och 80 grader F.

Kan du köra en Tesla i regn?

Ja, det kan du. Du kan köra vilken Tesla-modell som helst i regn eller till och med i snö. Tesla presterar faktiskt exceptionellt bra i regn, jämfört med de flesta bilar med ismotor. Faktum är att Tesla-fordon är mer väderbeständiga än de flesta fordon på marknaden. Räkna ändå med att räckvidden sjunker något i ogynnsamma vädersituationer.

Se till att motorn inte blir för kall

I slutändan påverkar kallt väder Teslas batteri. Teslas batterier presterar som bäst mellan 60 och 80 grader F. Så om temperaturen sjunker under 40 grader F blir batteriet mindre effektivt och börjar tappa i räckvidd. Ju kallare temperaturen är, desto sämre blir räckvidden. Du kan dock tillämpa flera tips för att försöka begränsa batteriets energiförlust när du kör i kallt väder.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts