Överraskande fakta om VW Passat

2023 VW Passat

VW Passat är en av de mest framgångsrika familjeläktarna någonsin eftersom den introducerades redan i början av 1970-talet, men dess framtid är lika osäker som den någonsin har varit. Enligt VW kommer den nya Passat-sedanen inte att göra entré på marknaden 2024 eftersom dess plats nu kommer att upptas av den jämförelsevis mer stilfulla VW Arteon.

VW Passat kombi kommer att fortsätta tillverkas, men VW har beslutat att SUV:er, EV:er och crossovers är mycket viktigare för företaget än att hålla Passat sedan vid liv. Hur som helst har det under dess fem decennier långa historia funnits många överraskande fakta om VW Passat, och vi kommer att berätta de mest överraskande för dig.

Det är den mest framgångsrika mellanstora bilen i historien.

Med mer än 30 miljoner sålda VW Passat är Passat den mest framgångsrika mellanstora bilen någonsin, och en av de mest framgångsrika bilarna i allmänhet. Anledningen till att Passat har en sådan fantastisk historia är att den verkligen är en av de bästa sedans du kan tänka dig. Till att börja med kostar den inte lika mycket som sina mer premium Audi A6, BMW 5-serie eller Mercedes E-klass konkurrenter.

För det andra erbjuder den mer utrymme och mer övergripande praktiska egenskaper än någon av dessa samtidigt som den är mycket mer prisvärd att leva med. Den får all den teknik du någonsin skulle vilja ha, den är oerhört säker, bekväm och lätt att köra. Det är verkligen ett komplett paket på alla sätt och vis, det är lite tråkigt att den försvinner, men Passat kan göra comeback så småningom.

  Aiways vs VW - vilken är bäst?

Standardutrustningen är bra i hela sortimentet

En annan ganska överraskande sak med VW Passat är att den kommer med en överraskande mängd standardutrustning på NA-marknaden, så mycket att den slår sin mer premiumtunga tyska trio i många avseenden. Till att börja med kommer alla Passat-modeller med LED-strålkastare, tvåzons klimatkontroller med ventilationsöppningar i baksätet, varning för kollisioner framåt och frontassistans på alla modeller.

Detta är inte något som du kan få med dess dyrare och mer premium Audi A6. Dessutom är det större infotainmentsystemet i nya VW Passat standard i alla VW Passat-modeller vilket ytterligare gör den otroligt konkurrenskraftig för sitt pris.

Dieselmotorn 2.0L BiTDI är ett underverk

Den här är endast för våra europeiska läsare eftersom 2.0L BiTDI inte finns tillgänglig i NA. Detta är en av, om inte den mest imponerande 4-cylindriga 2,0L dieselmotor som någonsin har kommit ut eftersom den erbjuder 240 hk och nästan 400 lb-pund vridmoment. Detta är en enorm siffra för en liten 2,0 l dieselmotor och den här motorn är kraftfullare än någon av de 4-cylindriga dieselmotorer som du hittar i någon BMW, Audi eller Mercedes från den här tiden.

Detta gör det möjligt för Passat att nå 60mph från stillastående på lite mer än 6 sekunder samtidigt som den ger en lika imponerande 50MPG UK. Detta innebär att en 240 hk, AWD, dubbelkopplad 2.0L BiTDI Passat med en full 66L 14,5-gallon tank kan hålla i mer än 710 miles innan den behöver tanka.

Ratten är förskjuten

Ett annat faktum som du förmodligen aldrig hört talas om är att NA VW Passat har en nästan 1 tum förskjuten ratt till höger vilket beror på att B8 Passat är starkt baserad på B7 som är en jämförelsevis smalare bil. Även om en 1 tum inte gör någon enorm skillnad är den märkbar när man väl är medveten om den.

  Problem med adaptiv farthållare hos VW

Om du inte känner till det här är det inte troligt att du kommer att bli trevlig. Så om du äger en Passat kommer du förmodligen inte att kunna glömma det från och med nu.

Passat R36

Redan i slutet av 2000-talet kom Volkswagen ut med Passat R36 som var en speciell prestandautgåva av Passat med var också den sista gången R36 Passat kom till. Den har en V6-motor på 3,6 liter med 300 hästkrafter, ett VW 4MOTION AWD-system och kan nå 60 mph från stillastående på bara 5 sekunder.

För att ge ett sammanhang behövde 2008 års BMW M5 en sekund mindre för att nå 60 mph från stillastående, vilket inte är en alltför stor tidsskillnad med tanke på att BMW:n har mer än 500 hk och en massiv V10-motor med naturlig insugning. Den V10-drivna Audi A6 från 2008 med en motor från Lamborghini behövde nästan en halv sekund mer för att nå 60 mph jämfört med R36.

FAQ-avdelning

Vad är bra med Volkswagen Passat?

Det finns många bra saker med VW Passat, så mycket att det är svårt att få in så många fördelar i en enda artikel. Till att börja med är Passat en av de bäst prissatta mellanstora sedans som finns, eftersom den överbryggar den välbehövliga klyftan mellan vanliga ekonomisedans och mer premiumtyska sedans, samtidigt som den lutar sig mer mot premiumsegmentet av marknaden.

  Vanliga problem med Volkswagen E-Golf

För det andra är VW Passat känd för att vara billig i drift, mycket ekonomisk och oerhört rymlig, vilket gör den till en perfekt familjebil. Det är verkligen svårt att köpa en bättre familjebil än Passat om man inte har en obegränsad budget. Slutligen har VW Passats design alltid gått i takt med tiden och dess infotainmentsystem är på många sätt mer avancerat än det du hittar i en A6 från före 2019.

Vad är dåligt med Volkswagen Passat?

Många anser att VW Passat är så klinisk, så bra, att den blir tråkig, och jag tenderar att hålla med. Passat är mer ett verktyg än ett imponerande maskineri som spelar på dina hjärteband. Den gör allting så bra att den inte lämnar dig i behov av att tänka på något. Å andra sidan har till exempel BMW 5-serien många brister, men många av dessa brister ger karaktär.

Passat får inte heller några speciella motorer längre, alla är tysta, sofistikerade och effektiva, men också ganska livlösa och tråkiga. Slutligen ger VW Passat bara vettiga midlife male vibes, som om det är en bil som inte hur man bär något annat än en rutig skjorta. Den är så intetsägande att endast de mest välutrustade R-Line-modellerna kan dra till sig lite uppmärksamhet från endast VW-entusiaster.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts