Överraskande fakta om VW Golf GTI

2023 VW Golf GTI

Volkswagen Golf GTI är en av de mest ikoniska heta hatchbacks som finns eftersom den har funnits i lika många år som några av världens mest populära märken. Det är en bil som kombinerar fördelarna med den vanliga Golf, som är en av de bästa allroundbilarna någonsin, med en motor med höga hästkrafter, sportig styling, sportig fjädring och en mer direkt och spännande styrning.

I den här artikeln kommer vi att nämna några av de mer överraskande fakta om VW Golf GTI som kommer att tjäna dig väl om du är på marknaden för en sådan. Många människor är inte ens medvetna om dessa, vilket är anledningen till att den här artikeln kommer att lämna dig med något som du inte visste tidigare. Så om du vill veta mer om VW Golf GTI ska du se till att läsa den här artikeln!

Allt handlar om en 4-cylindrig motor

Den första VW Golf Mk1 GTI kom ut 1976 vilket gör GTI till en av de äldsta prestandabilarna någonsin. Den första generationen av GTI, och varje generation som kom efter den, är utrustad med en fyrcylindrig motor vilket innebär att det övergripande receptet för GTI har varit detsamma sedan 1970-talet. Detta gör den riktigt imponerande eftersom du kan se hur VWs 4-cylindriga motorer har utvecklats med tiden.

Den första GTI:n har 110 hk medan den allra senaste Mk8 GTI:n har 245 hk. Även om Mk1 GTI:s maxhastighet på 182 km/h är imponerande för 1970-talet kan Mk8 GTI klara mer än 254 km/h.

  Är Volkswagen T-Roc en bra bil?

Den var tänkt att vara en bil med begränsad upplaga.

Från början ville VW sälja 5 000 GTI-modeller och de var till och med rädda för att de aldrig skulle kunna sälja mer än 500 av dessa. Snabbt fram till mitten av 2020 gick VW ut och sa att de lyckades sälja mer än 2,3 miljoner VW Golf GTI-modeller sedan starten.

Detta gör det bara uppenbart hur intresserade människor faktiskt är av GTI, men VW trodde att det inte skulle bli så.

En Golf GTI Cabriolet existerar

Mk6 Golf GTI var en rak framgång för VW eftersom den introducerade en lyxigare och bekvämare version av Golf, men den introducerade också en VW Golf GTI cabriolet. Golf Mk6 cabriolet var den snabbaste VW cabrioletbilen i sin tid, vilket verkligen är imponerande.

Det är rättvist att säga att intresset för en cabriolet hot hatchback aldrig har varit stort vilket är anledningen till att VW avvecklade GTI Cabriolet, och från och med nu kommer de troligen aldrig att ta tillbaka den.

En mittmonterad W12 Golf GTI

Japp, du läste rätt, en W12 VW Golf GTI. År 2007 kom VW ut med sin kanske galnaste konceptbil någonsin. På den österrikiska festivalen Worthersee presenterade VW en mittmonterad Mk6 W12-driven Golf GTI med 650 hästkrafter. Motorn kom från Bentley Continental GT.

W12 GTI är ett Frankensteinmonster, vilket innebär att den har frambromsar från en Audi RS4, bakbromsar från en Lamborghini Gallardo och en motor från en Bentley. VW tillverkade W12 Golf på bara sex veckor, och bilen är fortfarande den mest löjliga versionen av Golf som någonsin skapats.

  Vanliga problem med Volkswagen Up

Den är en perfekt blandning av prestanda och komfort

Volkswagen Golf GTI är en bil som kan göra allt, vilket innebär att den kan nå löjliga hastigheter på kort tid samtidigt som den är enormt bekväm. Det finns egentligen inget annat som VW Golf GTI, särskilt när man tänker på hur billigt det är att köra den här bilen och hur kapabel den faktiskt är.

Nya Golf GTI kan ta sig an några superbilar när det gäller 0-60mph-tider, men den kan också hålla dig trevlig och bekväm i det längsta.

Designen

Vi ska också nämna de speciella designdetaljerna som följer med VW Golf. Sedan den allra första VW Golf har VW behållit saker som t.ex. rutiga säten som endast finns tillgängliga för GTI och som har funnits tillgängliga med varje iteration av GTI som någonsin har kommit ut.

Växelspaken med golfboll är också en specialitet från VW Golf, medan de senaste generationerna av Golf GTI också har röda detaljer i strålkastarna. Slutligen, varje gång en ny GTI kommer ut följer VW upp den med en speciell unik hjuldesign som är särskilt reserverad för GTI.

FAQ-avsnittet

Vad är bra med VW Golf GTI?

Det finns många saker som är fantastiska med VW Golf GTI, och ingen annan är så speciell som dess 4-pots motor med 245 hk. GTI är en FWD-bil och kan fås med antingen manuell eller automatisk växellåda. Detta gör GTI till en riktig förarbil vilket är anledningen till att den är så älskad av så många generationer och varför den troligen kommer att finnas kvar så länge som möjligt.

  Vad är skillnaden mellan Volkswagen ID.4 och ID.5?

GTI är också en riktigt bekväm bil med mycket utrymme i varje rad och i bagageluckan. Den får en perfekt blandning av den modernaste tekniken och komfortfunktioner utan att vara överdrivet bekväm eller överdrivet sportig. Den är perfekt balanserad mellan att vara en bra vardagsförare och en rolig helgcanyoncarver.

Vad är dåligt med VW Golf GTI?

Vissa äldre generationer av VW Golf GTI är kända för att vara lite knepiga att köra och ganska ryckiga, vilket är anledningen till att många anser att dessa bilar är osäkra. Det är naturligtvis en fullständig lögn, men det är sant att GTI kan bli knepig om du inte är medveten om hur man kör en framhjulsdriven bil med höga hästkrafter, särskilt om du inte är alltför bekant med den manuella växellådan.

Golf GTI är inte dyr för dem som älskar prestandabilar, men GTI är ganska mycket dyrare än en vanlig Golf, något som icke-prestandaentusiaster sannolikt aldrig kommer att acceptera. Slutligen måste vi också tala om återförsäljningsvärdet eftersom GTI är känd för att förlora värde snabbare än en vanlig Golfmodell.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts