Nickelmetallhydrid vs. litiumjon i hybridbilar

Under det senaste decenniet har hybridbilar blivit betydligt mer populära både i USA och i resten av världen. Enligt några undersökningar är mer än 53 % av de nuvarande bilisterna intresserade av att köpa en hybrid- eller elbil som nästa bil. Därför är det viktigt att veta vilken typ av hybridbil man ska välja.

Diskussionen mellan konventionella hybrider och plug-in-hybrider är lika relevant som någonsin, men diskussionen mellan hybrider med nickelmetallhydrid- och litiumjonbatterier är förmodligen ännu viktigare. Även om de flesta företag övergår till att enbart använda litiumjonbatterier, är vissa fortfarande förtjusta i båda.

Det är dock sant att litiumjonbatterier har fler fördelar än nickelmetallhydridbatterier eftersom de är lättare och mer kraftfulla. Å andra sidan är NiMH-batterier kända för att klara sig lite bättre när det gäller tuffa miljöer som kallt väder, samtidigt som de är billigare.

Li-Ion-batterier utgör nästa steg jämfört med NiMH-batterier, vilket innebär att de sannolikt kommer att öka i produktion medan NiMH-batterihybrider minskar i jämn takt. Trots detta bör du se till att läsa den här artikeln för att ta reda på vilken av dessa två som är bäst och varför.

NiMH – Nickelmetallhydridbatterier – Fördelar och nackdelar

NiMH-batterier har funnits länge, vilket gör dem utbytbara mellan flera olika apparater. Detta innebär att ett enda batteripaket tekniskt sett lätt kan driva flera olika enheter. De rymmer mindre energi per enskild cell vilket gör dem säkrare och mindre känsliga för hårda temperaturförändringar.

De är betydligt billigare jämfört med Li-Ion-batterier och har fler laddningscykler. Ett genomsnittligt NiMH-batteri håller för cirka 500-2000 cykler, vilket gör att det kan användas i upp till fem år i genomsnitt, men detta kan variera beroende på många externa faktorer.

  Bästa sportbilar för korta förare

De har dock en begränsad urladdningsström vilket gör att de inte är lika kraftfulla samtidigt som de har en hög självurladdningshastighet. Mer specifikt är självavladdning ett batterifenomen där batterier förlorar laddning även när de inte är anslutna till något. Ett genomsnittligt NiMH-batteri kan förlora så mycket som 70 % av sin laddning om det får tillräckligt med tid.

Den potentiellt största nackdelen med NiMH-batterier är att de tar betydligt längre tid att ladda upp, vilket gör dem oanvändbara för apparater som smartphones. Med tanke på att de flesta biltillverkare nu tävlar om att erbjuda snabba laddningstider är det betydligt bättre att välja Li-Ion-batterier.

Li-Ion – Litiumjonbatterier – Fördelar och nackdelar

Li-Ion-batterier är mer sofistikerade och mer energitäta jämfört med NiMH-batterier, vilket innebär att de rymmer mer energi per enskild cell. Det är därför de används i en mängd olika prylar, inklusive smartphones.

De kan laddas upp så mycket som 5 gånger snabbare jämfört med NiMH-batterier. Detta är viktigt för dagens hybrider eftersom räckvidden och laddningstiden är de två största problemen med hybrider i allmänhet.

De har också bättre självladdningsegenskaper vilket gör dem bättre för hybrider som inte används hela tiden. De är mindre och lättare än NiMH-batterier, vilket också gör dem överlägsna när det gäller förpackning, särskilt med tanke på att hybridfordon väger mycket mer än en vanlig ICE-bil, vilket påverkar både smidighet och effektivitet.

  Vad är bättre: hybrid eller plug-in hybrid?

Li-Ion-batterier är dock fortfarande betydligt dyrare även om priserna sjunker med tiden. De är mer ömtåliga och mer sårbara för hårda temperaturer. Slutligen kan de inte tömmas helt och hållet, eftersom det skulle kunna orsaka en hel del problem för batteriet.

Bästa batterival för nuvarande och kommande hybridfordon

Det är ganska tydligt att Li-Ion-batteriet är ett generellt sett bättre val när det gäller hybridfordon eftersom dessa batterier är mer energitäta, lättare och kan laddas betydligt snabbare. Detta betyder dock inte att det är en bra idé att helt upphöra med NiMH-batterier.

Det är därför Toyota fortfarande använder NiMH-batterier i vissa av sina modeller eftersom de är billigare och det ger dem större flexibilitet om något går fel med litiumleverantörskedjorna. Som sådan är det bäst att förlita sig på båda batteriteknikerna beroende på vad den specifika produkten behöver erbjuda.

Men när vi ställer NiMH-batterier mot litiumjonbatterier i en frontalmatch är litiumjonbatterier helt klart det överlägsna valet för 90 procent av hybridbilarna där ute.

FAQ-avsnitt

Varför använder inte hybridtillverkare blybatterier?

Blybatterier är också en ganska populär batteriteknik som har funnits i årtionden. De är också billiga att tillverka, har stor strömkapacitet, kan bytas ut mellan alla slags apparater och är extremt toleranta mot missbruk av alla slag.

De är dock ännu sämre när det gäller förhållandet mellan vikt och effekt, vilket gör dem oanvändbara för moderna hybrider. De tar alldeles för lång tid att ladda upp oavsett hur kraftfull laddaren är. Uppladdningscykeln är extremt begränsad samtidigt som själva laddningsprocessen kräver en särskild miljö för att förhindra sulfatering.

  Tillverkar Mercedes en självladdande hybridbil?

Varför vill människor ha hybridfordon?

Hybridbilar representerar den moderna miljövänliga filosofin som blir alltmer relevant på grund av klimatförändringarna. Regeringar runt om i världen är angelägna om att erbjuda alla slags skattesänkningar och incitament om du väljer en hybridbil.

Vissa tillämpningar som till exempel bulkleasing för företag gör det möjligt för dig att spara stora summor pengar på skattesänkningar om du väljer en hybridbilsflotta. Dessutom är hybrider verkligen effektivare om du kan utnyttja hybridplattformen fullt ut.

Är hybrider bättre än elbilar?

En modern plug-in-hybrid är en språngbräda mellan en traditionell ICE-bil och en fullfjädrad EV, vilket gör den till ett perfekt val för dem som funderar på att gå över till EV men som ännu inte är redo att göra övergången.

Elbilar är det mest avancerade och miljövänliga alternativet av alla bilar på marknaden, men problemen med laddningstider, laddningsinfrastruktur och potentiell räckvidd är fortfarande alldeles för problematiska för att elbilar ska kunna användas i stor skala. Elbilar är verkligen bättre än laddhybrider, men bara om man har tillgång till tillförlitlig laddningsinfrastruktur.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts