Mercedes W204 – Allt du behöver veta

Mercedes W204 C-klass tillverkades mellan 2007 och 2015, och under den tiden har Mercedes lyckats erbjuda en sedan, en coupé, en kombi och en cabrioletversion av W204. W204 fick också en uppdatering i mitten av cykeln som var tydligast i interiören eftersom den i princip introducerade C-klassen i den moderna eran.

C-Klass W204 finns i ett stort antal olika motorkonfigurationer, från små 4-cylindriga motorer till V8-motorer med 500 hk och mer. W204 fanns tillgänglig med antingen en manuell växellåda eller en 7-växlad automatlåda.

Designen på W204 har åldrats hyggligt vilket innebär att den fortfarande ser attraktiv ut, särskilt i AMG-utförande. Interiören visar sin ålder betydligt mer än exteriören, särskilt när man tar en titt på interiören i W204 före faceliftet.

W204 är en hyfsat pålitlig bil, men den lider ändå av olika problem, en del av dem är motorrelaterade, andra är förknippade med styrningen, elektriciteten eller med alla möjliga sorters läckor. Praktiskt och värdemässigt erbjuder W204 mycket värde för pengarna nuförtiden eftersom den är nästan lika rymlig som den nuvarande C-klassen.

Mercedes W204 – Drivkraften

W204 finns med ett stort utbud av motorer som börjar med C180 som erbjuder en 1,8 liters 4-cylindrig motor med 156 hk. C200 använder samma motor, men effekten har ökat till 184 hk. C230 använder en 4-cylindrig motor på 2,5 liter med 204 hästkrafter medan C250 också lyckas erbjuda 205 hästkrafter från samma motor.

Det 6-cylindriga sortimentet börjar med C280 och dess 3,0L 6-cylindriga motor med 231 hk som också delas med C300, den enda skillnaden är att C280 var en tidigare modell. Nästa i raden är den 6-cylindriga 3,5 liters motor med naturlig aspiration i C350 som ger 272 hk, med undantag för C350CGI som ger 292 hk.

  Bästa lilla Mercedes hatchback

I toppmodellerna C63 AMG finns en V8-motor med naturlig insugning på 6,2 liter med upp till 457 hk. Ingångsmodellerna levereras med en 6-växlad manuell växel medan de mer kraftfulla motorerna levereras med en 7-växlad automat. W204 kan också fås med Mercedes egenutvecklade 4MATIC AWD-system.

Mercedes W204 – Design och chassi

Mercedes W204 ser ut och känns sofistikerad, stilren och dämpad. Modellerna före facelift visar nu sin ålder lite mer medan modellerna efter facelift är mycket snyggare. Den yttre designen är också starkt beroende av AMG-paketet eftersom AMG-utrustade modeller ser mycket mer aggressiva och iögonfallande ut.

Interiören i W204 åldrade inte så bra, särskilt inte W204 före facelift med sin tvivelaktiga ratt och infotainmentskärmmekanism. Modellen efter faceliftet ser mycket bättre ut på insidan också, särskilt om du väljer AMG-ratten med tre ekrar.

Chassit och fjädringen i W204 är utformade för att vara bekväma och subtila vilket innebär att W204 är gjord för att vara en lyxbil. Om du vill ha en mer dynamisk upplevelse bör du satsa på AMG-toppmodellerna eftersom dessa erbjuder en mycket mer fokuserad körupplevelse.

Mercedes W204 – Tillförlitlighet och vanliga problem

W204 är en hyfsat pålitlig bil, men den behöver konstant underhåll, vilket är fallet med alla andra Mercedes lyxbilar. De vanligaste problemen som W204 tenderar att uppleva är förknippade med styrsystemet. Problem som att ratten låser sig när nyckeln sitter i tändningen eller slipande ljud när man vrider sig är vanliga.

  Bästa sättet att rengöra Mercedes lädersäten

Andra problem inkluderar också alla typer av läckor, särskilt olje- och bränsleläckage. Problem med elektronik är också vanliga, liksom problem med korrosion, främst på äldre modeller.

Mercedes W204 – Värde och praktiska egenskaper

Du kan få en hyfsad W204 för så lite som 10 000 dollar, medan exemplar med låg körsträcka tenderar att gå för mycket högre priser än så. Den toppmodellen C63 AMG kostar mycket mer, men värdeminskningen har tagit ut sin rätt på W204, vilket innebär att nästan alla W204-modeller kan fås för mindre än en begagnad Chevy Cruze.

Praktiskt sett är W204 lite sämre jämfört med dagens C-klass, vilket innebär att den erbjuder tillräckligt med sittplatser för upp till fyra vuxna. Fem är lite trångt, särskilt på grund av den stora bakre transmissionstunneln. Lastutrymmet är mer eller mindre genomsnittligt för sin bilklass.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes W204 värd det?

Mercedes W204 är verkligen värd det om du vill ha en begagnad lyxsedan till ett rimligt pris som kan erbjuda det mesta som alla nuvarande lyxsedaner kan. W204 efter faceliftet är fortfarande en ganska konkurrenskraftig bil eftersom den erbjuder en trevlig körupplevelse med mycket utrymme utan att kosta så mycket pengar.

Du kan välja mellan en mängd olika motorval och karossvarianter vilket innebär att du bör kunna hitta en W204 som passar dina behov perfekt. På det hela taget är W204 värt det om du är ute efter den typen av bil.

  Aiways vs Mercedes - vilken är bäst?

Är Mercedes W204 C63 AMG värd det?

Ja, det är den. Den här generationen av C63 AMG har alla förutsättningar att bli en sann framtida klassiker eftersom den erbjuder den kanske mest ikoniska AMG-motorn genom tiderna, 6,2L n/a V8 som låter galet. W204 C63 är den sista sanna huligan-Mercedes muskelbilen, vilket innebär att den kommer att gå till historien som sådan.

Priserna på dessa har sjunkit under de senaste åren, men det förväntas att dessa snart börjar stiga, särskilt eftersom den nya C63 erbjuder en mager 2,0L 4-cylindrig turbomotor.

Är Mercedes W204 en säker bil?

Mercedes W204 är en säker bil eftersom det är en relativt modern bil. Tack vare många moderna framsteg var W204 faktiskt en av de första Mercedes-bilarna som hade många funktioner som vi förväntar oss av bilar från den nuvarande eran.

Det betyder att du kan få W204 med parkeringssensorer, backkameror, blind spot assist och många andra användbara assistans- och säkerhetstekniker.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts