Mercedes W169 – Allt du behöver veta

Mercedes W169 tillverkades mellan 2004 och 2012, och under den tiden har Mercedes lyckats sälja massor av dessa. W169 finns med olika iterationer av den fyrcylindriga Mercedes-motorn i linje med en effekt på mellan 95 hk och 195 hk.

Designmässigt är W169 inte precis vad man skulle klassa som en hatchback på instegsnivå, vilket är fallet med de två senaste modellerna av A-Klass, utan mer något av ett mellanting mellan en hatchback och en minivan. Interiört känns W169 förstklassig och välbyggd, vilket man inte direkt kan säga om exteriören.

W196 är inte heller den mest pålitliga Mercedesbilen genom tiderna, men den kan ändå hålla länge om den underhålls på rätt sätt. De här har funnits ganska länge och det är inte så många som är villiga att spendera de pengar som krävs för att underhålla dem eftersom de är relativt billiga att köpa nuförtiden.

Praktiskt sett är W169 på den trånga sidan, men du kan få plats med upp till fyra vuxna av måttlig storlek. Lastutrymmet är hyfsat, särskilt för en kompakt stadsbil från början av 2000-talet. På det hela taget är W169 definitivt en förvärvad smak, så om du gillar den finns det många anledningar till varför du bör köpa den.

Mercedes W169 – Drivkraften

W169-sortimentet startar med A150-modellen som erbjuder en 1,5 liters 4-cylindrig motor i linje med 95 hk. Nästa i raden är A160-modellen som finns med samma motor, men modellbeteckningen introducerades först 2010 som en ersättare för A150. A170 använder en kraftfullare 1,7L fyrcylindrig motor i rad med 116 hk.

  Varför används Mercedes som taxi?

A180 introducerades också 2010 som en ersättare till A170 med samma motor och effekt. A200 använder en fyrcylindrig 2,0-liters motor med 136 hästkrafter i rad, medan A200 Turbo, som är den högsta modellen, använder samma motor, men med en turboladdare på den, vilket ger en kombinerad effekt på 193 hästkrafter.

W196 kan fås med antingen en 5-växlad manuell eller en 7-växlad automatisk växellåda. Den är också uteslutande en bil med framhjulsdrift. MPG-resultaten som W196 erbjuder ligger mellan 38MPG kombinerat för de lägre modellerna medan den högsta modellen med 2,0L fyrcylindrig turbo kan ge cirka 30MPG kombinerat.

Mercedes W169 – Design och chassi

W169 ser lite oortodox ut eftersom den inte riktigt är en minivan och inte heller en riktig hatchback. W169 sitter högre jämfört med nyare A-klassmodeller, vilket ger den en överlägsen sikt runtomkring. Det är säkert att säga att designen antingen är snygg för dig eller inte. Mercedes bestämde sig för att dumpa den här designen till förmån för ett mer vanligt hatchback-utseende, vilket verkar ha varit rätt val.

Interiören i W169 är ganska högklassig, särskilt om den är utrustad med tillvalspaketet i läder. Interiören liknar den som finns i C-Klass från den tiden vilket verkligen är bra. Även om den yttre designen säkerligen kommer att glida hår, kommer den inre designen troligen att vara trevlig oavsett vem du frågar.

Chassi- och fjädringsavstämningen i W169 är uppenbarligen inställd på en bekväm körning vilket innebär att alla W169-modeller känns sofistikerade. De är på intet sätt sportbilar eftersom en så hög tyngdpunkt faktiskt är en dealbreaker om du gillar livlig körning.

  Vad är Presafe? Allt du behöver veta

Mercedes W169 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Mercedes W169 är medioker när det gäller tillförlitlighet eftersom vissa modeller tenderar att gå sönder ganska ofta medan andra är robusta. Ju tidigare modellen är desto större är risken att den utvecklar problem då Mercedes lyckats stryka ut en hel del problem med den senare modellen.

Hur som helst är de vanligaste problemen som tenderar att drabba W169:an att hänga samman med den automatiska växellådan, motorkylning och injektorer/ventiler, oljeläckage och upphängningsproblem. Underhållet är inte så dyrt eftersom det finns massor av dessa vilket innebär att reservdelar är lätt tillgängliga och dessa är också lätta att arbeta på.

Mercedes W169 – Värde och praktiska egenskaper

W169 kan köpas för småpengar nuförtiden, men om du vill ha en mer anständig modell med bra utrustning och inte alltför många mil på klockan måste du spendera minst några tusenlappar. Detta är verkligen ett bra pris, särskilt om du gillar W169.

Praktiskt sett ska du inte förvänta dig att W169 ska vara något speciellt eftersom det är en kompaktbil genom och genom. Lastutrymmet är dock hyfsat, särskilt tack vare den breda bagageluckan.

FAQ-avsnitt

Vilken Mercedes W169 är bäst?

W169 finns i ganska många iterationer och de bästa att köpa är antingen A200 eller A200 Turbo. Dessa två är tillräckligt kraftfulla utan att vara märkbart sämre när det gäller effektivitet. Du bör också fokusera på senare modeller efter 2010 eftersom dessa är mycket bättre och kan hålla längre.

  Vilka Mercedes-modeller har Apple Car Play?

Modellerna före facelift är inte ett strikt no-go, men om du vill ha bäst valuta för pengarna är det alldeles förnuftigt att satsa på en mer tillförlitlig modell efter facelift.

Är Mercedes W169 säker?

W169 verkar ibland lite osäker när det gäller säkerhet eftersom den är lite högre från marken och eftersom den tenderar att rulla ganska mycket i kurvorna. Detta utgjorde inte något problem då W169 också fick ett 5-stjärnigt säkerhetsbetyg, men det är värt att nämna eftersom A-klassen ändå aldrig var avsedd att köra snabbt i kurvor.

W169 är för gammal för att kunna dra nytta av alla de toppmoderna mjukvarusystemen för säkerhet, vilket innebär att du inte ska förvänta dig att hitta dessa i W169.

Ska jag köpa Mercedes W169?

Som nämnts otaliga gånger vid det här laget är W169 en förvärvad smak vilket innebär att köpet av den beror på hur du känner för hur bilen ser ut, känns och körs. Det finns många människor där ute, inklusive mig själv, som absolut hatar hur bilen ser ut medan andra anser att den är perfekt för vad den är.

Om du gillar den, vill ha den och har användning för den, är W169 ett värt att överväga, särskilt eftersom den är riktigt prisvärd nuförtiden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts