Mercedes C300 – Allt du behöver veta

Den helt nya C300 har en 4-cylindrig 2,0 liter mildhybriddrift som perfekt balanserar överlägsen effektivitet, klassledande kraft och en stor sofistikerad helhet. Äldre C300-modeller brukade komma med en 3,0L 6-cylindrig motor som var mer spännande, men inte alls lika effektiv eller sofistikerad.

C300 är faktiskt en av de mest sålda premiumbilarna på hela planeten samtidigt som den är den mest sålda Mercedes-sedanen där ute. C300 ser otroligt premium ut och skiljer sig från sina konkurrenter eftersom den utstrålar klass och förfining mycket mer än Audi A4, BMW 3-serien och Lexus IS.

C300 lider dock av problem som oljeläckage, elektriska problem och ökade nivåer av vibrationer under körning. Värdemässigt är den nya C300 en hederlig klassledare eftersom den är lyxigare, bekvämare och mer åtråvärd.

Alla nyare C300-modeller med automatiska 7-9-växlade automatlådor som är sofistikerade och passande för C-klassen. Inga C-Klass-modeller levereras med 4MATIC AWD-systemet från fabriken, men du kan välja till det för cirka 2 000 dollar.

Mercedes C300 – Drivkraften

Mercedes C300 levereras med en 4-cylindrig motor på 2,0 liter som ger 255 hk samtidigt som den utnyttjar den av Mercedes märkta EQ Boost mildhybridtekniken. Detta system kan tillfälligt öka C300 med ytterligare 20 hk vilket gör det möjligt för C300 att nå 60 mph från stillastående på 5,9 sekunder.

C300 klarar 23 MPG i staden och cirka 34 MPG på motorvägen, medan den kombinerade MPG ligger någonstans runt 27 MPG, vilket verkligen är ett bra resultat för en 255 hk stark lyxsedan. C300 levereras med en 9-växlad automatlåda som är inriktad på snabb acceleration och sömlösa växlingar vilket innebär att den känns som hemma i C300.

  Vilka Mercedes-modeller har turbodiesel?

Alla C-klassmodeller kommer med RWD från fabriken men du kan uppgradera till 4MATIC-modellen för ytterligare 2 000 dollar. Äldre C-Klass-modeller använde sig av en mer ålderdomlig men utan tvekan mer intressant 6-cylindrig 3,0L-motor som ger mellan 200 och 250 hk.

Den här motorn är inte alls lika ekonomisk som den nya 2,0L-motorn, men den känns mer rejäl. Automatiska växellådor som finns på äldre C300-modeller är bättre än de som erbjuds i A4 men inte lika bra som de som erbjuds i BMW 3-serien.

Mercedes C300 – Design och chassi

Mercedes C300 ser inte så mycket annorlunda ut än alla andra C-Klass-modeller, förutom AMG-modellerna förstås. Det betyder att C300 ser ståtlig och sofistikerad ut precis som alla andra Mercedes-sedaner. Den kanske inte ser lika sportig eller dynamisk ut som BMW, men du kan alltid välja AMG-utrustningen som faktiskt gör bilen mycket mer aggressiv.

Chassimässigt är C300 trimmad för komfort framför allt och det är ganska uppenbart i det ögonblick du tar ratten i C300. Vissa anser att den är alltför seniorvänlig medan andra anser att en C300 ska vara bekväm och så ståtlig som möjligt.

C300 kan också fås i coupé, cabriolet och kombibil. Coupéversionen är mycket mer dynamisk och ungdomlig medan cabriolet är mest populär bland kvinnor. Kombiversionen är inte så populär utanför Tyskland, men den är det mest användbara och praktiska alternativet av alla.

På det hela taget kör C300 som den ser ut, och det är sofistikerad, bekväm och lyxig.

  Är det dyrt att äga en Mercedes?

Mercedes C300 – Tillförlitlighet och potentiella problem

Mercedes C300 är inte den mest pålitliga kompakta lyxsedanen på marknaden, men om du underhåller den ordentligt kommer du sannolikt att ha glädje av den i årtionden. De vanligaste problemen med C300 är förknippade med oljeläckage, problem med rattmekanismen, elektriska problem och oönskade vibrationer under körning.

De flesta av dessa är kända för att plåga äldre C300-modeller, men även de nyaste modellerna plågas ofta av elektriska problem. Detta kommer inte som någon överraskning eftersom C300 är en otroligt komplex bil och en sådan komplexitet måste orsaka problem efter ett tag.

Mercedes C300 – Värde och praktiska egenskaper

Den helt nya 2022 C300 kostar runt 43 000 dollar och prislappen kan gå mycket högre än så om du väljer tillval helt och hållet. Alla lyxiga Mercedes-sedaner är kända för att sjunka i värde under de första fem åren av ägande, vilket mer eller mindre är en standard för klassen.

Praktiskt sett är C300 hyfsad men inte alls i närheten av klassledande i de flesta avseenden. Sittutrymmet räcker för fyra större vuxna medan lastutrymmet är i underkant, särskilt om man jämför med Audi A4.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes C300 värd det?

Mercedes C300 är verkligen värd det om du är ute efter en kompakt lyxsedan som balanserar komfort och teknik på ett vackert sätt. Den kanske inte är klassledande när det gäller tillförlitlighet, men om du underhåller den ordentligt bör den hålla länge.

  Vanliga problem med Mercedes E320

Äldre C300-modeller är lite svårare att rekommendera även om de är relativt billiga just nu. Det som är bra är att det finns många reservdelar för nästan alla generationer av C-Klass, vilket innebär att du aldrig ska behöva spendera så mycket tid på att vänta på att din C300 ska bli reparerad.

Vilken generation av C300 är bäst?

2011 års C300 anses ofta vara den bästa C-Klass-generationen av dem alla eftersom den är den mest pålitliga och erbjuder en karaktärsfull 3,0L 6-cylindrig motor med cirka 230 hk. Anledningen till att den här C300-generationen är den bästa är att den erbjuder en fantastisk motor som kanske inte är lika kraftfull eller effektiv som de senaste C300-modellerna, men den är mycket mer karaktärsfull.

Den kostar också mycket mindre än alla de C300-modeller som kom efteråt. Slutligen ser 2011 års C300 snygg ut eftersom designen har åldrats riktigt bra.

Är Mercedes C300 en säker bil?

Mercedes C300 är verkligen en säker bil eftersom Mercedes alltid har prioriterat säkerheten. Därför erbjuder alla C300-generationer klassledande säkerhetsresultat, men bara om du väljer bort alla mjukvaruassistanssystem.

På det hela taget, om säkerhet är din angelägenhet bör du verkligen överväga C300.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts