Mercedes Benz EQS 580 vs S-klass

I lyxbilarnas sexsiffriga land finns många Mercedes-bilar, men högst upp på berget står den mäktiga och ikoniska Mercedes Benz S-klass. Nya 2022 års Mercedes EQS är en helelektrisk S-klass i elbilsvärlden, men kan den nya elektriska EQS på över 100 000 dollar konkurrera med S-klassen och kanske till och med bli flaggskeppet i Mercedes lyxbilsutbud?

W223 S-klass har släppts för lite mer än ett år sedan och har sedan dess samlat mycket intresse eftersom det är den nya S-klassen, Mercedes toppmodell i sortimentet som tenderar att föra branschen framåt och som alla fullstora lyxbilar jämförs med.

Mercedes beslutade dock också att använda bokstaven ”S” för sin EQ-serie vilket innebär att EQS tekniskt sett borde vara S-klassen i EQ-serien (Mercedes elbil). EQS verkar mer tekniskt imponerande, särskilt på grund av EQS och den erbjuder också en perfekt kalibrerad drivlina som är perfekt för en lyxkryssare.

EQS är dock inte lika ståtlig eller bekväm som S-klassen. S-klassen är betydligt rymligare både fram och bak, även utan att nämna modellen med förlängd hjulbas. S-klassen är bekvämare, mjukare och finns med mer lyxiga tillval.

Den bästa lyxbilen från Mercedes: EQS VS S-klass

Lyx är ett begrepp som inte kan definieras enkelt. Vi är alla medvetna om att lyxartiklar tenderar att vara dyra, mycket eftertraktade, exklusiva och ofta även tekniskt imponerande och överlägset funktionella, och man kan lugnt säga att både EQS och S-klass faller inom den kategorin.

  Är en Mercedes SUV dyr att underhålla?

Komfort – S-klassen vinner

Komfort är en viktig del av varje sann lyxsedan, och mellan de två tar S-klassen hem segern eftersom den är en mer bekväm och lugnare bil. S-klassen väger betydligt mindre än EQS vilket gör det lättare att göra bilen mjukare och mer samlad i kurvorna.

S-klassen erbjuder faktiskt en bekvämare körning och EQS är helt enkelt inte på samma nivå. Både S-klass och EQS drar nytta av ett fyrhjulsstyrningssystem, men det som finns i S-klass är mycket bättre integrerat. Dessutom är ljudisoleringen också bättre i S-klassen.

Teknik – EQS vinner

Alla 2022 flaggskeppsbilar är teknikfestivaler och det är samma sak med både EQS och S-klass. EQS gynnas dock av några funktioner som inte finns i S-klass, och dessa är den fantastiskt snygga Hyperscreen och luftreningssystemet.

Hyperscreen finns som en del av extrautrustningen och den får EQS att kännas som framtiden. S-klassen är vacker invändigt, men Hyperscreen är helt enkelt bättre än S-klassens interiör. Utan Hyperscren ser EQS nästan identisk ut med S-klass inifrån.

Drivlina – Det är oavgjort

Mercedes Benz EQS 580 erbjuder en 516 hk dubbelmotor som driver alla fyra hjulen med en körsträcka på cirka 350 mil. EQS levereras med ett 108 kWh-batteri som kan laddas via en snabb DC-laddare på cirka 30-40 minuter beroende på laddarens maximala laddningseffekt.

S-klassen erbjuder några olika motoralternativ men den bästa är den som finns i S580-modellen. S580 kommer med en 4,0L BiTurbo V8 med cirka 500 hästkrafter, en körsträcka på nästan 600 mil och en tankningstid på endast 5 minuter.

  Bästa Mercedes begagnade SUV

Som sådan är EQS bättre eftersom den erbjuder en mjukare kraftöverföring och en mer ekonomisk drivlina medan S-klassen erbjuder mer räckvidd och är lättare att leva med.

Utrymme och praktiska egenskaper – S-klassen vinner

En riktig fullstor lyxsedan måste vara bra att köra och bra att bli körd i, och det är här som S-klassen lätt slår EQS. S-klassen erbjuder mer utrymme och större och mer rymliga säten. EQS placerar batterierna under sätena vilket höjer golvet och förkortar avståndet mellan sätesbasen och golvet.

Detta gör den betydligt mindre rymlig, dessutom finns S-klassen som en modell med förlängd hjulbas, vilket EQS inte gör. EWB S-klass erbjuder två kaptensstolar i baksätet som både kan lutas, masseras, värmas och kylas. EQS känns mer som en E-Klass när det gäller utrymme.

FAQ-avsnitt

Är elbilar bättre lyxbilar?

Elbilar kan verkligen vara bättre lyxbilar eftersom elbilsplattformen erbjuder ett mer lättkalibrerat effektband som gör att bilen känns mjukare och lättare att köra. En elmotor ger dig 100 % av vridmomentet när som helst och den behöver ingen växellåda för att ge kraft.

En EV är också mycket tystare vilket innebär att inte ens den smidigaste och tystaste V12:an kan mäta sig med en EV när det gäller smidighet. EV:s har dock fortfarande inte tillräckligt med räckvidd för att vara lika bra som ICE-bilar är, men bara tiden får utvisa om detta kommer att förändras.

  Varför är begagnade Mercedes S-klassar så billiga?

Är EQS en mer eftertraktad bil än S-klass?

S-klassen har alltid varit en otroligt åtråvärd bil eftersom alla vet att en S-klass är den absoluta toppen av Mercedes lyxsedan-segmentet. Den nya EQS verkar dock samla mycket intresse eftersom alla anser att den är den mest lyxiga EV på planeten.

S-klassen ser utan tvekan snyggare ut, men EQS erbjuder mer närvaro på vägen. På det hela taget är båda lika åtråvärda, men EQS kom bara ut och S-klassen har funnits i årtionden.

Är EQS dyrare än S-klass?

Nya S-klass 2022 börjar på 111 350 dollar för S500 AWD-modellen medan S580 börjar närmare 120 000 dollar. Den toppversionen Maybach kostar mer än 210 000 dollar och är den lyxigaste och mest eftertraktade S-klassmodellen.

Å andra sidan börjar EQS runt 102 000 dollar för instegsmodellen EQS480 medan den kraftfullare och mer åtråvärda EQS580 kostar 120 000 dollar. Den högsta EQS AMG-modellen kostar mer än 150 000 dollar och är den mest kapabla och mest åtråvärda EQS-modellen som för närvarande finns på marknaden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts