Kan en fet person köra en Porsche?

De flesta tror att överviktiga förare inte har någon chans att känna sig bekväma i sportbilar, men det gäller bara för vissa märken och vissa modeller. Vissa kompakta sportbilar som Mazda Miata är ganska oförlåtande både för långa och för tjocka förare eftersom de är alldeles för trånga.

Porsche å andra sidan tillverkar ganska många stora bilar som Porsche Cayenne, Porsche Panamera, Porsche Macan och EV Taycan. Alla dessa fyra kan lätt rymma både överviktiga och slanka förare utan problem.

Den större frågan är om du kan få plats i en 911 eller till och med Cayman/Boxter. Med tanke på att Porsche tillverkar extremt funktionella och ergonomiska bilar bör du kunna få plats i båda dessa. En 911 kan se liten och obekväm ut, men den är faktiskt en av de mest bekväma sportbilarna som finns.

Cayman/Boxster är den trängsta Porsche av dem alla eftersom den liknar den tidigare nämnda Miata. Men även dessa två är betydligt större än en Miata på insidan, vilket innebär att endast de största förarna där ute kommer att få kämpa med dessa två.

Stora Porsche-modeller – Cayenne, Panamera, Taycan, Macan

Någon av dessa fyra är mer än tillräckligt för 99 % av människorna där ute eftersom de är lika rymliga som alla andra bilar från deras segment. Cayenne är en mellanstor SUV som konkurrerar med Mercedes GLE, BMW X5 och Audi Q7, vilket innebär att den inte saknar utrymme.

Porsche Panamera är en fyrdörrars sedan som utan tvekan erbjuder det största sittutrymmet av alla Porsche-modeller som finns. Panamera sitter betydligt lägre till marken jämfört med Cayenne, vilket kan försvåra den enkla instegsmöjligheten. På det hela taget är Panamera sannolikt mer än tillräckligt för dig.

  Är en Boxster en fattigmans Porsche?

Porsche Taycan är den allra första Porsche EV som delar plattform med Audi e-Tron GT. Utrymmesmässigt ligger Taycan nära Panamera, men Panamera är lite rymligare på insidan. Hur som helst bör Taycan lätt kunna rymma upp till fyra personer, oavsett hur överviktig du är.

Slutligen är Macan ”instegs-Porsche” som konkurrerar med Audi Q5, Mercedes GLE och BMW X1. Macan är också gott och väl rymlig för de flesta där ute, men den är inte lika rymlig som Cayenne, Taycan eller Panamera.

Porsche sportbilar – 911 och Cayman/Boxster

Som tidigare nämnts ska du inte oroa dig så mycket för att få plats i Porsches större modeller eftersom de ligger i nivå med resten av bilindustrin. 911 och Cayman/Boxster är lite knepigare eftersom de är mycket lägre till marken med mindre huvudutrymme.

911 är större än Cayman, men inte alls lika stor som Panamera. Trots detta verkar 911:an rymma både längre och överviktiga förare utan problem, medan Cayman/Boxster ibland har problem med längre förare, inte nödvändigtvis överviktiga förare.

Dessa Porsche-sportbilar är mestadels kompromissade när det gäller huvud- och axelutrymme, vilket innebär att sätena är på den trängre sidan. När allt kommer omkring är detta riktiga sportbilar vilket innebär att sätena är kraftigt förstärkta för att hålla dig instängd i kurvorna.

Boxster är den trängsta Porsche av dem alla eftersom tygtaket äter upp huvudutrymmet mer än det fasta taket på Cayman.

  Vilket är det bästa året för Porsche Boxster att köpa?

Feta personer i sportbilar – får de plats?

Det beror på de specifika modellerna eftersom de tenderar att erbjuda olika nivåer av inredningsutrymme i hela sortimentet. Till exempel är 911 och R8 mer rymliga jämfört med Mazda Miata eller Lamborghini Huracan. Du kan till och med säga genom att bara titta på dessa bilar vilka som kommer att vara rymligare överlag.

Om du är överviktig och vill köpa dig en sportbil bör du göra din due diligence och testa dem alla under en relativt lång tidsperiod. Det krävs ganska många mil bakom ratten för att ta reda på om en viss bil kan passa dig, men de första intrycken är viktiga.

Det beror också på om du planerar att transportera passagerare i baksätet, för om du gör det ska du glömma 911:an och satsa på Panamera eller Cayenne. Sportbilar är kompromisslösa när det gäller utrymme, och det är mer eller mindre standard för alla sportbilar.
Om du vill ha en sportbil som kan ta upp till fyra passagerare hela tiden ska du satsa på något som Audi RS6, eftersom RS6 enkelt kan ta emot passagerare av alla former och storlekar samtidigt som den kan konkurrera med de flesta sportbilar när det gäller prestanda.

FAQ-avsnitt

Vilka sportbilar är värst för feta personer?

Det finns en hel del sportbilar där ute som verkligen är alldeles för trånga för alla som är överviktiga eller extremt långa. Lamborgini tillverkar extremt komprometterade superbilar vilket innebär att du bör glömma att köpa Aventador eller Huracan om du är riktigt tjock.

  Hur lång kan du vara för att få plats i en Porsche?

SUV:n Urus är en helt annan historia eftersom den är mer eller mindre likadan som Porsche Cayenne. Mazda Miata är självklart ett no-go och det är Alpine A110, Alfa Romeo 4C och Fiat 124 Spyder också.

Varför är sportbilar så trånga på insidan?

För att en bil ska vara snabb både i rak linje och i kurvorna måste den vara lätt, låg till marken och bred. Lägre vikt innebär att mindre dragkraft behövs för att få bilen att gå fort. En lägre tyngdpunkt förbättrar den aerodynamiska effektiviteten samtidigt som bilen blir plattare i kurvorna.

Bredare bilar har en bredare spårvidd vilket innebär att viktfördelningen blir bättre, vilket också gör bilen stabilare.

Ska jag köpa en Porsche?

Enligt min åsikt tillverkar Porsche de bästa bilarna på planeten eftersom de är pålitliga, snabba, lyxiga, tekniskt avancerade och håller sitt värde extremt bra. En välskött Porsche kommer att hålla extremt länge och Porsches är kända för att erbjuda interiörmaterial som kan stå emot tidens tand.

Jag hade möjlighet att njuta av en Porsche Cayenne från 2013 häromdagen med mer än 150 000 miles på mätaren och varje del av trim, läder och aluminium ser fortfarande fläckfri ut. Bilen upplever inga knarr, inga skrammel och allt fungerar utan problem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts