Kan du byta olja i en Mercedes själv?

Mercedes är en av de dyraste bilarna att reparera och underhålla. Därför föredrar vissa människor att göra vissa servicearbeten själva. Men kan du byta olja i en Mercedes-Benz själv?

Ja, det kan du. Att byta olja i en Mercedes är okomplicerat så länge du har rätt verktyg och produkter. Men det är också viktigt att veta att om du byter olja själv kan garantin bli ogiltig. Icke desto mindre är det mycket prisvärt eftersom ett enkelt Mercedes-oljebyte hos återförsäljaren kan kosta dig minst 200 dollar.

Verktyg som behövs för ett korrekt oljebyte i en Mercedes

Om du bestämmer dig för att göra ett Mercedes-oljebyte själv måste du använda samma olja och filter som Mercedes-Benz-återförsäljarna använder. Mercedes rekommenderar Mobil1 European Car 0W-40 helsyntetisk olja. Du kan ändå använda ett annat märke så länge det är helsyntetisk olja.

Förutom att köpa rätt olja måste du veta hur mycket kvarts du behöver för din motor. Mercedes E320 är till exempel en 6-cylindrig motor, vilket innebär att den behöver 7 kvarts av Mobil1 helsyntetisk olja. Utöver att välja rätt olja måste du också välja ett kvalitetsoljefilter.

Mercedes-Benz rekommenderar ett fleeceoljefilter. Det här filtret är mer hållbart än andra typer av oljefilter på marknaden. Det ger dig minst 10 000 mil, vilket är utmärkt. Utöver att ha rätt olja och oljefilter behöver du andra verktyg som hjälper dig att öppna motorhuven och byta olja.

Några av de verktyg som du behöver för att få jobbet gjort är en 13 mm skiftnyckel eller hylsnyckel, en 74 mm oljefilternyckel för Mercedes-Benz för 3/8-tums skiftnyckel, domkrafter med en fantastisk klassning och en oljeavrinningsskål som rymmer upp till 8 plus kvarts.

  Den mest kraftfulla Mercedes-motorn?

Procedur för att byta olja i Mercedes själv

Öppna huven

Det första steget är att öppna huven så att du kommer åt oljefiltret. Du måste dra i motorhuvans frigöring inuti bilen för att öppna motorhuven. Dra i handtaget på bilens förarsida tills du hör huven frigöras.

Du kan nu gå vidare och öppna huven från utsidan genom att dra i den triangelformade huvenlåsutlösaren.

Lyft bilen från marken

Lyft sedan bilen från marken med hjälp av den medföljande domkraften. Se alltid till att bilen är parkerad på en plan yta och lägg till ett domkraftaggregat som stöd.

Ta bort stänkskyddet

Använd en 8 mm skiftnyckel och ta bort stänkskyddet, som är svart plast under motorn. Den hålls vanligtvis på plats med cirka 4 till 6 bultar, beroende på din Benz-modell.

Tappa ut all olja

När du är klar med att ta bort stänkskyddet gör du dig av med oljeavloppspluggen. För den här proceduren behöver du en 13 mm skiftnyckel för att vrida skruven moturs. När du har lossat skruvarna låter du oljan rinna av i cirka 10 minuter.

Ta bort en del av motorskyddet

Därefter tar du bort den främre delen av motorskyddet. Ta dessutom bort plastkåpan genom att helt enkelt dra den uppåt och bort.

Ta bort oljefiltret

Ta oljefilterverktyget och ta bort det slitna oljefiltret. Dra ut oljefiltret försiktigt och se till att byta ut O-ringarna i gummi.

  Den lyxigaste Mercedes SUV:n?

Sätt upp ett nytt oljefilter

När du är klar med att ta bort det slitna oljefiltret ska du ersätta det med ett nytt oljefilter. Du måste dock se till att bara en av de svarta linjerna är synliga och inte båda. Dessutom ska du alltid byta O-ringar när du byter oljefilter. Dra åt filtret med hjälp av en momentnyckel.

Montera oljeavloppspluggen

Om du har en ny oljeavloppsplugg byter du ut den mot den gamla. Dessutom bör du också använda en momentnyckel för att dra åt dräneringspluggen.

Tillsätt ny olja

Fyll på rätt mängd olja och kontrollera oljenivån. Låt därefter bilen stå på ett plant underlag i cirka 15 minuter innan du undersöker oljenivån på nytt. Avid överfyllning eller underfyllning av oljan. Fyll på olja om det är mindre och minska om det är mer.

Återställ servicepåminnelsen på din Benz

Lägg tillbaka motorskyddet och ta bort bilkraften. Kontrollera att oljenivån ligger inom det lägsta och högsta intervallet. Återställ slutligen servicepåminnelsen. Kontrollera detta i bilens bruksanvisning.

FAQ

Måste man åka till en Mercedes-Benz-återförsäljare för att få ett oljebyte?

Nej, det behöver du inte. Du kan besöka en oberoende mekaniker med rätt verktyg eller göra ett oljebyte själv. Att gå till återförsäljaren har ändå vissa fördelar eftersom de utför extra tjänster och du kan aldrig ogiltigförklara din garanti.

Varför är Mercedes oljebyte så dyrt?

Den främsta anledningen till att Mercedes-Benz oljebyte är så dyrt är på grund av de större oljekapaciteterna. Förutom det rekommenderar Mercedes också att man använder helsyntetisk olja, vilket är en av de dyraste oljorna. Dessutom tar Mercedes-återförsäljarna mycket betalt för ett oljebyte jämfört med andra bilmärken.

  Hur länge håller Mercedes Benz-bilar?

Varför du inte bör byta olja själv?

Den främsta anledningen till att du inte bör byta din Benz-olja själv är att du kan göra ett kostsamt misstag. Ett enkelt misstag, som att inte dra åt skruvarna tillräckligt bra, kan göra att din bil utvecklar en läcka som kan skada din motor och leda till kostsamma reparationer. Dessutom kommer det också att ogiltigförklara din garanti.

Slutsats

Nu när du vet vilken procedur du ska följa för att göra ett oljebyte i din Mercedes-Benz behöver du inte spendera en massa pengar hos återförsäljaren, om du inte är orolig för att upphäva garantin. Men om du använder rätt verktyg och produkter samt följer rätt procedur kommer inget att gå fel.

Om du byter olja själv sparar du pengar och tid som du kunde ha spenderat hos Mercedes-återförsäljaren. Men om du inte är tillräckligt säker för att göra oljebyte, besök närmaste Mercedes-återförsäljare för ett oljebyte.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts