Jeep Grand Cherokee startar inte – orsaker och hur man åtgärdar det

Jeep Grand Cherokee Problem

Jeep Grand Cherokee är en elegant och lyxig SUV med enastående prestanda på och utanför vägen. Men eftersom den har många rörliga delar utvecklar den problem som måste åtgärdas från tid till annan. Ett av dessa problem är problem med att starta bilen.

Även om ett sådant problem är mycket frustrerande kan du ta hand om det genom att inspektera bilen och upptäcka vad som är orsaken. Med det i åtanke har vi pekat ut några av de saker som gör att Jeep Grand Cherokee inte startar och hur du kan åtgärda dem.

Vanliga problem som gör att Jeep Grand Cherokee inte startar är bland annat ett dött eller svagt batteri, en dålig generator, korroderade batteripoler, en felaktig startmotor, felaktiga tändstift, ett dåligt startrelä, en dålig startspole, ett igensatt bränslefilter, ett svagt batteri i nyckelknippan och felaktiga tändspolar.

Varför startar inte min Jeep Grand Cherokee? Hur löser jag problemet?

Ett dött eller svagt batteri

Ett svagt eller dött batteri är den största boven i de flesta startproblem i bilar. Eftersom batteriet levererar den inledande energin till startmotorn så att den kan starta motorn, kommer bilen inte att starta om batteriet är skadat. Andra tecken på ett dött batteri är svaga strålkastare, ett klickande ljud när du vrider om nyckeln, en lukt av ruttet ägg när du öppnar huven och frekventa hopp.

För att åtgärda problemet måste du försöka starta bilen med hjälp av en starthjälp. Om detta inte fungerar måste du byta ut det döda batteriet.

En dålig generator

Generatorn arbetar hand i hand med bilens batteri. Dessutom omvandlar den mekanisk energi till elektrisk energi med växelström. Så om generatorn är defekt eller dålig kommer denna energi inte att omvandlas och överföras som det behövs. Som ett resultat av detta kommer bilen inte att starta.

  Är Jeep Compass en bra bil?

Förutom att Jeep Grand Cherokee inte startar är andra tecken på en dålig generator grymtande eller gnällande ljud, en batterivarningslampa och ett dött batteri. För att åtgärda det här problemet byter du ut den dåliga generatorn.

Korroderade batteripoler

Ett annat problem som kan orsaka att din Jeep Grand Cherokee inte startar är korroderade batteripoler. Batterikorrosion orsakas normalt av elektrolyt eller elektrolytångor som kommer ut från batteriets ovansida. Om det finns mycket korrosion på batteripolerna kommer det inte att finnas något strömflöde. Som ett resultat av detta kommer detta att stoppa energiöverföringen från batteriet och förhindra att bilen startar.

Detta problem är lätt att åtgärda eftersom även en gör-det-själv-entusiast kan göra det. Allt de behöver göra är att rengöra eller bli av med korrosionen och återkoppla ledningarna.

Felaktig startmotor

Bilens startmotor har ett litet starthjul som kopplar in motorns svänghjul när nyckeln vrids om eller tryckknappen trycks ned. Som ett resultat av detta levererar den kraft och får motorn att rotera. Om startmotorn är skadad eller defekt kommer bilen därför inte att starta. Du kan åtgärda problemet genom att byta ut den dåliga startmotorn.

Felaktiga tändstift

Tändstift är mycket viktiga i bilen eftersom de ger gnistan som antänder luft/bränsleblandningen och bildar den explosion som får motorn att producera kraft. Tändstift slits dock ut var 30 000 till 40 000 mil. Så om tändstiften blir felaktiga kommer de inte att leverera den gnista som behövs för att starta bilen.

För att åtgärda detta problem bör du byta ut de dåliga tändstiften. Trots detta kan det undvikas genom att byta tändstift var 30 000:e mil.

  Allt om Jeep Wrangler 2023

Felaktiga tändspolar

Tändspolen fungerar som en transformator. Detta beror på att den omvandlar den elektriska energin från bilens batteri till högspänning, sparar den livligt och producerar sedan en högspänningsströmpuls till tändstiften. Så om tändspolarna är dåliga kommer din bil inte att starta lika bra.

Du kan åtgärda problemet genom att byta ut de defekta tändspolarna mot nya.

Dålig startspole

En startmagnet hjälper till att flytta starthjulet i kontakt med motorns kugghjul. Kort sagt förmedlar den elektrisk ström från tändningen till startmotorn. Om startmagneten är defekt bör du därför byta ut den mot en bra för att åtgärda problemet.

Dåligt startrelä

Ett startrelä är en koppling mellan bilens batteri och startmotorn. Det fungerar som en elektrisk kretsavslutare eller en strömbrytare. Om startreläet är dåligt kommer kretsen inte att slutas och bilen kommer inte att starta. Byt ut det dåliga startreläet för att åtgärda problemet.

Bränslefilter är igensatt

Ett bränslefilter sitter i bränsleledningen och filtrerar bort föroreningar som skräp, smuts och dammpartiklar från bränslet. Men efter en tids användning blir bränslefiltret och bränsleledningarna igensatta och fungerar inte som avsett. Därför slutar de med att påverka hur bilen startar. För att avhjälpa detta problem måste du avproppa bränslefiltret och bränsleledningarna.

Svagt batteri i nyckelkniven

Om din Jeep Grand Cherokee årsmodell har en tryck- eller stoppknapp finns det en stor chans att den svaga nyckelkniven är den främsta boven i dramat till varför bilen inte startar. Om så är fallet bör du placera nyckelkniven så nära start- eller stoppknappen som möjligt. Detta problem orsakas normalt av ett svagt batteri i nyckelkniven.
För att åtgärda problemet kan du använda en vanlig nyckel för att starta bilen eller byta ut det svaga batteriet i nyckelkniven.

  Vanliga problem med Jeep Compass

FAQ

Är Jeep Grand Cherokee tillförlitlig?

Även om Jeep inte är känt för att göra pålitliga bilar är Jeep Grand Cherokee ganska pålitlig. Många användare har applåderat den här modellen och de säger att det är en av de bästa Jeep Grand Cherokee-modellerna på marknaden. RepairPal, J.D. Power och Consumer Reports har gett den en tillförlitlighet över genomsnittet.

Är det dyrt att laga en Jeep Grand Cherokee?

Ja, det är ganska kostsamt att underhålla Jeep Grand Cherokee. Det uppskattas att Jeep Grand Cherokee kommer att kosta cirka 10 484 dollar att underhålla och reparera under de första 10 åren av ägande. Detta är 1 350 dollar mer än vad det kostar att reparera och underhålla vanliga SUV:er.

Vilka andra problem har Jeep Grand Cherokee?

Liksom de flesta ICE-bilar utvecklar Jeep Grand Cherokee fler problem när den åldras. Så förutom att bilen inte startar har Jeep Grand Cherokee-användare också klagat på fel på generatorn, motorstopp under körning, upphängningsproblem, oregelbunden elektronisk växling och fel på tändningslåset.

Sammanfattning

Nu när du känner till några av de vanligaste problemen som gör att Jeep Grand Cherokee inte startar kan du gå vidare och inspektera och åtgärda de underliggande problemen. Jeep Grand Cherokee är en trevlig, rymlig, lyxig och kraftfull SUV. Om den underhålls och sköts väl kan de flesta av ovanstående problem undvikas.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts