Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y

Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

Hyundai är en av de största biltillverkarna, vilket innebär att de har funnits med ett bra tag nu. För några år sedan gick de in på elbilsmarknaden och började genast konkurrera med Tesla över hela linjen. Även om Tesla fortfarande är ett elbilsmärke med rekordstor popularitet, så gör Hyundai saker och ting.

Hyundai Ioniq 5 är en av de mest intressanta och väl avrundade elbilarna som finns till salu idag eftersom den erbjuder bra design, bra prestanda, bra praktiska egenskaper, bra tillförlitlighet, inte är för dyr och har allt du kan förvänta dig av en 2022 års elbil. Som sådan blev Ioniq 5 en omedelbar succé så fort den kom ut på marknaden.

Å andra sidan representerar Tesla Model Y en mer praktisk och crossover-liknande variant av den befintliga Tesla Model 3, vilket inte är något dåligt eftersom Model 3 är en av de bästa elbilarna genom tiderna. I den här artikeln ska vi jämföra Hyundai Ioniq5 vs Tesla Model Y och berätta hur dessa två elbilar står sig mot varandra.

Så om du är på marknaden för en elbil för familjen som erbjuder enorm funktionalitet och som inte kommer att slå sönder banken, stanna kvar och ta reda på vilken av dessa två som passar dina behov bäst.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – drivlinan

Ioniq 5 finns i två batteristorlekar, ett mindre 58 kWh-batteri eller ett större 77 kWh-batteri. Den mindre batterimodellen har antingen 185 hk eller 225 hk och drivs av en enda motor som driver bakhjulen hela tiden. Den större batterimodellen med 77 kWh batteri kan fås i form av en enda motor med 225 hk och permanent bakhjulsdrift eller en dubbelmotorkonfiguration för en kombinerad effekt på 320 hk och AWD.

  Tesla startar inte - orsaker och hur man åtgärdar det

När det gäller räckvidd kommer Ioniq 5 att erbjuda dig mellan 220 mil och 303 mil för toppmodellen 77kWh med en enda motor. Laddningen är begränsad till 350 kW vilket innebär att du kan ladda Ioniq 5 på lite mindre än 20 minuter. Model Y kommer med antingen ett 75kWh-batteri eller ett större 81kWh-batteri.

Modeller med kort räckvidd klarar cirka 280 mil medan modeller med lång räckvidd klarar max 330 mil. Den maximala snabbladdningshastigheten är 250 kW vilket innebär att du kan ladda Model Y på cirka 30 minuter eller så. Hästkraftsmässigt erbjuder Model Y mellan 280 hk och 480 hk beroende på modell och AWD är standard för modellerna med lång räckvidd och Performance.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Design och körning

Designmässigt tar Hyundai Ioniq 5 inspiration från det förflutna och framtiden eftersom den ser boxig, men skulpterad ut. Med sina pixelerade ljusklickar, Cyberpunk-fälgar och crossover-look ser Ioniq 5 autentisk och cool ut. Model Y är inte lika snygg som Ioniq 5 eftersom den ser lite uppblåst ut. Interiörerna i båda är väldesignade, men Ioniq 5 ser mer ut som en vanlig bil.

Körupplevelsen är där dessa två har ganska många likheter när det gäller komfort och isolering. Model Y är dock den mer dynamiska bilen i Performance-utrustningen och är säkert den du ska skaffa om du gillar prestandakörning.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Teknik

Med Apple CarPlay, luftkonditionering med två zoner, uppvärmda säten och Android Auto är Ioniq 5 välutrustad från fabriken, men de högre Limited-versionerna har ett enormt panoramatak, en häftig HUD och ett sofistikerat Bose-surroundljud. Du får två stora 12-tumsskärmar som rymmer allt du behöver med många förarassistanssystem.

  Är Hyundai ix20 en bra bil?

Model Y är å andra sidan mycket mer spartansk med sin enda 15-tums mittskärm som styr allt som går att styra med Model Y. Du kan titta på Netflix och Youtube i Tesla och Tesla kan köra själv. Du får dock fortfarande inte Android Auto eller Apple CarPlay. Valfri utrustning är knapphändig, men det beror på att Model Y får mer av allting från standard.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Praktiska egenskaper

Hyundai Ioniq 5 erbjuder 106,5 kubikfot interiörutrymme vilket inkluderar 27,2 kubikfot bagageutrymme. Om du fäller ner sätena har du 60 kubikfot utrymme vilket verkligen är fantastiskt. Model Y ger dig visserligen möjlighet att gå för den tredje sätesraden, men dessa tredje sätesraden är så små att det inte ens är värt det.

Även om Ioniq 5 erbjuder mycket bagageutrymme erbjuder Model Y ännu mer med 30 kubikfot plus de 4,1 kubikfot framtill. När det gäller sittplatsutrymme för de två första raderna tar Ioniq 5 över, men inte med mycket.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Pris

Du kan räkna med att betala mellan 41 000 och 53 000 dollar för Ioniq 5 medan SE-modellerna med liten batteri kostar billigast. Den toppspecificerade Limited-modellen kostar runt 53 000 dollar och den får allt du behöver. AWD kostar 3 000-4 000 dollar extra, men det är en värdig uppgradering.

Model Y börjar på 62 000 dollar medan toppmodellerna kostar 72 000 dollar, vilket är mycket dyrare än Ioniq 5. Det är också värt att nämna att Ioniq 5 erbjuder bättre garantiskydd över hela linjen.

  Tesla VS Bugatti - Vilken är bäst?

Bedömning

Den rena användarvänligheten, populariteten, prestandan, laddningen och det praktiska gör Model Y bättre än Ioniq 5. Ioniq 5 är dock billigare och ger dig därmed mer värde över hela linjen. Båda är bra elbilar vilket innebär att du verkligen inte kan göra något fel beslut här.

FAQ-avsnittet

Hur lång är väntelistan för Tesla Model Y?

Det rapporteras att Tesla tillverkar cirka 3 000 Model Y-modeller varje vecka vilket innebär att väntetiderna inte borde vara lika problematiska som för många andra elbilar. Det är faktiskt sant eftersom du kommer att behöva väga runt sex till tio veckor för en Model Y vilket inte alls är dåligt.

Hur lång är väntelistan för Hyundai Ioniq 5?

Enligt den senaste utvecklingen kommer du att behöva vänta omkring 6 månader till ett år om du vill ha Ioniq 5. Hyundai kommer dock att påskynda produktionen av alla Ioniq-modeller eftersom marknadsdebuten för Ioniq 6 är runt hörnet och Ioniq 7 också snart kommer att avslöjas.

Är Tesla Model Y säkrare än Hyundai Ioniq 5?

Både Model Y och Ioniq 5 är IIHS Top Safety Pick +-bilar vilket innebär att dessa har klarat alla IIHS-tester med bravur. Oavsett vilken av dem du väljer kommer säkerheten aldrig att vara ett problem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts