Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model 3 – Vilken är bäst?

Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

Tesla har blivit en synonym för elbilen eftersom företaget startade en av de största revolutionerna inom bilindustrin som helhet. Tesla Model 3 är den mest populära och troligen den bästa Tesla-elbilen du kan köpa, vilket placerar den i toppen av elbilsspelet. Många andra biltillverkare följde dock snart efter med sina egna iterationer av elbilen.

Hyundai är en av de största biltillverkarna i världen vilket är ganska uppenbart eftersom de ständigt pumpar ut nya bilar till vänster, höger och mitten. En av de mest intressanta bilarna som Hyundai tillverkar är Ioniq 5. Ända sedan Ioniq 5 kom ut var folk snabba med att jämföra den med Tesla Model 3. Så Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model 3 – vilken är bäst?

Tesla Model 3 och Hyundai Ioniq 5 är direkta konkurrenter på marknaden för kompakta till mellanstora lyxiga elbilar. Tesla Model 3 är den sportigare bilen av de två och den finns i några olika iterationer medan Hyundai Ioniq 5-sortimentet är lite enklare i jämförelse. Båda dessa bilar ser riktigt futuristiska och iögonfallande ut både på insidan och utsidan.

Tillförlitligheten är också riktigt likartad mellan de två, men Tesla Model 3 har haft en tuffare start. Tesla kommer med ett större bagageutrymme och mer utrymme framtill medan Ioniq 5 erbjuder bättre sikt och mer utrymme baktill. Om du vill veta varför du ska ta över den andra, se till att läsa den här artikeln!

Tesla Model 3

Tesla Model 3 börjar på cirka 49 000 dollar och den får en hel del standardutrustning vilket innebär att du verkligen inte behöver lägga mycket pengar på extrautrustning. När det gäller drivlinan kan du välja mellan tre batteristorlekar som börjar med ett mindre 50-60kWh-batteri, ett mellannivå 75kWh-batteri eller toppbatteriet 82kWh.

  Är Hyundai Veracruz en bra bil?

Effekten sträcker sig från 283 hk hela vägen upp till 513 hk för den toppspecificerade prestandamodellen. AWD ingår som standard i de högre modellerna och du kan förvänta dig upp till 358 mil på en full laddning med Long Range Plus-modellen. Tesla kan ladda med hastigheter på upp till 250 kW vilket kan ge dig nästan 80 % av batteriladdningen på bara 30 minuter eller så.

Designen på Model 3 är i linje med resten av Teslas sortiment tack vare mjuka veck och ett bubbelliknande passagerarutrymme. Interiören är så minimalistisk som den kan bli eftersom Model 3 inte ens får ett mätarkluster. Model 3 får dock en hel del användbara och gimmicky tekniska funktioner.

Tillförlitligheten har ett tak på cirka 75/100 hos J.D. Power, vilket innebär att nyare Model 3-modeller är mycket bättre än tidigare modeller. Praktiken är tillräcklig eftersom Model 3 får ett stort bagageutrymme, men den lider lite när det gäller huvudutrymmet bakåt.

Hyundai Ioniq 5

Med ett utgångspris på cirka 42 000 dollar är Ioniq 5 några tusen dollar billigare än Model 3, men den får inte lika mycket standardutrustning, vilket innebär att du måste spendera mer för att matcha Tesla spec för spec. Ioniq 5 kommer med två batteristorlekar, ett mindre 58 kWh-batteri eller ett större 77 kWh-batteri medan effekten varierar mellan 170 hk och 306 hk respektive.

FWD är också standard med Ioniq 5 medan AWD finns som tillval. Den maximala räckvidden för Ioniq 5 är 303 miles, den maximala laddningshastigheten är begränsad till 350 kW, vilket innebär att Ioniq 5 kan ladda från 0 till 80 % på bara 18 minuter. Många säger dock att Ioniq 5 har ett maxvärde på 230 kW och laddar från 0 till 80 % ungefär lika snabbt som Tesla.

  Vanliga problem med Hyundai Elantra

Designmässigt ser Ioniq 5 riktigt autentisk ut med sin retro-futur som verkligen drar till sig uppmärksamhet. Interiören är mycket mer livlig än i Tesla vilket gör att den känns som en vanlig bil. Tillförlitligheten är något sämre med 73/100 hos J.D. Power, men Hyundai säger att nyare Ioniq 5-modeller är mycket mer tillförlitliga.

Praktiken är riktigt bra eftersom Ioniq 5 erbjuder mycket utrymme baktill, men ligger under Tesla när det gäller bagageutrymmet.

Slutsats – Tesla Model 3 är bättre

Tesla Model 3 erbjuder mer variation när det gäller drivlinor, särskilt om du gillar prestandabilar. Performance-versionen av Model 3 kommer att lämna Ioniq 5 i sticket tack vare sina 500 hk+, men Model 3 är också den mer engagerande bilen att köra i allmänhet.

Även om Ioniq 5 erbjuder en avsevärd teknisk palett kommer Model 3 med mer avancerad teknik för autonom körning och är den mer teknikintensiva bilen i allmänhet. Model 3 använder också mjukare interiörmaterial och känns helt enkelt som den mer premiumbilen överlag.

Å andra sidan är Ioniq 5 i grundutförande effektivare än Model 3 i grundutförande och den har också en mer intressant design, både invändigt och utvändigt.

FAQ-avsnitt

Är Tesla Model 3 säkrare än Hyundai Ioniq 5?

Både Tesla Model 3 och Hyundai Ioniq 5 fick IIHS utmärkelse ”Top Safety Pick Plus”, vilket innebär att dessa två elbilar är några av de säkraste elbilarna på marknaden. Tesla får några pluspoäng på grund av sina avancerade säkerhetsfunktioner som Sentry mode som endast finns på Tesla-bilar.

  Hyundai Nexo Tillförlitlighet

Är Tesla Model 3 en bättre familjebil än Hyundai Ioniq 5?

Hyundai Ioniq 5 kan vara mer praktisk för familjen tack vare bättre sikt och enklare insteg i bilen. Å andra sidan är Model 3 troligen den rätta om du vill att dina barn ska underhållas under en lång resa. Summan av kardemumman är att båda dessa bilar är perfekta för familjeanvändning, och du kan inte fatta något fel beslut här.

Kan Hyundais elbilar använda Teslas superladdare?

På vissa platser runt om i världen kan Hyundai-ägare använda Tesla Superchargers. I de flesta fall kan du dock inte använda Tesla Superchargers med andra bilar eftersom dessa har olika laddare och olika maximala kW-laddningshastigheter.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts