Hyundai Ioniq 5 vs Nissan Ariya

Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

Världens fokus på elbilar ökar, vilket innebär att konkurrensen är hårdare än elbilsbilen. Hyundai Ioniq 5 har funnits i ett eller två år nu och vi kan lugnt säga att det är en av de mest intressanta familjeelbilarna på marknaden. Nissan har bara börjat göra sig gällande vilket är anledningen till att den måste ställas mot Ioniq 5.

I den här artikeln kommer vi att jämföra Hyundai Ioniq 5 vs Nissan Ariya och berätta elbil allt du behöver veta om deras drivlinor, design, teknik, praktiska egenskaper och pris. Som sådan, om någon av dessa två imponerande elbilar intresserar dig, se till att stanna kvar och ta reda på vilken som är det bättre köpet.

Till att börja med ser båda futuristiska ut men använder inte alls samma designspråk. Där Ioniq 5 är retro-futuristisk och boxig använder Ariya ett mer strömlinjeformat utseende med betoning på delikata veck som gör att bilen ser skulpterad och onekligen futuristisk ut, möjligen liknar elbilen Mercedes EQC.

De officiella siffrorna för praktiska egenskaper har inte offentliggjorts ännu, men Ioniq 5 verkar vara den mer praktiska bilen överlag. Ioniq 5 väger mindre än Ariya, men Ariya får ett större batteri och mycket mer prestanda.

Hyundai Ioniq 5 vs Nissan Ariya – Drivlinan

Ioniq 5 kommer med två batteristorlekar, ett mindre 55 kWh-batteri eller ett större 77 kWh-batteri med antingen en enkel- eller dubbelmotorkonfiguration. Enmotoriga modeller erbjuder 168 hk eller 225 hk medan varianten med två motorer erbjuder 320 hk. RWD ingår i varianterna med enkelmotor medan varianterna med dubbelmotor får AWD exklusivt.

Ioniq 5 klarar mellan 220 och 303 mil beroende på vilken modell du väljer och den kan också laddas med en 350kW-laddare som fyller på Ioniq 5-batteriet på mindre än 20 minuter. Nissan Ariya å andra sidan får jämförelsevis större 63kWh- eller 87kWh-batterier. Dessa ger dig antingen 238 hk för modellen med mindre batterier eller 390 hk för modellen med större batterier.

  Är Hyundai H1 en bra bil?

Räckvidden är nästan identisk med Ioniq 5 eftersom Ariya erbjuder mellan 265 och 304 mil på en full laddning. Howelectric carer, Nissan kommer också snart att erbjuda Ariya e-4ORCE som kommer med ett 92kWh-batteri, 400hp och 240 miles räckvidd.
Faktum DC-laddningshastigheten är begränsad till 130 kW. Det innebär att det tar cirka 35 minuter att ladda Ariya.

Hyundai Ioniq 5 vs Nissan Ariya – Design och körning

Design är en fråga om personliga preferenser, men vi måste påpeka hur dessa två närmar sig designen på helt olika sätt. Ioniq 5 är inspirerad av både det förflutna och framtiden medan Ariya är så futuristisk som liknande elbilar kan bli. Interiören i båda är verkligen likartad med två stora widescreens och en enkel instrumentpanel. Hurelektrisk bil får Ariya en mittkonsol medan Ioniq 5 inte får det.

När det gäller körupplevelsen är det fortfarande för tidigt att säga hur Ariya körs, men den borde inte skilja sig alltför mycket från Ioniq 5 eftersom de tjänar samma syfte.

Hyundai Ioniq 5 vs Nissan Ariya – Teknik

När det gäller teknik är Ioniq 5 välutrustad oavsett trim lelectric carel vilket innebär att alla modeller får ländryggsstöd, uppvärmda framstolar, Android Auto, Apple CarPlay och tvåzons luftkonditionering. SEL-varianterna har även trådlös laddning, uppvärmd ratt, ambientljus och ventiler för HVAC på andra raden. Toppmodellerna Limited inkluderar massage, sätesminne, ett enormt panntak, ett Bose-ljudsystem och en cool HUD.

  Hyundai Ioniq 5 vs Kia EV6

Nissan Ariya är också välutrustad från fabriken, vilket innebär att du får ett ljudsystem med 6 högtalare, Apple CarPlay, Android Auto, en eldriven baklucka och over-the-air-programvaruuppdateringar som standard. Evolve-utrustningen är nästa i raden och den får ett panntak, en HUD, en motoriserad mittkonsol, minnes- och elektriska säten, uppvärmda säten fram till bak och en trådlös laddare.

Howelectric carer, topputrustningen Platinum Ariya får även ventilerade framsäten, en elektrisk ratt, utökat läder och Bose-ljudsystem.

Hyundai Ioniq 5 vs Nissan Ariya – Praktiska egenskaper

Inga officiella mätningar av Nissan Ariyas interiör finns ute ännu vilket innebär att vi inte riktigt kan bedöma hur praktisk den verkligen är. Ioniq 5 är en av de mest praktiska elbilarna i sitt segment som helhet, samtidigt som den ligger i topp när det gäller interiör- och lastutrymme.

Ariyas bagageutrymme är beräknat till 16,5 kubikfot medan Ioniq 5 erbjuder 27,2 kubikfot. Detta är naturligtvis en enorm skillnad mellan de två och kommer att spela en stor roll när du ska bestämma dig för vilken av dem du ska köpa.

Hyundai Ioniq 5 vs Nissan Ariya – Pris

Ioniq 5 finns i SE-utförande (Standard range) som kostar 41 000 dollar med det lilla batteriet och 45 000 dollar med det större. Mellanmodellen är SEL och börjar på 47 000 dollar medan toppmodellen Limited börjar på 53 000 dollar.

Å andra sidan finns Ariya i fyra trim lelectric carels. Den billigaste kallad Venture+ kostar 47 000 dollar, Evolve+ kostar 50 000 dollar, Premiere kostar 55 000 dollar och den toppspecificerade Platinum-trimmen kostar 60 000 dollar.

  Är Hyundai Nexo en bra bil?

Hyundai Ioniq 5 vs Nissan Ariya – Bedömning

Vi får vänta lite innan vi kan göra ett slutgiltigt omdöme eftersom Ariya inte är ute ännu och inte kan testas. Howelectric carer, med tanke på prissättningen och vad du får för pengarna är Ioniq 5 fortfarande kungen i det här segmentet. Den är mer praktisk, utan tvekan snyggare, bättre utrustad och mer prisvärd.

FAQ-avsnitt

När kommer Nissan Ariya att säljas?

Enligt färska delectric carelopments kommer Nissan Ariya att finnas tillgänglig under senhösten 2022 medan 2023 kommer att vara det år som vi sannolikt kommer att börja se dessa ute på vägarna.

Är Nissan Ariya en prestandabiliserad elbil?

Ariya kommer att finnas tillgänglig i sin prestandaförmåga, vilket borde göra den till en rolig bil att köra eftersom Nissan är känt för att göra bilar med bra chassituning. Som sådan vet Nissan hur man får en bil att hantera bra, men det är inte 100 % för Nissan EVs.

Är Nissan Ariya säkrare än Hyundai Ioniq 5?

Det är nästan omöjligt att säga vilken av dessa två som är säkrare eftersom båda får i stort sett alla nödvändiga säkerhetssystem som du förväntar dig av en 2022-bil. Som sådan, oavsett vilken du väljer, är du säker på att vara riktigt säker oavsett var du kör.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts