Hyundai Ioniq 5 vs Kia EV6

Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

Hyundai Ioniq 5 är den mest sålda elbilen från Hyundai medan Kia EV6 är den mest sålda elbilen från Kia, vilket innebär att dessa två bilar ligger i framkant i branschen när det gäller att se mot en ljusare och koldioxidfri framtid. I den här artikeln ska vi jämföra Hyundai Ioniq 5 vs Kia EV6 och berätta allt du behöver veta om dem.

I slutet av den här artikeln kommer du att ha en bred förståelse för vad du får med var och en av dem och varför du ska välja den ena framför den andra. Vi måste dock nämna att dessa två delar många delar med varandra eftersom de ingår i samma koncern. Båda är baserade på Hyundais nya Electric-Global Modula Platform (E-GMP).

Som sådan kommer vi att fokusera mest på skillnaderna mellan de två, men vi kommer också att täcka alla nödvändiga specifikationer. För den amerikanska marknaden är EV6 något billigare än Ioniq 5, men Ioniq 5 kommer med fler funktioner från fabriken som jämnar ut spelplanen ganska mycket.

På det hela taget kommer vi att berätta allt du behöver veta om batterierna, elmotorerna, tekniken, räckvidden, tillförlitligheten, prissättningen, designen och det praktiska i just den här artikeln. Så stanna kvar om du är på marknaden för någon av dessa.

Drivlinan

Både Ioniq 5 och EV6 erbjuds med antingen FWD- eller AWD-konfiguration. Basmodellerna har 167 hk, mellanmodellerna har 225 hk, medan toppvarianterna med två motorer har 320 hk med AWD som standard. EV6 har dock ett övertag här eftersom den också finns tillgänglig i EV6 GT-versionen, som har 576 hk och är den överlägset mest kraftfulla modellen av de två.

  Är Hyundai Veloster en bra bil?

När det gäller batteristorlek finns både Ioniq 5 och EV6 med mindre 55 kWh-batterier och större 77 kWh-batterier och båda levereras med en inbyggd 11 kW-laddare. Du kan räkna med att ladda båda batteristorlekarna med den här laddaren på mellan 6-8 timmar. Men om du kan hitta en 350kW DC-snabbladdare kan båda batterierna laddas på mindre än 20 minuter.

EV6 har en högre beräknad räckvidd över hela linjen, men skillnaderna är minimala. Som sådan kan du förvänta dig cirka 232 mil för standard EV6 och 220 mil för Ioniq 5. Ioniq 5 med lång räckvidd klarar 305 mil medan EV6 med lång räckvidd klarar upp till 310 mil.

Design och körning

När det gäller den yttre designen ser Ioniq 5 ut som en retro-futuristisk bil från 70-talet, vilket är en svårslagen smak för många, men ingen kan säga att Ioniq 5 inte ser autentisk och cool ut. EV6 å andra sidan är slankare och mer sportig, vilket brukar vara ett plus för de flesta förare i dag. Ioniq 5 känns luftigare inuti och har ingen mittkonsol, medan EV6 känns nedböjd och har en flytande mittkonsol.

När det gäller körning känns EV6 som en mer ändamålsenlig modell eftersom den både är snabbare och hanterar bättre. Å andra sidan känns Ioniq 5 mer polerad på ett sätt som känns bekvämare och mer avkopplande. Kia är sannolikt mer populär bland yngre förare som vill ha mer dynamik och smidighet medan Ioniq 5 är en mer avslappnad cruise-liknande upplevelse.

  Vanliga problem med Hyundai i20

Teknik och utrymme

När det gäller teknik och specialfunktioner måste vi nämna att båda modellerna har en 12,3-tums pekskärm som rymmer både förardisplayen och mittdisplayen. Båda är nästan identiska när det gäller funktioner med undantag för ett par småsaker. Ioniq 5 levereras med en liten magnettavla på vilken du kan sätta upp saker som på ett kylskåp.

Kia EV6 har visserligen fler funktioner till ett lägre pris än Ioniq 5. Det innebär att du kan få mer för pengarna med EV6 om du satsar på modeller i högre prisklass. Ioniq 5 erbjuder 4 tum mer inom sin hjulbas vilket innebär mer benutrymme både fram och bak med tillägg av mer huvud- och axelutrymme också. Ioniq 5 erbjuder också tre fler kubikmeter i sitt bagageutrymme och sin bagageutrymme.

Prissättning

När det gäller prissättningen är Kia EV6 något billigare med ren utrustning men är dyrare i topputrustningen. Med tre standardutrustningar över hela linjen är prissättningen nästan identisk med priser mellan 41 000 och 53 000 dollar, med undantag för EV6 GT som borde kosta mycket mer.

Bedömning

Om du är mer intresserad av att köpa en familjebil, en bil som ska prioritera utrymme, komfort, tystnad, användarvänlighet och praktiska egenskaper, är Ioniq 5 det bättre valet. Om du däremot gillar sportinfluerad design, en mer fokuserad körupplevelse och något bättre effektivitet är Kia EV6 rätt bil.

FAQ-avsnitt

Är Hyundai Ioniq 5 säkrare än Kia EV6?

När det gäller säkerhet finns det väldigt lite som skiljer de två åt eftersom båda har allt du kan förvänta dig av en 2022 EV. Detta inkluderar AEB, varning för döda vinkeln, parkeringssensorer fram till bak, system för övervakning av förarens uppmärksamhet, varning för korsande trafik bakåt och en hel del krockkuddar.

  Hyundai i10 vs Kia Picanto - Vilken är bäst?

Hur lång är väntelistan för Hyundai Ioniq 5?

Om du är intresserad av att köpa Hyundai Ioniq 5 ska du vara beredd på att vänta minst 6-18 månader innan du får en sådan bil eftersom dessa bilar är mycket efterfrågade över hela världen och den nuvarande bristen på mikrochip och problemen med leveranskedjan hjälper verkligen inte till.

Hur lång är väntelistan för Kia EV6?

Det verkar som om du kan få Kia EV6 lite tidigare än Hyundai Ioniq 5, men detta kan ändras hela tiden. Som sådan kan du räkna med att vänta minst 6-12 månader på en sådan, men det kommer sannolikt att ändras under de kommande månaderna som det brukar göra.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts