Hyundai Ioniq 5 vs Audi Q4 E Tron – Vilken är bäst?

Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

Med elbilarnas era som långsamt tar plats är de flesta framstående biltillverkare angelägna om att komma ut med sina egna elbilar och göra dem så konkurrenskraftiga som möjligt. Högklassiga premiummärken som Mercedes, Audi, BMW, Jaguar och många andra hoppas på att översvämmas av premium elbilssegmentet medan märken som Hyundai, Kia, Mazda och Honda försöker satsa på segmentet för prisvärda bilar.

Dessa senaste elbilar är dock kända för att sudda ut gränserna mellan premium och ”prisvärd” eftersom elbilstekniken helt enkelt är alldeles för ny och många premiumbiltillverkare helt enkelt inte har den nödvändiga erfarenheten och pengarna för att göra premiumprodukter som verkligen känns mer premium än många modeller från billigare märken.

Detta är i stort sett samma sak här med Hyundai Ioniq 5 och Audi Q4 E Tron när den billigare elbilen försöker konkurrera med den dyrare elbilen. Så Hyundai Ioniq 5 vs Audi Q4 E Tron – vilken är bäst? Vi skulle säga att den här jämförelsen inte är så logisk som man kan förvänta sig att den ska vara. Båda kommer med två batteristorlekar med liknande effekt.

Designen är en fråga om personlig smak och Audi följer sitt välkända teknikdrivna formspråk medan Hyundai Ioniq 5 tar ett helt eget steg från resten av Hyundai-familjen. Praktiken är en ensidig historia medan tillförlitligheten också är ensidig.

Hyundai Ioniq 5

Utgångspriset för Hyundai Ioniq 5 är cirka 42 000 dollar vilket är lägre än vad du skulle betala för en elbil i premiumklassen. Du kan välja mellan ett mindre 58 kWh-batteri som ger antingen 170 hk eller 235 hk beroende på om du vill ha bakhjulsdrift eller AWD. Det andra valet är det större 78kWh-batteriet med antingen 217hp eller 306hp beroende på om du vill ha bakhjulsdrift eller AWD.

  Vanliga problem med Hyundai i20

Den maximala räckvidden du kan få från Ioniq 5 är cirka 303 miles medan snabb DC-laddning är maximerad till 350kW, men många ägare uppger att den ”verkliga” laddningshastigheten är cirka 230kW. Detta borde i teorin räcka för att ladda Ioniq 5 från 0 % till 80 % på bara 18 minuter.

Designmässigt ser Ioniq 5 helt annorlunda ut än alla andra Hyundai-modeller som finns, och de flesta brukar hålla med om att Ioniq 5 ser riktigt bra ut. Interiören är också välutrustad eftersom Ioniq 5 får allt du vill ha. Tillförlitligheten är 72/100 från J.D. Power vilket gör den bra, men inte den bästa.
Praktiken är utmärkt för segmentet eftersom Ioniq 5 erbjuder en lång hjulbas som i sin tur ger mycket sittplatsutrymme. Sikten är riktigt bra och bagageutrymmet är riktigt stort.

Audi Q4 E Tron

Audi Q4 E Tron börjar på 54 000 dollar vilket är en rejäl prisökning jämfört med Ioniq 5. För detta pris får du 55kW-modellen med 170 hk. Om du vill ha något mer måste du uppgradera till 82kWh-batteriet som ger antingen 204hk, 265hk eller 299hk max. Q4 E Tron ska kunna köra cirka 320 mil på en full laddning vilket är något bättre än Ioniq 5.

När det gäller laddningshastigheter klarar Q4 E Tron laddningshastigheter på upp till 125 kW medan de flesta modeller bara klarar 100 kW. Detta innebär att 0-80 % tar nästan 40 minuter vilket är mycket sämre jämfört med Ioniq 5. Q4 ser dock futuristisk och riktigt attraktiv ut, vilket är fallet med alla Audi-modeller.

  Är Hyundai i30N en bra bil?

Man kan se att Q4 delar grundstomme med sin billigare bror, VW .ID4. Interiören är snyggt utformad och futuristisk, men lite för plastig för en Audi. J.D. Power har inte betygsatt Q4 E Tron för tillförlitlighet ännu, men det verkar som om Q4 E Tron är en ganska problematisk bil vid de flesta tillfällen. Praktiken är okej, men Q4 E Tron är inte bäst på något.

Slutsats – Hyundai Ioniq 5 är bättre

Låt oss inse att Audi Q4 E Tron bara är en omgjord version av den 15 000 dollar billigare VW .ID4, och .ID4 kan ändå inte mäta sig med Ioniq 5. Q4 E Tron är mycket sämre när det gäller de maximala laddningshastigheterna, den är mycket sämre när det gäller prissättningen och den är mycket sämre när det gäller praktiska egenskaper och inredningsutrymme.

Audi måste ompröva sitt utbud av mindre elbilar eftersom de inte alls är konkurrenskraftiga. En maxladdningshastighet på 100 kW för en bil som kostar över 50 000 dollar är löjligt. Det är ganska uppenbart att Audi försöker vara konkurrenskraftig i den högre delen av marknaden med E Tron GT, men modeller som dessa kan bara förstöra Audis rykte som ett teknikdrivet företag.

FAQ-avsnitt

Är Hyundai Ioniq 5 säkrare än Audi Q4 E Tron?

När det gäller säkerhet kan vi lätt säga att båda är mer än tillräckligt bra. Audi är ett märke som är känt för att göra extremt säkra bilar och Hyundai är inte annorlunda. Som sådan kan du förvänta dig en sann femstjärnig prestanda i händelse av en krock.

  Audi A1 - Allt du behöver veta

När det gäller avancerade aktiva säkerhetssystem vill Audi att du ska betala mycket pengar för vissa funktioner som borde vara standard medan Ioniq 5 kan ha problem med vissa säkerhetssystem, särskilt när det gäller hur aggressiv och självsäker körfältsassistenten kan bli.

Är Hyundai Ioniq 5 ett bättre köp än Audi Q4 E Tron?

Ja, det är den. För ett pris som motsvarar priset för en Q4 E Tron i instegsutförande kan du få en grundligt utrustad Ioniq 5 som alltid kommer att kännas som en överlägsen bil. Detta återspeglas också i värdet på begagnade bilar eftersom Ioniq 5 skrivs av mycket långsammare jämfört med Q4 E Tron.

Är Hyundai Ioniq 5 effektivare än Audi Q4 E Tron?

Hyundai säger att Ioniq 5 ger 127 MPGe i staden och 94 MPGe på motorvägen. Audi säger att Q4 E TRON är bra för 78MPGe i staden och 77MPGe på motorvägen vilket är mycket sämre än Ioniq 5. Detta bekräftar bara ytterligare att Ioniq 5 är ett mycket bättre paket överlag.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts