Hur ofta ska du tvätta din bil?

De flesta professionella bilvårdare rekommenderar att du tvättar bilen ordentligt ungefär varannan vecka. Tveka dock inte att tvätta bilen ännu tidigare om det är nödvändigt. Det är viktigare att veta hur man tvättar sin bil än hur ofta man ska göra det, så se till att läsa den här artikeln för att ta reda på det.

Du måste först inse vilka skillnaderna är mellan handtvätt i motsats till att ta din bil genom en 5-minuters biltvätt. Kort sagt är det alltid bättre att handtvätta en bil eftersom du kan rengöra bilen mer grundligt utan att orsaka några lackskador eller skador.

Det är viktigt att tvätta bilen minst en gång i veckan under vintern på grund av allt extra salt på vägarna som kan orsaka skador på underredet och stötfångarna om de inte åtgärdas i tid. Med detta sagt måste du tvätta din undervagn specifikt minst fyra gånger per år.

Det är aldrig en bra idé att köra en smutsig bil av olika skäl. Alla sorters orenheter bildas på lackytan som till och med kan skada lacken med tiden. Om du dessutom vill bekämpa korrosion på ett adekvat sätt måste du tvätta din bil för att se till att alla paneler är korrosionsfria.

Att tvätta bilen för hand i stället för att använda en biltvätt.

Det finns två typer av biltvättar som är lättillgängliga i nästan varje hörn av året. Du kan antingen välja att tvätta din bil för hand eller bara dra ditt kreditkort genom den automatiska biltvättstationen och hoppas att allt går enligt planerna.

  Är snabbladdning dåligt för elbilar?

Det är alltid bättre att tvätta bilen för hand eftersom det minskar risken för att bilens yttre yta skadas. Automatiserade biltvättar är inte utformade för en specifik bil, vilket innebär att de inte kan skräddarsy tvättupplevelsen för en specifik bil.

De använder också stora aggressiva borstar som snurrar i höga hastigheter, vilket är känt för att ofta skada din lack. Den främsta anledningen till att människor väljer dessa typer av tvättar är att de inte har den nödvändiga tiden för att tvätta bilen personligen.

Om så är fallet är det mycket tillrådligt för dig att bara anlita någon annan för att handtvätta din bil eftersom detta kombinerar både tidseffektivitet och en säker tvätt för din lack.

Tvätta bilen under olika årstider – sommar och vinter

Både vinter och sommar erbjuder särskilda omständigheter när det gäller biltvätt eftersom vägarna under vintern är fulla av salt och små stenar för att hålla dig säker från is. Å andra sidan kommer allt som samlas ovanpå din lack under sommaren att torka ut tidigare, vilket innebär att det kan vara svårare att ta bort.

Därför bör du rengöra föroreningar som dessa när du ser dem, men i övrigt bör du tvätta din bil minst två gånger i månaden. Å andra sidan innebär vinterkörning helt andra utmaningar, vilket innebär att tvättmetoden också bör ändras i enlighet med detta.

Salt är extremt skadligt för billacken om det inte rengörs ofta eftersom det lätt kan skada lacken och till och med orsaka rostfläckar. Därför bör du tvätta din bil under vintern minst en gång i veckan. Det är också viktigt att du tvättar din bil när utomhustemperaturen är över 40 grader Fahrenheit för att inte frysa både dig själv och bilen.

  Vilken bil har mest utrymme?

Tvätta underredet – minst fyra gånger per år.

Att tvätta din undervagn är en nödvändighet för att förhindra korrosion även om de flesta aldrig tänker på det på det sättet. Var extra uppmärksam om du ofta åker offroad eller på leriga vägar. Detta innebär vanligtvis att du bör tvätta din undervagn 6 gånger per år.

Du bör dessutom tvätta din undervagn oftare under vintern om den region du bor i använder salt som isskyddsmedel. Saltlake används också ofta som isavhållande medel, så tänk på att tvätta underredet i enlighet med detta.

Det bästa sättet att tvätta underredet är att använda en högtryckstvätt med utspädda biltvättmedel. Se till att rengöra alla svåråtkomliga vrår och skrymslen eftersom dessa är kända för att samla mycket salt och saltlake under vintern.

FAQ-avsnitt

Skadar högtryckstvättar färgen?

Det beror på högtryckstvätskans PSI-värde. Ett idealiskt PSI är någonstans mellan 1200 och 1800 PSI. Mer än 2000 PSI kommer sannolikt att orsaka små ojämnheter i färgen. Högtryckstvättar med 3000 PSI används faktiskt för att ta bort färg från metallytor, så se till att undvika dessa.

Även om de flesta högtryckstvättar inte orsakar några synliga skador på lacken, men om du använder dem under längre perioder kan de ofta orsaka rost, vilket inte är något du någonsin vill se på din bil.

Hur mycket ska jag betala för en biltvätt?

En grundläggande handtvätt bör kosta dig någonstans mellan 10-20 dollar beroende på hur ren du vill att din bil ska bli. Om du väljer särskilda tilläggsfunktioner som vaxskydd, keramiska beläggningar, särskild fälgrengöring och inredningsrengöring får du räkna med cirka 5 dollar mer per tilläggsfunktion.

  Finns det några småbilar med fyrhjulsdrift?

Allt detta beror också på hur smutsig din bil är eftersom olika tvättföretag använder olika sorters produkter beroende på hur mycket intensitet som krävs för att avlägsna alla orenheter.

Är biltvätt olagligt?

Enligt vissa delstatslagar i USA är det inte tillåtet att spruta din uppfart och din bil med vatten eftersom du då slösar bort vatten. Vissa delstatslagar kräver att du använder särskilda avstängningsslangar, annars kan du inte tvätta din bil själv.

Å andra sidan måste biltvättföretag uppfylla en mängd statliga krav för att ens kunna rengöra din bil. Kalifornien antog nyligen en lag som innebär att du kan få böter på upp till 500 dollar om du försöker tvätta din bil med en slang på din uppfart.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts