Hur mycket kostar en ny vindruta för en bil?

Om du skadar din vindruta måste du byta ut den, men att veta hur mycket det kostar beror på flera olika faktorer som t.ex. vilken typ av glas du använder, bilens märke och modell, kvaliteten på dina vindrutetorkare, särskilda vindrutemärken, skadans art och om du vill välja fabriks- eller eftermarknadsvindrutor.

Ibland kan du bara reparera din vindruta i stället för att byta ut den helt och hållet. Reparationer som dessa är dock inga långsiktiga lösningar eftersom ett fullständigt byte av vindrutan alltid är det bästa alternativet.

I genomsnitt får du räkna med en räkning på 200-500 dollar om du vill byta ut din vindruta i stället för att reparera den. Olika typer av glasbutiker tar också ut olika avgifter, vilket innebär att det är ganska svårt att fastställa det korrekta beloppet.

Din vindruta kan dock repareras i vissa fall, men priset är ännu svårare att bedöma. Slutligen är det bättre att försäkra din vindruta i förväg, för om du gör det kommer din försäkring att täcka alla kostnader och du har inget att oroa dig för.

Byte av vindrutan helt och hållet – OEM- respektive eftermarknadsvindrutor

Som tidigare nämnts är det bästa du kan göra om du skadar din vindruta att byta ut den helt och hållet. På så sätt säkerställer du att alla tätningar är korrekta, du försämrar inte din sikt och din övergripande vindrutesäkerhet kommer också att vara intakt igen.

Att byta ut en hel vindruta är dock inte precis en lätt sak att göra eftersom det innebär mycket känsligt och exakt arbete för att göra det på rätt sätt. Detta innebär att du måste betala en ordentlig summa pengar enbart i arbetskostnader för att byta ut den.

  Vilken är den bästa 4-sitsiga cabriolet?

Detta öppnar upp möjligheten att välja en original- eller eftermarknadslös vindruta. Vindrutor på eftermarknaden är inte nödvändigtvis dåliga, men om de bara kostar en bråkdel av originalpriset är de troligen inte lämpade för uppgiften. Som sådan är det bättre att välja en original vindruta oavsett hur man ser på saken.

Vindrutor på eftermarknaden skiljer sig åt när det gäller tjocklek, hållbarhet och till och med färg, vilket innebär att de inte alltid är utformade preciöst nog för att fylla ut de luckor som en originalvindruta annars skulle ha gjort.

Reparation av vindrutan – effektivitet och kostnader

Som tidigare nämnts behöver du inte byta ut vindrutan varje gång eftersom du ofta kan välja att laga den. Detta innebär att din vindruta tekniskt sett kan repareras och återgå till sin ursprungliga strukturella integritet, men du kommer aldrig att kunna ta bort sprickan helt och hållet.

Om du fortsätter att köra bilen med en trasig vindruta är det dock troligt att sprickan kommer att sprida sig oavsett vad du gör. Även om du reparerar den enligt många specialister är det fortfarande ingen garanti för att sprickan inte kommer att sprida sig ytterligare.

En enda spricka i vindrutan kan kosta mer än 100 dollar att reparera, medan mer grundliga vindrutereparationer kan kosta mer än dubbelt så mycket. För att reparera en sprucken vindruta måste man fylla ut sprickorna med ett speciellt harts som helt förseglar sprickan och som i teorin borde hindra sprickan från att sprida sig.

  De bästa små bilarna för långa förare

Tips och tricks för en starkare vindruta

Om du läser detta för att din vindruta är sprucken är det bästa du kan göra att byta ut den. Men för att förhindra att din nya vindruta spricker bör du ta hänsyn till dessa faktorer för att proaktivt lösa eventuella problem som kan uppstå i framtiden.

Före allt annat bör du se till att försäkra själva vindrutan. Se till att välja en heltäckande bilförsäkring som täcker en mängd olika potentiella risker, inklusive sprickor i vindrutan. Försäkringar som dessa kostar vanligtvis omkring 150-200 dollar per år för ”vanliga” bilar.

Lackskyddsfilm är ett tunt osynligt lager av förstärkt material som ofta används för att skydda din bil från olika bucklor och repor. Det finns dock särskilda PPF-material som är utformade speciellt för glasytor.

Slutligen ska du aldrig spilla varmt vatten på isiga glasrutor eftersom snabba temperaturförändringar kan spräcka alla slags glasytor, inklusive vindrutor.

FAQ-avsnittet

Kan jag byta ut en vindruta själv?

Tekniskt sett kan du det, men du bör överlåta sådana uppgifter till utbildade yrkesmän eftersom glasbyten vanligtvis kräver att du har rätt verktyg för jobbet och den erfarenhet som krävs för att hantera krossat glas på ett säkert sätt. Det bästa du kan göra är att hitta en glasbutik i din närhet och be om en offert på hur mycket det ska kosta.

Specifika aspekter som du bör ha i åtanke är hur dyr vindrutan är och hur dyra arbetskostnaderna är. Ibland är det vettigare att investera i en helt ny vindruta själv och be om ett vindrutebyte separat. Oavsett vilket, se till att undersöka flera olika alternativ i förväg.

  Vilket är bättre bilbarnstolar av läder eller tyg?

Kan jag reparera en bilruta själv?

Som sagt, försök inte byta vindruta själv om du inte har tillräcklig erfarenhet, men du kan reparera vindrutan själv om sprickan är liten och lätt att komma åt. Detta innebär att du kan köpa en uppsättning som behövs för att reparera vindrutan på nätet, men gör det bara om sprickan i vindrutan inte sträcker sig mot trösklarna.

Om sprickan sträcker sig utanför vindrutans synliga område innebär det att du inte kan laga den utan att ta bort den. Som sådan ska du inte ens försöka reparera den och bara gå den professionella vägen.

Varför är det så dyrt att byta vindruta?

Dagens bilar är utrustade med alla slags funktioner som finns i vindrutan, till exempel alla slags djupa L-sensorer och kameror, radarsensorer och infraröda strålar. Detta innebär att dessa ofta kan skadas tillsammans med själva vindrutan, och de flesta av dem kostar mycket pengar att byta ut.

Om dessa funktioner är intakta måste de dessutom fortfarande tas bort från den gamla vindrutan och installeras i den nya. Vindrutor som dessa är dyrare att tillverka eftersom de inte tillverkas i stora mängder.
Dessutom är produktionen av vissa bilar begränsad, vilket också innebär att reservdelar, inklusive vindrutor, också är begränsade.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts