Hur du gör din bil högre

Med tiden blir bilarna lite tråkiga tack vare allt strängare regler för utsläpp och buller. Därför är till och med de flesta prestandabilar numera utrustade med varvtalsbegränsare, partikelfilter och start-stopp-system.

Även om dessa system är viktiga när det gäller utsläppseffektivitet är de inte så effektiva när det gäller effektförlust och brist på spänning. Andra system som cylinderdeaktivering ökar din bränsleeffektivitet samtidigt som motorljudet hålls intakt.

Vi som bilentusiaster tenderar att tänka lite annorlunda. Vi uppskattar bilar på ett sätt som allmänheten inte gör, och därför är vi de enda som ens kan tänka sig att göra en bil högre. Om bilen är utrustad med en härligt ljudande motor, en V8-motor till exempel, är det bara logiskt att öppna upp den.

Med detta sagt finns det några sätt att göra en bil högre. Den mest extrema metoden av dem alla är att raka rör i bilen, det mest populära sättet är ett cat-back-system eller en uppsättning nya headers. En del människor stansar bara ett hål i avgasröret, andra investerar i högkvalitativt högtalar-nonsens.

Straight-pipe-avgassystem – det racey alternativet

Straight piping är ganska självförklarande eftersom det innebär att du gör dig av med dina kattor och allt annat och lämnar bara ett enda oavbrutet rör från din motor till ditt avgasrör. Naturligtvis finns det många förgreningar till denna metod eftersom den till och med är olaglig i vissa länder.

Ett straight-piped-avgasrör är inte något du vill köra varje dag på grund av det osofistikerade och ganska brummande ljudet. Även om det kan låta spännande att köra en bil som låter som en F1-bil eller ett flygplan är det alldeles för högt och obehagligt.

  Vilken bil med hatchback har bäst markfrigång?

Ett annat stort problem med denna metod är att din bil sannolikt inte kommer att klara utsläppstesterna. De Co2-nivåer som ett oavbrutet avgassystem släpper ut är mycket högre än något lagligt. Det finns sätt man kan kringgå dessa och klara utsläppen, men sådana metoder är också olagliga.

Det är starkt rekommenderat för dig att hoppa över straight-piping eftersom det inte är nästan det bästa alternativet att välja. Det må vara billigt och i vissa fall få din bil att bokstavligen spotta flammor ur avgaserna, men det är ofta olagligt och alldeles för asocialt.

Ett cat-back-system – det bästa sättet att göra din bil högre

Ett cat-back-system byter ut hela ditt avgassystem från katalysatorn till avgasutgångarna. Sådana system är också ganska billiga och enkla att göra, och de förstör inte dina utsläppsklassificeringar och ger inte heller upphov till ett fruktansvärt brummande ljud som raka rör gör.

Ett stort problem med raka rör är att du ofta måste göra en ECU remap, vilket i princip är en justering av bilens elektroniska hjärna. En sådan trollkonst är inte nödvändig om du väljer ett cat-back-system, vilket innebär att din motorelektronik är intakt.

Förutom det praktiska erbjuder ett cat-back-system ett djupare, mer uttalat ljud som ofta kan kontrolleras med hjälp av en uppsättning dedikerade klaffar inuti rören. I vissa fall kan du till och med ta full kontroll över avgassystemets ljudstyrka med en knapptryckning.

  Vad kan förstöra en bilmotor?

Det finns massor av konkurrenskraftiga tillverkare av avgassystem där ute för i stort sett alla bilar som är värda ett eftermarknadsavgassystem. Ett cat-back-system är det bästa sättet att göra din bil högre eftersom du kan kontrollera när och hur högljudd din bil ska vara.

Sportkåpor – ger dig ljud och kraft

Headers är den första delen av avgassystemet som är ansluten till motorblocket. Dessa metallrör påminner lite om en bläckfisk och det är de som är i direkt kontakt med motorn. Som sådana kan dessa metallrör ibland hålla ganska mycket motstånd.

Ett sådant motstånd resulterar i effektförlust eftersom flödet i dina huvudsändare kan vara alltför intensivt. Om du byter ut dessa förgreningar mot en uppsättning sportförgreningar kommer du sannolikt att göra hela avgassystemet mer fritt flödande vilket till och med borde öka din bils effektutgång.

Förutom att ge dig några extra hästar kommer sådana system också att förbättra din bils ljudnivå. Att byta ut headers är dock vanligtvis mycket dyrare än allt annat på den här listan, men de flesta gör headers efter att de har gjort ett cat-back-system eller varje annan avgasmod.

FAQ-avsnittet

Vad är det billigaste och snabbaste sättet att göra din bil högre?

Bara slå ett hål i ditt avgassystem, bokstavligen. Om du verkligen slår ett hål i avgassystemet, eller om du har gjort det oavsiktligt, kommer avgaserna att lämna systemet utan att dämpas och dämpas av ljuddämparen eller katterna.

  Bästa bilen för någon som inte kör mycket

För att göra detta är det bara att borra ut ett hål i din ljuddämpare, men var medveten om att detta är ganska dumt. Om det inte redan är uppenbart. De flesta ljuddämparhål är oavsiktliga, men det finns folk där ute som verkligen gör detta.

Har elbilar något körljud?

För närvarande är de flesta elbilar tysta, men någon form av ljud avges när bilen kör i lägre hastigheter eller backar. Detta görs för att uppmärksamma fotgängarna runt bilen på att bilen verkligen rör sig, även om ljudet ibland knappt är märkbart.

Vissa tillverkare som Porsche och Audi är till och med angelägna om att utveckla särskilda futuristiska körljud för att tillgodose bilentusiaster och avgasälskare.

Vilka är de bäst klingande stora motorerna som finns till salu för närvarande?

Just nu är V12-motorer på gränsen till utrotning, och Lamborghini Aventador Ultima är Lamborghinis sista naturligt strävade 6,5 l V12-motor, och den låter fenomenalt. Förutom Aventador använder även Ferrari 812 Competizione ett härligt klingande 6,5 N/A V12-monster.

Den bäst klingande V10-motorn just nu är den som finns i Lamborghini Huracan (den enda V10-motorn som för närvarande finns till salu). När det gäller nuvarande V8-motorer är Ford Mustang GT, Jaguar Project 8 och Dodge Demon de bästa utan tvekan.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts