Hur bra är Mercedes EQS?

Nya Mercedes EQS är Mercedes EV-flaggskepp eftersom den innehåller allt som Mercedes kan erbjuda i en elektrisk plattform. Det innebär att EQS till 100 % är baserad på ett separat chassi som utformades och utvecklades med EQS i åtanke.

Detta gör EQS mycket annorlunda jämfört med EQA, EQB och EQC eftersom dessa tre är baserade på en GLA-, GLB- och GLC-plattform. Som sådan kommer EQS med alla praktiska och aerodynamiska fördelar som du förväntar dig av en EV medan alla andra nuvarande Mercedes EQ-modeller inte gör det.

EQS är positionerad som den elektriska S-klassen vilket innebär att den ska vara lätt att köra samtidigt som den är relativt engagerande och rikligt lyxig. Detta är verkligen fallet eftersom EQS är den mest tekniskt avancerade lyxiga Mercedes-modellen som man kan köpa för pengar nuförtiden.

EQS är den bästa elbilen du kan köpa just nu om du är en person som tenderar att tillbringa mycket tid på motorvägen eftersom EQS erbjuder en rekordstor räckvidd för elbilar, den mest bekväma körupplevelsen och den mest aerodynamiska profilen av alla elbilar som finns till salu.

Mercedes EQS – Allmän översikt

Från början ser EQS inte ut som en EV-version av S-klass eftersom den yttre designen verkligen inte är lika ståtlig eller attraktiv som den som finns på S-klass. Detta beror på att Mercedes ville maximera de aerodynamiska möjligheterna hos EQS snarare än att bara få den att se ut som en lyxig fullstor sedan.

Detta gjorde skillnad eftersom EQS lyckades nå 441 miles på en enda laddning, vilket fortfarande är rekordet för den längsta EV-laddningen på en bil idag. I samma ögonblick som du kliver in i EQS möts du av vad Mercedes kallar en ”hyper-skärm”.

  Bästa stället att köpa en begagnad Mercedes

EQS har ett annorlunda tillvägagångssätt jämfört med 99 % av de dyra elbilar som säljs eftersom den inte fokuserar på prestanda. Detta gör EQS till ett uppfriskande perspektiv eftersom elbilar egentligen inte är så spännande som prestandabilar ändå.

Även om de når 60mph från stillastående på ett ögonblick är det bara spännande under den första delen av ägarupplevelsen. Efter det börjar alla de långsiktiga fördelarna med EQS att lysa och det är därför mottagandet av EQS som en lyxig EV-kung dominerade.

Design och teknik

Man kan helt enkelt inte föreställa sig en lyx-EV nuförtiden utan att det är den mest teknikintensiva fyrhjuliga bilen på planeten. Så är också fallet med EQS eftersom den erbjuder både hyperskärmen och massor av toppmodern teknik som mer än 350 olika sensorer som är utformade för att övervaka varje aspekt av körningen.

De två mest omtalade egenskaperna hos EQS är den exteriöra designen och den 56-tums hyperskärmen. Den exteriöra designen möttes inledningsvis av många frågor eftersom EQS inte nödvändigtvis ser ut som en Mercedes borde göra enligt de flesta Mercedesentusiaster.

Beslutet fattades dock att EQS måste vara så aerodynamisk som möjligt för att göra den så tyst och så aerodynamisk som möjligt, vilket innebar att den måste se lite konstig ut. Å andra sidan är den 56-tums hyperskärmen inte en 56-tums skärm utan snarare en 56-tums panel som innehåller tre stora skärmar.

  Varför är äldre Mercedes så billiga?

Resten av kabinen är 100 procent Mercedes eftersom den är klädd med fina material som läder, trä, aluminium eller svart pianoplast.

Mercedes EQS drivlina

Mercedes är ett varumärke som är allmänt känt för att göra några av de mest tekniskt avancerade motorerna och elmotorn som finns i EQS passar verkligen in i den filosofin. Den avancerade EQS-modellen heter EQS 580 och har ett batteri på 107,8 kWh som ger en användbar räckvidd på 441 mil.

Detta gör EQS till den nuvarande mästaren i räckvidd för enbart elbilar. EQS kan laddas med upp till 200 kW el vilket innebär att en 30-minuters laddning är mer än tillräckligt för din dagliga pendling. EQS 580 har två elmotorer med 518 hästkrafter.

Detta räcker för att driva EQS från 0-60 mph på mindre än 4 sekunder, vilket inte är lika snabbt som Tesla Model S Plaid eller Taycan Turbo S. Mercedes vill dock erbjuda en lyxbil och inte en prestandabil och det är uppenbart så fort du ser EQS.

FAQ-avsnitt

Varför ska jag köpa Mercedes EQS?

Du bör köpa Mercedes EQS om du vill ha den bästa EV-cruisern på den aktuella marknaden. EQS är fullmatad med branschledande EV-teknik som gör den till en rekordhållare i många avseenden. Den är inte gjord för att vara en prestandavänlig EV som Tesla Model S, Taycan eller e-Tron GT och det är ganska uppenbart.

Ingen EV där ute erbjuder samma nivå av lyx och komfort och ingen EV där ute kan konkurrera med den maximala räckvidd som du får från EQS 580. Mercedes säger att en prestandaversion oundvikligen kommer att följa längre fram, vilket borde tillfredsställa de accelerationsberoende.

  Är det en dålig idé att köpa en begagnad Mercedes?

Varför ska jag hoppa över att köpa Mercedes EQS?

Om du vill ha den bästa lyxkryssaren som går att köpa för pengar finns det många överlägsna ICE-bilar där ute. Den användarvänlighet du får genom att bara behöva stanna för att fylla på bränsle på fem minuter innan du fortsätter dina resor några hundra mil längre är bättre än att äga en elbil.

Om du vill ha en prestandabil är det bättre att välja Porsche Taycan eller Audi e-Tron GT eftersom dessa två är betydligt mer spännande än EQS.

Hur står sig EQS i jämförelse med S-klassen?

Mercedes EQS är Mercedes lyxbils riktmärke i årtionden och i rad, men det verkar som om Mercedes positionerar EQS på en liknande marknad som S-klassen. Detta ställer frågan om vilken av dessa två lyxsedaner som är det bättre valet.

Som sådan är S-klassen fortfarande den mest ståtliga och kungliga Mercedes-lyxbilen där ute eftersom EQS helt enkelt inte levererar allt. S-klassen är snyggare, bekvämare, erbjuder mycket mer utrymme för de bakre passagerarna och är utan tvekan roligare att köra.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts